Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Orange espresso tonic

Kawa w najbardziej orzeźwiającej wersji, idealna na ciepłe dni. Mocne espresso z tonikiem i pomarańczą - świetnie smakuje, dodaje energii i chłodzi. Składniki na 2 porcje: Espresso - 2 porcje po 30ml Tonik - ok 250 ml Pomarańcza - 1/2szt Pomarańczę szorujemy i sparzamy. Kroimy na pół, będzie nam potrzeba tylko połówka. Kroimy 2 cieniutkie plasterki do dekoracji, z reszty wyciskamy sok. Do dwóch szklanek (najlepiej schłodzonych) wkładamy po kilka kostek lodu, wlewamy sok z pomarańczy i tonik. Teraz delikatnie, po łyżeczce nalewamy do każdej szklanki porcję espresso - dzięki temu kawa uzyska piękne warstwy. Podajemy od razu.

Sałatka z kuskusem, szynką, selerem konserwowym i ananasem

Sałatka z kuskusem, szynką, selerem konserwowym i ananasem

Sałatka, która świetnie sprawdzi się na imprezę albo jako pudełkowy lunch do pracy. Przygotowuje się ją bardzo szybko, dzięki użyciu błyskawicznej kaszy kuskus.

Składniki:
  • Kuskus - 80g
  • Szynka drobiowa (u mnie gotowana z indyka) - 200g
  • Ser żółty - 80g
  • Seler konserwowy - 1 słoik (150g po odcieku)
  • Ananas (świeży lub z puszki) - 80g
  • Papryka konserwowa - 100g
Sos:
  • Majonez - 1-2 łyżki
  • Jogurt naturalny - 2 łyżki
  • Musztarda francuska - 1 łyżka płaska
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Słodka papryka mielona - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz i sól do smaku 


Kuskus zalewamy wrzątkiem tak, aby woda przykrywała ziarenka na ok. 0,5cm. Zostawiamy tak na 3-4 minuty pod przykryciem. Po tym czasie mieszamy, aby ziarenka się nie skleiły. Studzimy.

Szynkę, ser i paprykę kroimy w kostkę, ananasa kroimy na kawałki, a seler odcedzamy. 

Składniki na sos mieszamy. Łączymy z pozostałymi składnikami sałatki. Całość doprawiamy jeszcze w razie potrzeby pieprzem i solą. 

Sałatka najlepiej smakuje schłodzona.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty