Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Sałatka z kuskusem, szynką, selerem konserwowym i ananasem

Sałatka z kuskusem, szynką, selerem konserwowym i ananasem

Sałatka, która świetnie sprawdzi się na imprezę albo jako pudełkowy lunch do pracy. Przygotowuje się ją bardzo szybko, dzięki użyciu błyskawicznej kaszy kuskus.

Składniki:
  • Kuskus - 80g
  • Szynka drobiowa (u mnie gotowana z indyka) - 200g
  • Ser żółty - 80g
  • Seler konserwowy - 1 słoik (150g po odcieku)
  • Ananas (świeży lub z puszki) - 80g
  • Papryka konserwowa - 100g
Sos:
  • Majonez - 1-2 łyżki
  • Jogurt naturalny - 2 łyżki
  • Musztarda francuska - 1 łyżka płaska
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Słodka papryka mielona - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz i sól do smaku 


Kuskus zalewamy wrzątkiem tak, aby woda przykrywała ziarenka na ok. 0,5cm. Zostawiamy tak na 3-4 minuty pod przykryciem. Po tym czasie mieszamy, aby ziarenka się nie skleiły. Studzimy.

Szynkę, ser i paprykę kroimy w kostkę, ananasa kroimy na kawałki, a seler odcedzamy. 

Składniki na sos mieszamy. Łączymy z pozostałymi składnikami sałatki. Całość doprawiamy jeszcze w razie potrzeby pieprzem i solą. 

Sałatka najlepiej smakuje schłodzona.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty