Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Orange espresso tonic

Kawa w najbardziej orzeźwiającej wersji, idealna na ciepłe dni. Mocne espresso z tonikiem i pomarańczą - świetnie smakuje, dodaje energii i chłodzi. Składniki na 2 porcje: Espresso - 2 porcje po 30ml Tonik - ok 250 ml Pomarańcza - 1/2szt Pomarańczę szorujemy i sparzamy. Kroimy na pół, będzie nam potrzeba tylko połówka. Kroimy 2 cieniutkie plasterki do dekoracji, z reszty wyciskamy sok. Do dwóch szklanek (najlepiej schłodzonych) wkładamy po kilka kostek lodu, wlewamy sok z pomarańczy i tonik. Teraz delikatnie, po łyżeczce nalewamy do każdej szklanki porcję espresso - dzięki temu kawa uzyska piękne warstwy. Podajemy od razu.

Młoda kapusta z kalafiorem i cukinią

Młoda kapusta z kalafiorem i cukinią

Danie z duszonych warzyw - kapusty, kalafiora i cukinii z dodatkiem boczku. Idealnie pasuje do młodych ziemniaczków z koperkiem i jajka sadzonego.

Składniki:

  • Boczek surowy wędzony - 100g
  • Cebula - 2szt
  • Kapusta młoda - 1/2 główki
  • Kalafior - 1szt nieduża
  • Cukinia - 1szt nieduża
  • Liść laurowy - 4szt
  • Ziele angielskie - 4szt
  • Pieprz w ziarnach - 8szt
  • Bulion (dowolny) - 200ml
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Pieprz do smaku
  • Mąka - 1-2 łyżki


Boczek kroimy w plasterki, a potem na mniejsze kawałki, cebulę kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy boczek, aż się wytopi i lekko zarumieni. Dodajemy cebulę i smażymy, aż do zeszklenia. 

W międzyczasie kapustę i cukinię kroimy w grubszą kostkę, a kalafiora dzielimy na różyczki. Na patelnię dodajemy kapustę, bulion, liście laurowe, ziele i pieprz, koncentrat oraz sos sojowy. Kiedy kapusta zmięknie, dodajemy jeszcze cukinię i kalafiora. Całość dusimy pod przykryciem, na małym ogniu około 15-20 minut. Doprawiamy pieprzem i, w razie potrzeby, sosem sojowym. 

Mąkę prażymy na suchej patelni, na niedużym ogniu, aż do lekkiego zarumienienia. Dodajemy do garnka i szybko mieszamy. Taka zasmażka zagęści nam delikatnie sos. 

Podajemy z ziemniakami, ryżem lub kaszą.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty