Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Gnocchi z indykiem, bakłażanem i cząbrem

Gnocchi z indykiem, bakłażanem i cząbrem

Włoskie kluseczki z indykiem, bakłażanem i jarmużem w kremowym pomidorowym sosie na bazie serka mascarpone. To pyszne danie zrobicie w pół godziny!

Składniki na 4 porcje:

  • Gnocchi - 500g
  • Indyk filet - 600g
  • Olej - 1 łyżka
  • Papryka słodka - 1 płaska łyżeczka
  • Sól i pieprz
  • Bakłażan - 1szt
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 3 ząbki

  • Pomidory krojone (mogą być z puszki) - 400g
  • Mascarpone - 130g
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Cząber świeży - kilka gałązek
  • Jarmuż - 5 liści
  • Chilli grys - 1/2 łyżeczki
  • Cukier - szczypta


Indyka kroimy w kostkę. Doprawiamy słodką papryką, solą i pieprzem. Smażymy na oleju, aż do lekkiego zarumienienia. Zdejmujemy z patelni. Na pozostały tłuszcz wrzucamy pokrojone warzywa: bakłażana i paprykę w kostkę, cebulę w piórka i czosnek w drobną kosteczkę. Smażymy około 10 minut, również zdejmujemy. 

Na patelnię dajemy pomidory, mascarpone, koncentrat, gałązki cząbru, chilli i cukier. Gotujemy sos pod przykryciem około 5 minut, często mieszając. 

Wyciągamy cząber. Do sosu wrzucamy indyka i warzywa, dodatkowo dorzucamy pokrojony w paski jarmuż. Całość gotujemy kilka minut. Dodajemy kluseczki, mieszamy i gotujemy, aż kluseczki będą miękkie. 

Podajemy na gorąco.



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty