Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Orange espresso tonic

Kawa w najbardziej orzeźwiającej wersji, idealna na ciepłe dni. Mocne espresso z tonikiem i pomarańczą - świetnie smakuje, dodaje energii i chłodzi. Składniki na 2 porcje: Espresso - 2 porcje po 30ml Tonik - ok 250 ml Pomarańcza - 1/2szt Pomarańczę szorujemy i sparzamy. Kroimy na pół, będzie nam potrzeba tylko połówka. Kroimy 2 cieniutkie plasterki do dekoracji, z reszty wyciskamy sok. Do dwóch szklanek (najlepiej schłodzonych) wkładamy po kilka kostek lodu, wlewamy sok z pomarańczy i tonik. Teraz delikatnie, po łyżeczce nalewamy do każdej szklanki porcję espresso - dzięki temu kawa uzyska piękne warstwy. Podajemy od razu.

Ciasto z kaszy manny z truskawkami

Ciasto z kaszy manny z truskawkami

Wyjątkowo proste ciasto z kaszy manny. Ma ciekawą konsystencję, jest bardzo sycące i czuć w nim wyraźnie smak grysiku. Nie jest bardzo słodkie, więc lukier pasuje do niego idealnie.

Składniki na blachę 25x25cm:
  • Mąka pszenna - 150g
  • Kasza manna - 200g
  • Jajka - 2szt
  • Cukier - 150g
  • Olej - 2 łyżki
  • Jogurt naturalny - 150g
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Owoce - 400g (u mnie truskawki, ale mogą być też maliny, śliwki czy morele)
Lukier:
  • Cukier puder - 2 łyżki
  • Sok z cytryny lub limonki - niecała 1 łyżeczka


Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Cały czas mieszając dodajemy olej, a potem jogurt. Na końcu dodajemy mąkę z kaszą i proszkiem do pieczenia. Miksujemy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze układamy owoce i lekko dociskamy. 

Pieczemy w 170 stopniach przez 45- 50 minut, do suchego patyczka. 

Po ostudzeniu ciasta przygotowujemy lukier. 

Do cukru pudru porcjami dodajemy sok z cytryny, cały czas dynamicznie mieszając. Lukier powinien być gęsty, ale lekko lejący. W razie potrzeby dodajemy więcej soku lub dosypujemy trochę cukru pudru. Lukrem dekorujemy ciasto.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty