Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Paszteciki z kapustą i grzybami
Krucho-drożdżowe paszteciki z nadzieniem z kapustą i grzybami. Kruche, z bardzo soczystym nadzieniem. Są pyszne na ciepło i zimno, same lub w towarzystwie barszczu.
Składniki:
Ciasto krucho-drożdżowe:
- Mąka pszenna - 250g
- Masło zimne - 70g
- Jajko - 1szt
- Drożdże suche - 4g
- Sól - 1/2 łyżeczki
- Cukier - 1 płaska łyżeczka
- Jogurt naturalny - 50g
- Woda zimna - 1 łyżka
- Dodatkowo jajko - 1szt do posmarowania
- Ziarenka do posypania - u mnie babka płesznik (lub kminek, czarnuszka, sezam)
Farsz:
- Grzyby suszone - 2 garście
- Kapusta kiszona - 400g
- Cebula - 1szt
- Olej - 1 łyżka
- Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
- Pieprz i sól do smaku
Rozpoczynamy od farszu.
Grzyby zalewamy wodą i gotujemy 30 minut. Po tym czasie odcedzamy, wywar można wykorzystać do zrobienia zupy. Grzyby kroimy drobno.
Cebulę kroimy w kostkę. Kapustę kiszoną szatkujemy.
Na oleju, pod przykryciem, smażymy kapustę z cebulą i grzybami przez około 10 minut. Doprawiamy do smaku koncentratem, pieprzem i solą. Odstawiamy do ostudzenia.
Ciasto:
Zimne masło ścieramy na tarce lub kroimy w kostkę. Mieszamy je z mąką, jajkiem, cukrem, solą, jogurtem, drożdżami i 1 łyżką wody. Zagniatamy ciasto, aż do połączenia składników. W razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę wody lub mąki. Powinniśmy otrzymać ciasto dość gęste, zwarte, ale lekko kruche.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3mm. Dzielimy na prostokąty, na każdy układamy porcję kapusty z grzybami. Składamy i sklejamy boki.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy paszteciki, sklejeniem do dołu. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarenkami. Pieczemy w 180 stopniach do zarumienienia, około 20-25 minut.
Paszteciki jemy na ciepło lub po ostudzeniu.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz