Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka z kuskusem, szynką, selerem konserwowym i ananasem

Sałatka z kuskusem, szynką, selerem konserwowym i ananasem

Sałatka, która świetnie sprawdzi się na imprezę albo jako pudełkowy lunch do pracy. Przygotowuje się ją bardzo szybko, dzięki użyciu błyskawicznej kaszy kuskus.

Składniki:
  • Kuskus - 80g
  • Szynka drobiowa (u mnie gotowana z indyka) - 200g
  • Ser żółty - 80g
  • Seler konserwowy - 1 słoik (150g po odcieku)
  • Ananas (świeży lub z puszki) - 80g
  • Papryka konserwowa - 100g
Sos:
  • Majonez - 1-2 łyżki
  • Jogurt naturalny - 2 łyżki
  • Musztarda francuska - 1 łyżka płaska
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Słodka papryka mielona - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz i sól do smaku 


Kuskus zalewamy wrzątkiem tak, aby woda przykrywała ziarenka na ok. 0,5cm. Zostawiamy tak na 3-4 minuty pod przykryciem. Po tym czasie mieszamy, aby ziarenka się nie skleiły. Studzimy.

Szynkę, ser i paprykę kroimy w kostkę, ananasa kroimy na kawałki, a seler odcedzamy. 

Składniki na sos mieszamy. Łączymy z pozostałymi składnikami sałatki. Całość doprawiamy jeszcze w razie potrzeby pieprzem i solą. 

Sałatka najlepiej smakuje schłodzona.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty