Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Placki ziemniaczane z wołowiną w sosie
Chrupiące placki ziemniaczane z aromatycznym sosem z wołowiną, suszonymi grzybami i suszonymi pomidorami. Takim daniem zachwyci się cała rodzina.
- Ziemniaki - 7szt dużych
- Cebula - 3szt małe
- Pieprz, sól
- Jajko- 2 szt
- Mąka - 4 łyżki
- Olej do smażenia
- Wołowina (u mnie z udźca) - 600g
- Cebula - 1szt (u mnie czerwona)
- Olej - 1 łyżka
- Grzyby suszone - 2 garście
- Papryka czerwona - 1szt
- Liść laurowy - 4szt
- Ziele angielskie - 4szt
- Pieprz ziarna - 1/4 łyżeczki
- Śmietanka 30% - 2 łyżki
- Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
- Suszone pomidory (nie z oleju) - 1 łyżeczka
- Pietruszka nać - 1/4 pęczka
- Przyprawy:
- papryka mielona wędzona - 1/4 łyżeczki
- papryka mielona słodka - 1/4 łyżeczki
- chilli - szczypta
- sól i pieprz - do smaku
Zaczynamy od sosu. Grzyby najlepiej przygotować już dzień wcześniej. Najpierw dokładnie myjemy. Wkładamy je do naczynia z przegotowaną ciepłą wodą i namaczamy, najlepiej przez całą noc. Potem grzyby odcedzamy, a wodę można wykorzystać do zrobienia zupy.
Wołowinę kroimy w kostkę. Smażymy na oleju ze wszystkich stron, aż lekko się zarumieni. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, smażymy jeszcze kilka minut. Zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, ziele, pieprz, suszone grzyby i przyprawy. Gotujemy na niedużym ogniu przez 30 minut. Teraz dodajemy pokrojoną paprykę, koncentrat i suszone pomidory. Razem gotujemy, aż wołowina zmięknie. W zależności od mięsa może to zając 1 lub nawet 2 godziny. Sos co jakiś czas mieszamy i w razie potrzeby dolewamy wody.
Gdy mięso jest miękkie, do sosu dodajemy posiekaną pietruszkę i śmietankę, doprawiamy ostatecznie i gotujemy bez przykrycia, aby uzyskać odpowiednią gęstość.
Placki:
Ziemniaki trzemy na tarce, na drobnych oczkach. Odstawiamy na chwilę. Jeśli zbierze się dużo wody na wierzchu, można ją odlać. Dodajemy jajko, cebulę pokrojoną w kostkę i mąkę. Mieszamy. Na oleju smażymy placki, aż z obu stron będą ładnie przyrumienione. Wyciągamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby zebrał nadmiar oleju i podajemy jak najszybciej - wtedy są najlepsze.
Na talerzach układamy placki i polewamy gorącym sosem.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz