Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Ziemniaki zapiekane z białymi szparagami

Zapiekanka z ziemniakami i białymi szparagami

Bardzo proste danie z kilku składników, które zachwyca smakiem! Białe szparagi zapiekane z ziemniakami, suszonymi pomidorami i serem Parmigiano Reggiano.

Składniki:

  • Ziemniaki młode małe - 8szt
  • Szparagi białe - 1 pęczek
  • Suszone pomidory z oleju krojone - 2 łyżki
  • Olej (może być spod pomidorów) - 1 łyżka
  • Sól gruboziarnista - 2 szczypty
  • Pieprz - do smaku
  • Parmigiano Reggiano - 2 łyżeczki

Ziemniaki myjemy, szorujemy, osuszamy. Wkładamy do 2 niedużych kokilek. Polewamy olejem, posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut,

W tym czasie przygotowujemy szparagi. Łamiemy  je, pozbawiając twardej końcówki i obieramy. Kroimy każdego szparaga na 2-3 kawałki.

Wyciągamy z piekarnika naczynia z ziemniaczkami. Dodajemy do każdego szparagi, suszone pomidory i mieszamy delikatnie. Na końcu posypujemy parmezanem. Dopiekamy również w 180 stopniach przez 15 minut. Sprawdzamy, czy ziemniaki są już upieczone. W razie potrzeby dopiekamy jeszcze 5 minut.

Podajemy od razu, na gorąco.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty