Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Ziemniaki zapiekane z białymi szparagami

Zapiekanka z ziemniakami i białymi szparagami

Bardzo proste danie z kilku składników, które zachwyca smakiem! Białe szparagi zapiekane z ziemniakami, suszonymi pomidorami i serem Parmigiano Reggiano.

Składniki:

  • Ziemniaki młode małe - 8szt
  • Szparagi białe - 1 pęczek
  • Suszone pomidory z oleju krojone - 2 łyżki
  • Olej (może być spod pomidorów) - 1 łyżka
  • Sól gruboziarnista - 2 szczypty
  • Pieprz - do smaku
  • Parmigiano Reggiano - 2 łyżeczki

Ziemniaki myjemy, szorujemy, osuszamy. Wkładamy do 2 niedużych kokilek. Polewamy olejem, posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut,

W tym czasie przygotowujemy szparagi. Łamiemy  je, pozbawiając twardej końcówki i obieramy. Kroimy każdego szparaga na 2-3 kawałki.

Wyciągamy z piekarnika naczynia z ziemniaczkami. Dodajemy do każdego szparagi, suszone pomidory i mieszamy delikatnie. Na końcu posypujemy parmezanem. Dopiekamy również w 180 stopniach przez 15 minut. Sprawdzamy, czy ziemniaki są już upieczone. W razie potrzeby dopiekamy jeszcze 5 minut.

Podajemy od razu, na gorąco.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty