Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka makaronowa z cieciorką, rukolą i słonecznikiem

Sałatka makaronowa z cieciorką, rukolą i słonecznikiem

Sałatka idealna na pudełkowy posiłek do pracy. Orzechowa rukola świetnie komponuje się z cieciorką i słodkimi suszonymi pomidorami. Do tego chrupiące, prażone ziarna słonecznika - pysznie i zdrowo!

Składniki na 2 porcje:
  • Makaron - 100g u mnie świderki od Nudli Śląskich - Bio
  • Ciecierzyca gotowana (może być ze słoika) - 200g
  • Rukola - 2 garście
  • Pomidor - 1szt
  • Oliwki - 2 łyżki (u mnie kalamon)
  • Suszone pomidory krojone z oleju - 1 łyżka
  • Słonecznik ziarna - 2 łyżki
Sos:
  • Ocet - 1 łyżeczka
  • Pesto z suszonych pomidorów - 1 łyżeczka
  • Oliwa lub olej - 1 łyżeczka
  • Miód - 1 łyżeczka
  • Suszona bazylia - 1/2 łyżeczki
  • Sól i pieprz do smaku 

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy. Pomidora kroimy. 

Mieszamy makaron z cieciorką, rukolą, pomidorem świeżym i suszonym oraz oliwkami. Składniki na sos łączymy i mieszamy z sałatką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni, często mieszając, aż będą  lekko zarumienione. Studzimy.

Przed podaniem sałatkę posypujemy chrupiącymi ziarenkami.

Sałatka makaronowa z cieciorką, rukolą i słonecznikiem



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty