Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Orange espresso tonic

Kawa w najbardziej orzeźwiającej wersji, idealna na ciepłe dni. Mocne espresso z tonikiem i pomarańczą - świetnie smakuje, dodaje energii i chłodzi. Składniki na 2 porcje: Espresso - 2 porcje po 30ml Tonik - ok 250 ml Pomarańcza - 1/2szt Pomarańczę szorujemy i sparzamy. Kroimy na pół, będzie nam potrzeba tylko połówka. Kroimy 2 cieniutkie plasterki do dekoracji, z reszty wyciskamy sok. Do dwóch szklanek (najlepiej schłodzonych) wkładamy po kilka kostek lodu, wlewamy sok z pomarańczy i tonik. Teraz delikatnie, po łyżeczce nalewamy do każdej szklanki porcję espresso - dzięki temu kawa uzyska piękne warstwy. Podajemy od razu.

Rogaliki z serem Capri i kremem kasztanowym / śniadanie we włoskim stylu

Rogaliki z serem Capri i kremem kasztanowym / śniadanie we włoskim stylu

Bardzo proste, ale niebanalne danie inspirowane włoskimi śniadaniami. Chrupiące rogaliki z kremem kasztanowym, słodkim serem Capri, miodem i świeżymi owocami.

Składniki:

  • Rogaliki Croissant lub Cornetto - 2szt
  • Pasta kasztanowa (ewentualnie krem orzechowy lub orzechowo-czekoladowy) - 1 łyżka
  • Ser Capri (lub "ser typu włoskiego") - 200g
  • Miód (u mnie kasztanowy) - do smaku
  • Świeże owoce - 2 garście 


Zacznijmy od rogalików. We Włoszech popularne są cornetto, różnią się one od croissantów ciastem (do francuskich croissantów nie dodaje się jajek), a także zawartością cukru i stopniem chrupkości. W Polsce zdecydowanie łatwiej dostać croissanty. Polecam jednak kupić rogaliki w piekarni, a nie w sieciowych marketach, na pewno będą smaczniejsze.

Rogaliki przecinamy (nie do końca) i smarujemy kremem. Ja używałam kremu kasztanowego, jeśli korzystacie ze słodkiego kremu orzechowo-czekoladowego to zrezygnujcie już z miodu, bo może wyjść za słodko.

Ser Capri kroimy w plasterki i układamy w rogaliku. Polewamy miodem - u mnie był to miód kasztanowy, ale sprawdzi się każdy inny, najlepiej lejący. Posypujemy świeżymi owocami i zamykamy składamy rogalika jak kanapkę. Ja użyłam malin i borówek, ale świetnie sprawdzą się inne sezonowe. 

Rogaliki podajemy w towarzystwie kawy (najlepiej cappuccino).


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty