Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Rogaliki z serem Capri i kremem kasztanowym / śniadanie we włoskim stylu

Rogaliki z serem Capri i kremem kasztanowym / śniadanie we włoskim stylu

Bardzo proste, ale niebanalne danie inspirowane włoskimi śniadaniami. Chrupiące rogaliki z kremem kasztanowym, słodkim serem Capri, miodem i świeżymi owocami.

Składniki:

  • Rogaliki Croissant lub Cornetto - 2szt
  • Pasta kasztanowa (ewentualnie krem orzechowy lub orzechowo-czekoladowy) - 1 łyżka
  • Ser Capri (lub "ser typu włoskiego") - 200g
  • Miód (u mnie kasztanowy) - do smaku
  • Świeże owoce - 2 garście 


Zacznijmy od rogalików. We Włoszech popularne są cornetto, różnią się one od croissantów ciastem (do francuskich croissantów nie dodaje się jajek), a także zawartością cukru i stopniem chrupkości. W Polsce zdecydowanie łatwiej dostać croissanty. Polecam jednak kupić rogaliki w piekarni, a nie w sieciowych marketach, na pewno będą smaczniejsze.

Rogaliki przecinamy (nie do końca) i smarujemy kremem. Ja używałam kremu kasztanowego, jeśli korzystacie ze słodkiego kremu orzechowo-czekoladowego to zrezygnujcie już z miodu, bo może wyjść za słodko.

Ser Capri kroimy w plasterki i układamy w rogaliku. Polewamy miodem - u mnie był to miód kasztanowy, ale sprawdzi się każdy inny, najlepiej lejący. Posypujemy świeżymi owocami i zamykamy składamy rogalika jak kanapkę. Ja użyłam malin i borówek, ale świetnie sprawdzą się inne sezonowe. 

Rogaliki podajemy w towarzystwie kawy (najlepiej cappuccino).


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty