Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Orange espresso tonic

Kawa w najbardziej orzeźwiającej wersji, idealna na ciepłe dni. Mocne espresso z tonikiem i pomarańczą - świetnie smakuje, dodaje energii i chłodzi. Składniki na 2 porcje: Espresso - 2 porcje po 30ml Tonik - ok 250 ml Pomarańcza - 1/2szt Pomarańczę szorujemy i sparzamy. Kroimy na pół, będzie nam potrzeba tylko połówka. Kroimy 2 cieniutkie plasterki do dekoracji, z reszty wyciskamy sok. Do dwóch szklanek (najlepiej schłodzonych) wkładamy po kilka kostek lodu, wlewamy sok z pomarańczy i tonik. Teraz delikatnie, po łyżeczce nalewamy do każdej szklanki porcję espresso - dzięki temu kawa uzyska piękne warstwy. Podajemy od razu.

Gnocchi z indykiem, bakłażanem i cząbrem

Gnocchi z indykiem, bakłażanem i cząbrem

Włoskie kluseczki z indykiem, bakłażanem i jarmużem w kremowym pomidorowym sosie na bazie serka mascarpone. To pyszne danie zrobicie w pół godziny!

Składniki na 4 porcje:

  • Gnocchi - 500g
  • Indyk filet - 600g
  • Olej - 1 łyżka
  • Papryka słodka - 1 płaska łyżeczka
  • Sól i pieprz
  • Bakłażan - 1szt
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 3 ząbki

  • Pomidory krojone (mogą być z puszki) - 400g
  • Mascarpone - 130g
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Cząber świeży - kilka gałązek
  • Jarmuż - 5 liści
  • Chilli grys - 1/2 łyżeczki
  • Cukier - szczypta


Indyka kroimy w kostkę. Doprawiamy słodką papryką, solą i pieprzem. Smażymy na oleju, aż do lekkiego zarumienienia. Zdejmujemy z patelni. Na pozostały tłuszcz wrzucamy pokrojone warzywa: bakłażana i paprykę w kostkę, cebulę w piórka i czosnek w drobną kosteczkę. Smażymy około 10 minut, również zdejmujemy. 

Na patelnię dajemy pomidory, mascarpone, koncentrat, gałązki cząbru, chilli i cukier. Gotujemy sos pod przykryciem około 5 minut, często mieszając. 

Wyciągamy cząber. Do sosu wrzucamy indyka i warzywa, dodatkowo dorzucamy pokrojony w paski jarmuż. Całość gotujemy kilka minut. Dodajemy kluseczki, mieszamy i gotujemy, aż kluseczki będą miękkie. 

Podajemy na gorąco.



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty