Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Orange espresso tonic

Kawa w najbardziej orzeźwiającej wersji, idealna na ciepłe dni. Mocne espresso z tonikiem i pomarańczą - świetnie smakuje, dodaje energii i chłodzi. Składniki na 2 porcje: Espresso - 2 porcje po 30ml Tonik - ok 250 ml Pomarańcza - 1/2szt Pomarańczę szorujemy i sparzamy. Kroimy na pół, będzie nam potrzeba tylko połówka. Kroimy 2 cieniutkie plasterki do dekoracji, z reszty wyciskamy sok. Do dwóch szklanek (najlepiej schłodzonych) wkładamy po kilka kostek lodu, wlewamy sok z pomarańczy i tonik. Teraz delikatnie, po łyżeczce nalewamy do każdej szklanki porcję espresso - dzięki temu kawa uzyska piękne warstwy. Podajemy od razu.

Sernik migdałowo-kokosowy z białą czekoladą

Sernik migdałowo-kokosowy z białą czekoladą

Kremowy sernik z dodatkiem serka mascarpone, z kokosem i mielonymi migdałami. Całość uzupełnia polewa z białej czekolady z prażonymi wiórkami kokosowymi i migdałami.

Składniki:

Spód:

  • Herbatniki - 150g
  • Masło - 80g
  • Wiórki kokosowe - 50g

Sernik:

  • Twaróg trzykrotnie zmielony - 500g
  • Mascarpone - 250g
  • Śmietanka 30% - 150ml
  • Cukier - 150g
  • Jajka - 4szt
  • Kasza manna - 1 łyżka
  • Wiórki kokosowe - 50g
  • Mąka migdałowa - 50g
  • Aromat kokosowy lub migdałowy - kilka kropel

Polewa:

  • Biała czekolada - 100g
  • Śmietanka 30% - 50ml

Posypka:

  • Wiórki kokosowe - 2 łyżki
  • Płatki migdałowe - 2 łyżki 

Spód.

Herbatniki mielimy na gładki pył. Masło rozpuszczamy i wlewamy do herbatników. Dodajemy kokos i dokładnie mieszamy.

Tortownicę 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy spód i dociskamy tworząc równą powierzchnię.


Masa serowa.

Jajka ucieramy z cukrem, nie miksujemy. Dodajemy twaróg, mascarpone, śmietankę i aromat. Wiórki kokosowe miksujemy na pastę. Do sera dodajemy pastę kokosową, mannę i mąkę migdałową. Dokładnie mieszamy. 

Masę serową wykładamy na spód. Pieczemy w 160 stopniach przez 75 minut. Studzimy w otwartym piekarniku.

Migdały i płatki kokosowe prażymy osobno na suchej patelni, aż będą lekko przyrumienione. Odstawiamy do ostudzenia.


Polewa.

Śmietankę podgrzewamy, ale nie gotujemy. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy podzieloną na kostki białą czekoladę i mieszamy, aż do rozpuszczenia. W razie potrzeby możemy jeszcze podgrzać.

Polewę rozprowadzamy na ostudzonym cieście, dekorujemy kokosem i płatkami migdałowymi. 

Ciasto najlepiej smakuje w następny dzień.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty