Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Orange espresso tonic

Kawa w najbardziej orzeźwiającej wersji, idealna na ciepłe dni. Mocne espresso z tonikiem i pomarańczą - świetnie smakuje, dodaje energii i chłodzi. Składniki na 2 porcje: Espresso - 2 porcje po 30ml Tonik - ok 250 ml Pomarańcza - 1/2szt Pomarańczę szorujemy i sparzamy. Kroimy na pół, będzie nam potrzeba tylko połówka. Kroimy 2 cieniutkie plasterki do dekoracji, z reszty wyciskamy sok. Do dwóch szklanek (najlepiej schłodzonych) wkładamy po kilka kostek lodu, wlewamy sok z pomarańczy i tonik. Teraz delikatnie, po łyżeczce nalewamy do każdej szklanki porcję espresso - dzięki temu kawa uzyska piękne warstwy. Podajemy od razu.

Sałatka z burratą, młodym szpinakiem i truskawkami

Sałatka z burratą, młodym szpinakiem i truskawkami


Ta sałatka to pełnia smaku i bogactwo wartości odżywczych. Młody szpinak jest świetnym źródłem folianów, witaminy K, A, E i C oraz beta karotenu i luteiny. Truskawki zawierają kwas elagowy oraz mnóstwo witamin. Do tego burrata - czyli bogate źródło pełnowartościowych i łatwostrawnych białek. Sałatka sprawdzi się na śniadanie lub lekką kolację. 

Składniki na 2 porcje:

  • Burrata - 1szt (125g)
  • Młody szpinak - 2 garście
  • Pomidor - 1szt
  • Ogórek - 1/2szt
  • Papryka czerwona - 1/2szt
  • Truskawki - 1 szklanka
  • Oliwa - 1 łyżka
  • Pieprz - do smaku
  • Krem balsamiczny (u mnie malinowy Monini Glaze) - do dekoracji

Pomidora, paprykę i ogórka kroimy. Łączymy ze szpinakiem. Dodajemy oliwę i pieprz, mieszamy. Rozkładamy na dwóch talerzach.

Na sałatce układamy po pół burraty, truskawki (jeśli są większe można je pokroić). Całość polewamy kremem balsamicznym* - ten gęsty krem nadaje smaku, ale także wyglądu jak z najlepszych restauracji. Podajemy z grzankami lub, jak u mnie, z paluszkami grissini. 

*Krem balsamiczny to płynna przyprawa uzyskana przez długotrwałe gotowanie soku winogronowego z dodatkiem octu balsamicznego oraz zagęstnika (skrobi). Można zrobić go samodzielnie, ale w większych sklepach kupicie go już bez problemu.

Sałatka z burratą, młodym szpinakiem i truskawkami


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty