Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki z kapustą i grzybami

Krucho-drożdżowe paszteciki z nadzieniem z kapustą i grzybami. Kruche, z bardzo soczystym nadzieniem. Są pyszne na ciepło i zimno, same lub w towarzystwie barszczu.

Składniki:

Ciasto krucho-drożdżowe:

  • Mąka pszenna - 250g
  • Masło zimne - 70g
  • Jajko - 1szt
  • Drożdże suche - 4g
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Cukier - 1 płaska łyżeczka
  • Jogurt naturalny - 50g
  • Woda zimna - 1 łyżka
  • Dodatkowo jajko - 1szt do posmarowania
  • Ziarenka do posypania - u mnie babka płesznik (lub kminek, czarnuszka, sezam)

Farsz:

  • Grzyby suszone - 2 garście
  • Kapusta kiszona - 400g
  • Cebula - 1szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Pieprz i sól do smaku 


Rozpoczynamy od farszu.

Grzyby zalewamy wodą i gotujemy 30 minut. Po tym czasie odcedzamy, wywar można wykorzystać do zrobienia zupy. Grzyby kroimy drobno.

Cebulę kroimy w kostkę. Kapustę kiszoną szatkujemy.

Na oleju, pod przykryciem, smażymy kapustę z cebulą i grzybami przez około 10 minut. Doprawiamy do smaku koncentratem, pieprzem i solą. Odstawiamy do ostudzenia.


Ciasto:

Zimne masło ścieramy na tarce lub kroimy w kostkę. Mieszamy je z mąką, jajkiem, cukrem, solą, jogurtem, drożdżami i 1 łyżką wody. Zagniatamy ciasto, aż do połączenia składników. W razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę wody lub mąki. Powinniśmy otrzymać ciasto dość gęste, zwarte, ale lekko kruche.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3mm. Dzielimy na prostokąty, na każdy układamy porcję kapusty z grzybami. Składamy i sklejamy boki. 

Paszteciki z kapustą i grzybami

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy paszteciki, sklejeniem do dołu. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarenkami. Pieczemy w 180 stopniach do zarumienienia, około 20-25 minut.

Paszteciki jemy na ciepło lub po ostudzeniu.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty