Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Orange espresso tonic

Kawa w najbardziej orzeźwiającej wersji, idealna na ciepłe dni. Mocne espresso z tonikiem i pomarańczą - świetnie smakuje, dodaje energii i chłodzi. Składniki na 2 porcje: Espresso - 2 porcje po 30ml Tonik - ok 250 ml Pomarańcza - 1/2szt Pomarańczę szorujemy i sparzamy. Kroimy na pół, będzie nam potrzeba tylko połówka. Kroimy 2 cieniutkie plasterki do dekoracji, z reszty wyciskamy sok. Do dwóch szklanek (najlepiej schłodzonych) wkładamy po kilka kostek lodu, wlewamy sok z pomarańczy i tonik. Teraz delikatnie, po łyżeczce nalewamy do każdej szklanki porcję espresso - dzięki temu kawa uzyska piękne warstwy. Podajemy od razu.

Burrata z pieczonymi warzywami

Burrata z pieczonymi warzywami

Lekkie, proste i pyszne danie z delikatną, kremową Burratą. To idealny obiad w letni dzień, a zrobicie go w pół godziny na jednej blaszce.

Składniki na 2 porcje:
  • Burrata - 1 szt (125g)
  • Oliwa - odrobina do polania
  • Świeży tymianek i bazylia do dekoracji
Pieczone warzywa z grzankami:
  • Cukinia - 1/2 średniej
  • Pomidory daktylowe (lub inne małe) - 2 garście
  • Cebula czerwona - 2 szt małe
  • Rozmaryn świeży - 1 gałązka
  • Bagietka - 1/2 szt
  • Oliwa - 2 łyżki
  • Sól i pieprz 

Cukinię kroimy w półplasterki, cebulę na ósemki. Na połowie blaszki z papierem do pieczenia układamy cukinię, cebulę i pomidory. Posypujemy solą i pieprzem, polewamy oliwą, a na górze układamy gałązkę rozmarynu. 
Bagietkę kroimy na kromki i układamy na drugiej połowie blaszki, również polewamy oliwą. 
Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut w termoobiegu.
UWAGA! Jeśli wolicie mniej wypieczone grzanki, pieczcie najpierw warzywa przez 10 minut, a dopiero potem dołóżcie pieczywo.

Burrata z pieczonymi warzywami

Na talerzu lub w misce układamy pieczone warzywa i pieczywo. Dokładamy połowę burraty, polewamy ją oliwą i dekorujemy świeżymi ziołami.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty