Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Czosnkowo-paprykowe pałki z kurczaka

 

Aromatyczne podudzia z kurczaka z dodatkiem czosnku i papryki. Soczyste, lekko pikantne z chrupiącą skórką, podane z pysznym sosem. Będą świetnie smakowały z frytkami!

Składniki:

Podudzia:

  • Pałki z kurczaka - 6szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Czosnek granulowany - 1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona - 1 łyżeczka
  • Papryka wędzona mielona - 1 łyżeczka
  • Przyprawa gyros - 1 łyżeczka
  • Płatki chilli - 1/4 łyżeczki
  • Tabasco mild - 1 łyżka stołowa (jeśli używacie ostrego, wystarczy 1 łyżeczka)

 Sos:

  • Majonez - 5 łyżek
  • Ketchup - 1 łyżka
  • Syrop klonowy - 1 łyżka
  • Ostra papryka mielona - 1 łyżeczka
  • Sok z limonki - 1 łyżeczka

Składniki na sos mieszamy i wkładamy do lodówki.

Olej mieszamy ze wszystkimi przyprawami. Smarujemy pałki kurczaka. Najlepiej zrobić to kilka godzin przed pieczeniem - tak zamarynowane mięso będzie bardziej kruche. Wyjmujemy z lodówki na 30 minut przed pieczeniem.

Pałki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. W połowie obracamy. Na ostatnie 10 minut można włączyć termoobieg lub grill.

Podajemy od razu.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty