Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Czosnkowo-paprykowe pałki z kurczaka

 

Aromatyczne podudzia z kurczaka z dodatkiem czosnku i papryki. Soczyste, lekko pikantne z chrupiącą skórką, podane z pysznym sosem. Będą świetnie smakowały z frytkami!

Składniki:

Podudzia:

  • Pałki z kurczaka - 6szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Czosnek granulowany - 1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona - 1 łyżeczka
  • Papryka wędzona mielona - 1 łyżeczka
  • Przyprawa gyros - 1 łyżeczka
  • Płatki chilli - 1/4 łyżeczki
  • Tabasco mild - 1 łyżka stołowa (jeśli używacie ostrego, wystarczy 1 łyżeczka)

 Sos:

  • Majonez - 5 łyżek
  • Ketchup - 1 łyżka
  • Syrop klonowy - 1 łyżka
  • Ostra papryka mielona - 1 łyżeczka
  • Sok z limonki - 1 łyżeczka

Składniki na sos mieszamy i wkładamy do lodówki.

Olej mieszamy ze wszystkimi przyprawami. Smarujemy pałki kurczaka. Najlepiej zrobić to kilka godzin przed pieczeniem - tak zamarynowane mięso będzie bardziej kruche. Wyjmujemy z lodówki na 30 minut przed pieczeniem.

Pałki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. W połowie obracamy. Na ostatnie 10 minut można włączyć termoobieg lub grill.

Podajemy od razu.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty