Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Młoda kapusta z kalafiorem i cukinią
Danie z duszonych warzyw - kapusty, kalafiora i cukinii z dodatkiem boczku. Idealnie pasuje do młodych ziemniaczków z koperkiem i jajka sadzonego.
Składniki:
- Boczek surowy wędzony - 100g
- Cebula - 2szt
- Kapusta młoda - 1/2 główki
- Kalafior - 1szt nieduża
- Cukinia - 1szt nieduża
- Liść laurowy - 4szt
- Ziele angielskie - 4szt
- Pieprz w ziarnach - 8szt
- Bulion (dowolny) - 200ml
- Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
- Sos sojowy - 1 łyżka
- Pieprz do smaku
- Mąka - 1-2 łyżki
Boczek kroimy w plasterki, a potem na mniejsze kawałki, cebulę kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy boczek, aż się wytopi i lekko zarumieni. Dodajemy cebulę i smażymy, aż do zeszklenia.
W międzyczasie kapustę i cukinię kroimy w grubszą kostkę, a kalafiora dzielimy na różyczki. Na patelnię dodajemy kapustę, bulion, liście laurowe, ziele i pieprz, koncentrat oraz sos sojowy. Kiedy kapusta zmięknie, dodajemy jeszcze cukinię i kalafiora. Całość dusimy pod przykryciem, na małym ogniu około 15-20 minut. Doprawiamy pieprzem i, w razie potrzeby, sosem sojowym.
Mąkę prażymy na suchej patelni, na niedużym ogniu, aż do lekkiego zarumienienia. Dodajemy do garnka i szybko mieszamy. Taka zasmażka zagęści nam delikatnie sos.
Podajemy z ziemniakami, ryżem lub kaszą.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz