Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Placki ziemniaczane z wołowiną w sosie

Placki ziemniaczane z wołowiną w sosie

Chrupiące placki ziemniaczane z aromatycznym sosem z wołowiną, suszonymi grzybami i suszonymi pomidorami. Takim daniem zachwyci się cała rodzina.

Składniki na 3-4 porcje:

Placki:
  • Ziemniaki - 7szt dużych
  • Cebula - 3szt małe
  • Pieprz, sól
  • Jajko- 2 szt
  • Mąka - 4 łyżki
  • Olej do smażenia
Sos z wołowiną:
  • Wołowina (u mnie z udźca) - 600g
  • Cebula - 1szt (u mnie czerwona)
  • Olej - 1 łyżka
  • Grzyby suszone - 2 garście
  • Papryka czerwona - 1szt
  • Liść laurowy - 4szt
  • Ziele angielskie - 4szt
  • Pieprz ziarna - 1/4 łyżeczki
  • Śmietanka 30% - 2 łyżki
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • Suszone pomidory (nie z oleju) - 1 łyżeczka
  • Pietruszka nać - 1/4 pęczka
  • Przyprawy:
  • papryka mielona wędzona - 1/4 łyżeczki
  • papryka mielona słodka - 1/4 łyżeczki
  • chilli - szczypta
  • sól i pieprz - do smaku 


Zaczynamy od sosu. Grzyby najlepiej przygotować już dzień wcześniej. Najpierw dokładnie myjemy. Wkładamy je do naczynia z przegotowaną ciepłą wodą i namaczamy, najlepiej przez całą noc. Potem grzyby odcedzamy, a wodę można wykorzystać do zrobienia zupy.

Wołowinę kroimy w kostkę. Smażymy na oleju ze wszystkich stron, aż lekko się zarumieni. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, smażymy jeszcze kilka minut. Zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, ziele, pieprz,  suszone grzyby i przyprawy. Gotujemy na niedużym ogniu przez 30 minut. Teraz dodajemy pokrojoną paprykę, koncentrat i suszone pomidory. Razem gotujemy, aż wołowina zmięknie. W zależności od mięsa może to zając 1 lub nawet 2 godziny. Sos co jakiś czas mieszamy i w razie potrzeby dolewamy wody.

Gdy mięso jest miękkie, do sosu dodajemy posiekaną pietruszkę i śmietankę, doprawiamy ostatecznie i gotujemy bez przykrycia, aby uzyskać odpowiednią gęstość.


Placki:

Ziemniaki trzemy na tarce, na drobnych oczkach. Odstawiamy na chwilę. Jeśli zbierze się dużo wody na wierzchu, można ją odlać. Dodajemy jajko, cebulę pokrojoną w kostkę i mąkę. Mieszamy. Na oleju smażymy placki, aż z obu stron będą ładnie przyrumienione. Wyciągamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby zebrał nadmiar oleju i podajemy jak najszybciej - wtedy są najlepsze.

Na talerzach układamy placki i polewamy gorącym sosem.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty