Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka z kuskusem, szynką, selerem konserwowym i ananasem

Sałatka z kuskusem, szynką, selerem konserwowym i ananasem

Sałatka, która świetnie sprawdzi się na imprezę albo jako pudełkowy lunch do pracy. Przygotowuje się ją bardzo szybko, dzięki użyciu błyskawicznej kaszy kuskus.

Składniki:
  • Kuskus - 80g
  • Szynka drobiowa (u mnie gotowana z indyka) - 200g
  • Ser żółty - 80g
  • Seler konserwowy - 1 słoik (150g po odcieku)
  • Ananas (świeży lub z puszki) - 80g
  • Papryka konserwowa - 100g
Sos:
  • Majonez - 1-2 łyżki
  • Jogurt naturalny - 2 łyżki
  • Musztarda francuska - 1 łyżka płaska
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Słodka papryka mielona - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz i sól do smaku 


Kuskus zalewamy wrzątkiem tak, aby woda przykrywała ziarenka na ok. 0,5cm. Zostawiamy tak na 3-4 minuty pod przykryciem. Po tym czasie mieszamy, aby ziarenka się nie skleiły. Studzimy.

Szynkę, ser i paprykę kroimy w kostkę, ananasa kroimy na kawałki, a seler odcedzamy. 

Składniki na sos mieszamy. Łączymy z pozostałymi składnikami sałatki. Całość doprawiamy jeszcze w razie potrzeby pieprzem i solą. 

Sałatka najlepiej smakuje schłodzona.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty