Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Orange espresso tonic

Kawa w najbardziej orzeźwiającej wersji, idealna na ciepłe dni. Mocne espresso z tonikiem i pomarańczą - świetnie smakuje, dodaje energii i chłodzi. Składniki na 2 porcje: Espresso - 2 porcje po 30ml Tonik - ok 250 ml Pomarańcza - 1/2szt Pomarańczę szorujemy i sparzamy. Kroimy na pół, będzie nam potrzeba tylko połówka. Kroimy 2 cieniutkie plasterki do dekoracji, z reszty wyciskamy sok. Do dwóch szklanek (najlepiej schłodzonych) wkładamy po kilka kostek lodu, wlewamy sok z pomarańczy i tonik. Teraz delikatnie, po łyżeczce nalewamy do każdej szklanki porcję espresso - dzięki temu kawa uzyska piękne warstwy. Podajemy od razu.

Pasta z tuńczyka w puszce

Pasta z tuńczyka w puszce

Pyszna pasta tuńczykowa z jajkiem i ogórkiem kiszonym. Ciekawy smak uzyskujemy dzięki dodatkowi musztardy francuskiej. Jest pyszna i bardzo prosta!

Składniki:

  • Tuńczyk kawałki w sosie własnym - 1 puszka (170g)
  • Jajka - 2szt
  • Ogórek kiszony - 2szt
  • Papryka konserwowa - 2 kawałki (około 1/2 papryki)
  • Majonez - 1 łyżka
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Musztarda francuska - 1 łyżeczka
  • Sos ostry - 1 łyżeczka (opcjonalnie)
  • Pieprz do smaku

Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu rozdrabniamy widelcem. Dodajemy tuńczyka i również rozdrabniamy. 

Ogórka i paprykę kroimy na drobną kostkę, dodajemy do jajek i tuńczyka. Dodajemy także majonez, musztardę, koncentrat, ostry sos i pieprz. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty