Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Burrata z pieczonymi warzywami

Burrata z pieczonymi warzywami

Lekkie, proste i pyszne danie z delikatną, kremową Burratą. To idealny obiad w letni dzień, a zrobicie go w pół godziny na jednej blaszce.

Składniki na 2 porcje:
  • Burrata - 1 szt (125g)
  • Oliwa - odrobina do polania
  • Świeży tymianek i bazylia do dekoracji
Pieczone warzywa z grzankami:
  • Cukinia - 1/2 średniej
  • Pomidory daktylowe (lub inne małe) - 2 garście
  • Cebula czerwona - 2 szt małe
  • Rozmaryn świeży - 1 gałązka
  • Bagietka - 1/2 szt
  • Oliwa - 2 łyżki
  • Sól i pieprz 

Cukinię kroimy w półplasterki, cebulę na ósemki. Na połowie blaszki z papierem do pieczenia układamy cukinię, cebulę i pomidory. Posypujemy solą i pieprzem, polewamy oliwą, a na górze układamy gałązkę rozmarynu. 
Bagietkę kroimy na kromki i układamy na drugiej połowie blaszki, również polewamy oliwą. 
Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut w termoobiegu.
UWAGA! Jeśli wolicie mniej wypieczone grzanki, pieczcie najpierw warzywa przez 10 minut, a dopiero potem dołóżcie pieczywo.

Burrata z pieczonymi warzywami

Na talerzu lub w misce układamy pieczone warzywa i pieczywo. Dokładamy połowę burraty, polewamy ją oliwą i dekorujemy świeżymi ziołami.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty