Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Sałatka makaronowa z cieciorką, rukolą i słonecznikiem

Sałatka makaronowa z cieciorką, rukolą i słonecznikiem

Sałatka idealna na pudełkowy posiłek do pracy. Orzechowa rukola świetnie komponuje się z cieciorką i słodkimi suszonymi pomidorami. Do tego chrupiące, prażone ziarna słonecznika - pysznie i zdrowo!

Składniki na 2 porcje:
  • Makaron - 100g u mnie świderki od Nudli Śląskich - Bio
  • Ciecierzyca gotowana (może być ze słoika) - 200g
  • Rukola - 2 garście
  • Pomidor - 1szt
  • Oliwki - 2 łyżki (u mnie kalamon)
  • Suszone pomidory krojone z oleju - 1 łyżka
  • Słonecznik ziarna - 2 łyżki
Sos:
  • Ocet - 1 łyżeczka
  • Pesto z suszonych pomidorów - 1 łyżeczka
  • Oliwa lub olej - 1 łyżeczka
  • Miód - 1 łyżeczka
  • Suszona bazylia - 1/2 łyżeczki
  • Sól i pieprz do smaku 

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy. Pomidora kroimy. 

Mieszamy makaron z cieciorką, rukolą, pomidorem świeżym i suszonym oraz oliwkami. Składniki na sos łączymy i mieszamy z sałatką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni, często mieszając, aż będą  lekko zarumienione. Studzimy.

Przed podaniem sałatkę posypujemy chrupiącymi ziarenkami.

Sałatka makaronowa z cieciorką, rukolą i słonecznikiem



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty