Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Burrata z pieczonymi warzywami

Burrata z pieczonymi warzywami

Lekkie, proste i pyszne danie z delikatną, kremową Burratą. To idealny obiad w letni dzień, a zrobicie go w pół godziny na jednej blaszce.

Składniki na 2 porcje:
  • Burrata - 1 szt (125g)
  • Oliwa - odrobina do polania
  • Świeży tymianek i bazylia do dekoracji
Pieczone warzywa z grzankami:
  • Cukinia - 1/2 średniej
  • Pomidory daktylowe (lub inne małe) - 2 garście
  • Cebula czerwona - 2 szt małe
  • Rozmaryn świeży - 1 gałązka
  • Bagietka - 1/2 szt
  • Oliwa - 2 łyżki
  • Sól i pieprz 

Cukinię kroimy w półplasterki, cebulę na ósemki. Na połowie blaszki z papierem do pieczenia układamy cukinię, cebulę i pomidory. Posypujemy solą i pieprzem, polewamy oliwą, a na górze układamy gałązkę rozmarynu. 
Bagietkę kroimy na kromki i układamy na drugiej połowie blaszki, również polewamy oliwą. 
Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut w termoobiegu.
UWAGA! Jeśli wolicie mniej wypieczone grzanki, pieczcie najpierw warzywa przez 10 minut, a dopiero potem dołóżcie pieczywo.

Burrata z pieczonymi warzywami

Na talerzu lub w misce układamy pieczone warzywa i pieczywo. Dokładamy połowę burraty, polewamy ją oliwą i dekorujemy świeżymi ziołami.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty