Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Sernik migdałowo-kokosowy z białą czekoladą
Kremowy sernik z dodatkiem serka mascarpone, z kokosem i mielonymi migdałami. Całość uzupełnia polewa z białej czekolady z prażonymi wiórkami kokosowymi i migdałami.
Składniki:
Spód:
- Herbatniki - 150g
- Masło - 80g
- Wiórki kokosowe - 50g
Sernik:
- Twaróg trzykrotnie zmielony - 500g
- Mascarpone - 250g
- Śmietanka 30% - 150ml
- Cukier - 150g
- Jajka - 4szt
- Kasza manna - 1 łyżka
- Wiórki kokosowe - 50g
- Mąka migdałowa - 50g
- Aromat kokosowy lub migdałowy - kilka kropel
Polewa:
- Biała czekolada - 100g
- Śmietanka 30% - 50ml
Posypka:
- Wiórki kokosowe - 2 łyżki
- Płatki migdałowe - 2 łyżki
Spód.
Herbatniki mielimy na gładki pył. Masło rozpuszczamy i wlewamy do herbatników. Dodajemy kokos i dokładnie mieszamy.
Tortownicę 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy spód i dociskamy tworząc równą powierzchnię.
Masa serowa.
Jajka ucieramy z cukrem, nie miksujemy. Dodajemy twaróg, mascarpone, śmietankę i aromat. Wiórki kokosowe miksujemy na pastę. Do sera dodajemy pastę kokosową, mannę i mąkę migdałową. Dokładnie mieszamy.
Masę serową wykładamy na spód. Pieczemy w 160 stopniach przez 75 minut. Studzimy w otwartym piekarniku.
Migdały i płatki kokosowe prażymy osobno na suchej patelni, aż będą lekko przyrumienione. Odstawiamy do ostudzenia.
Polewa.
Śmietankę podgrzewamy, ale nie gotujemy. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy podzieloną na kostki białą czekoladę i mieszamy, aż do rozpuszczenia. W razie potrzeby możemy jeszcze podgrzać.
Polewę rozprowadzamy na ostudzonym cieście, dekorujemy kokosem i płatkami migdałowymi.
Ciasto najlepiej smakuje w następny dzień.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz