Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Pasta z tuńczyka w puszce

Pasta z tuńczyka w puszce

Pyszna pasta tuńczykowa z jajkiem i ogórkiem kiszonym. Ciekawy smak uzyskujemy dzięki dodatkowi musztardy francuskiej. Jest pyszna i bardzo prosta!

Składniki:

  • Tuńczyk kawałki w sosie własnym - 1 puszka (170g)
  • Jajka - 2szt
  • Ogórek kiszony - 2szt
  • Papryka konserwowa - 2 kawałki (około 1/2 papryki)
  • Majonez - 1 łyżka
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Musztarda francuska - 1 łyżeczka
  • Sos ostry - 1 łyżeczka (opcjonalnie)
  • Pieprz do smaku

Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu rozdrabniamy widelcem. Dodajemy tuńczyka i również rozdrabniamy. 

Ogórka i paprykę kroimy na drobną kostkę, dodajemy do jajek i tuńczyka. Dodajemy także majonez, musztardę, koncentrat, ostry sos i pieprz. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty