Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sernik migdałowo-kokosowy z białą czekoladą

Sernik migdałowo-kokosowy z białą czekoladą

Kremowy sernik z dodatkiem serka mascarpone, z kokosem i mielonymi migdałami. Całość uzupełnia polewa z białej czekolady z prażonymi wiórkami kokosowymi i migdałami.

Składniki:

Spód:

  • Herbatniki - 150g
  • Masło - 80g
  • Wiórki kokosowe - 50g

Sernik:

  • Twaróg trzykrotnie zmielony - 500g
  • Mascarpone - 250g
  • Śmietanka 30% - 150ml
  • Cukier - 150g
  • Jajka - 4szt
  • Kasza manna - 1 łyżka
  • Wiórki kokosowe - 50g
  • Mąka migdałowa - 50g
  • Aromat kokosowy lub migdałowy - kilka kropel

Polewa:

  • Biała czekolada - 100g
  • Śmietanka 30% - 50ml

Posypka:

  • Wiórki kokosowe - 2 łyżki
  • Płatki migdałowe - 2 łyżki 

Spód.

Herbatniki mielimy na gładki pył. Masło rozpuszczamy i wlewamy do herbatników. Dodajemy kokos i dokładnie mieszamy.

Tortownicę 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy spód i dociskamy tworząc równą powierzchnię.


Masa serowa.

Jajka ucieramy z cukrem, nie miksujemy. Dodajemy twaróg, mascarpone, śmietankę i aromat. Wiórki kokosowe miksujemy na pastę. Do sera dodajemy pastę kokosową, mannę i mąkę migdałową. Dokładnie mieszamy. 

Masę serową wykładamy na spód. Pieczemy w 160 stopniach przez 75 minut. Studzimy w otwartym piekarniku.

Migdały i płatki kokosowe prażymy osobno na suchej patelni, aż będą lekko przyrumienione. Odstawiamy do ostudzenia.


Polewa.

Śmietankę podgrzewamy, ale nie gotujemy. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy podzieloną na kostki białą czekoladę i mieszamy, aż do rozpuszczenia. W razie potrzeby możemy jeszcze podgrzać.

Polewę rozprowadzamy na ostudzonym cieście, dekorujemy kokosem i płatkami migdałowymi. 

Ciasto najlepiej smakuje w następny dzień.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty