Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Rogaliki z serem Capri i kremem kasztanowym / śniadanie we włoskim stylu
Bardzo proste, ale niebanalne danie inspirowane włoskimi śniadaniami. Chrupiące rogaliki z kremem kasztanowym, słodkim serem Capri, miodem i świeżymi owocami.
Składniki:
- Rogaliki Croissant lub Cornetto - 2szt
- Pasta kasztanowa (ewentualnie krem orzechowy lub orzechowo-czekoladowy) - 1 łyżka
- Ser Capri (lub "ser typu włoskiego") - 200g
- Miód (u mnie kasztanowy) - do smaku
- Świeże owoce - 2 garście
Zacznijmy od rogalików. We Włoszech popularne są cornetto, różnią się one od croissantów ciastem (do francuskich croissantów nie dodaje się jajek), a także zawartością cukru i stopniem chrupkości. W Polsce zdecydowanie łatwiej dostać croissanty. Polecam jednak kupić rogaliki w piekarni, a nie w sieciowych marketach, na pewno będą smaczniejsze.
Rogaliki przecinamy (nie do końca) i smarujemy kremem. Ja używałam kremu kasztanowego, jeśli korzystacie ze słodkiego kremu orzechowo-czekoladowego to zrezygnujcie już z miodu, bo może wyjść za słodko.
Ser Capri kroimy w plasterki i układamy w rogaliku. Polewamy miodem - u mnie był to miód kasztanowy, ale sprawdzi się każdy inny, najlepiej lejący. Posypujemy świeżymi owocami i zamykamy składamy rogalika jak kanapkę. Ja użyłam malin i borówek, ale świetnie sprawdzą się inne sezonowe.
Rogaliki podajemy w towarzystwie kawy (najlepiej cappuccino).
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz