Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Ciasto z kaszy manny z truskawkami

Ciasto z kaszy manny z truskawkami

Wyjątkowo proste ciasto z kaszy manny. Ma ciekawą konsystencję, jest bardzo sycące i czuć w nim wyraźnie smak grysiku. Nie jest bardzo słodkie, więc lukier pasuje do niego idealnie.

Składniki na blachę 25x25cm:
  • Mąka pszenna - 150g
  • Kasza manna - 200g
  • Jajka - 2szt
  • Cukier - 150g
  • Olej - 2 łyżki
  • Jogurt naturalny - 150g
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Owoce - 400g (u mnie truskawki, ale mogą być też maliny, śliwki czy morele)
Lukier:
  • Cukier puder - 2 łyżki
  • Sok z cytryny lub limonki - niecała 1 łyżeczka


Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Cały czas mieszając dodajemy olej, a potem jogurt. Na końcu dodajemy mąkę z kaszą i proszkiem do pieczenia. Miksujemy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze układamy owoce i lekko dociskamy. 

Pieczemy w 170 stopniach przez 45- 50 minut, do suchego patyczka. 

Po ostudzeniu ciasta przygotowujemy lukier. 

Do cukru pudru porcjami dodajemy sok z cytryny, cały czas dynamicznie mieszając. Lukier powinien być gęsty, ale lekko lejący. W razie potrzeby dodajemy więcej soku lub dosypujemy trochę cukru pudru. Lukrem dekorujemy ciasto.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty