Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Pancakes / pankejki

Pancakes / pankejki

Puszyste, delikatne i mięciutkie pankejki, idealne na śniadanie. Polecam szczególnie z syropem klonowym i sezonowymi owocami.

Składniki:
  • Mleko - 200ml
  • Jajka - 2szt
  • Masło - 2 łyżki
  • Cukier - 1 płaskie łyżki
  • Mąka - 150g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Opcjonalnie odrobina oleju do smażenia


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

Masło rozpuszczamy, łączymy z mlekiem i jajkami. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Łączymy składniki suche i mokre, miksujemy za pomocą blendera. Odstawiamy na co najmniej 10 minut.

Placki można smażyć na patelni suchej lub leciutko posmarowanej olejem. Nakładamy łyżką porcje ciasta na patelnię i smażymy na niedużym ogniu do zarumienienia z obu stron.

Placuszki podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie był syrop klonowy i świeże owoce, ale sprawdzi się także jogurt, dżem czy miód.

Pancakes / pankejki


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty