Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Pulpety w sosie z pieczarkami


Pulpety z mięsa mielonego, podane w sosie z suszonych grzybów z dodatkiem pieczarek. Smakują świetnie podane z kaszą gryczaną lub ryżem. Prosty i pyszny przepis!

Składniki na 4 porcje:

Pulpeciki:
  • Mięso mielone - 500g (u mnie wieprzowe, ale może być też drobiowe)
  • Jajko - 1 szt
  • Bułka tarta - 3 łyżki
  • Sól pieprz, papryka słodka mielona
Sos:
  • Olej- 2 łyżki
  • Cebula - 2 szt
  • Pieczarki - 400g
  • Woda - 600ml
  • Liść laurowy - 2 szt
  • Ziele angielskie - 4szt
  • Suszone grzyby mielone (mączka grzybowa) - 1 łyżka
  • Sól, pieprz, pieprz ziołowy
  • Mąka pszenna - 1 łyżka
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka

 

Pulpety:
Mięso mieszamy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Odrywamy po kawałku i formujemy klopsiki. Z tej porcji wyszło mi 16 sporych kulek. Na razie odstawiamy je (warto położyć je na desce lub talerzu odsypanym lekko bułką tartą, aby się nie przyklejały)

Sos:
Na oleju smażymy pokrojoną w grubszą kostkę cebulę przez około 5 minut. Dodajemy obrane, pokrojone w plasterki pieczarki, smażymy jeszcze 3-4 minuty. Całość zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, przyprawy i proszek z suszonych grzybów.
Gdy sos zaczyna się gotować dodajemy delikatnie klopsiki. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut.
Mąki rozprowadzamy w niecałej połowie szklanki wody. Wlewamy do sosu i gotujemy jeszcze 5 minut. Całość w razie potrzeby doprawiamy.

Pulpety podajemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami i surówką.

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty