Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

  Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy. Składniki: Do grillowania: Bakłażan - 1szt Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach) Cebula - 2szt Oliwa lub olej - 2 łyżki Pozostałe: Sałata rzymska - 2szt Pomidory cherry - 8szt Granat - pestki z 1/2szt Kolendra świeża - 1/2 pęczka Ser feta - 250g Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz do smaku Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka. Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę

Czosnkowo-paprykowe pałki z kurczaka

 

Aromatyczne podudzia z kurczaka z dodatkiem czosnku i papryki. Soczyste, lekko pikantne z chrupiącą skórką, podane z pysznym sosem. Będą świetnie smakowały z frytkami!

Składniki:

Podudzia:

  • Pałki z kurczaka - 6szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Czosnek granulowany - 1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona - 1 łyżeczka
  • Papryka wędzona mielona - 1 łyżeczka
  • Przyprawa gyros - 1 łyżeczka
  • Płatki chilli - 1/4 łyżeczki
  • Tabasco mild - 1 łyżka stołowa (jeśli używacie ostrego, wystarczy 1 łyżeczka)

 Sos:

  • Majonez - 5 łyżek
  • Ketchup - 1 łyżka
  • Syrop klonowy - 1 łyżka
  • Ostra papryka mielona - 1 łyżeczka
  • Sok z limonki - 1 łyżeczka

Składniki na sos mieszamy i wkładamy do lodówki.

Olej mieszamy ze wszystkimi przyprawami. Smarujemy pałki kurczaka. Najlepiej zrobić to kilka godzin przed pieczeniem - tak zamarynowane mięso będzie bardziej kruche. Wyjmujemy z lodówki na 30 minut przed pieczeniem.

Pałki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. W połowie obracamy. Na ostatnie 10 minut można włączyć termoobieg lub grill.

Podajemy od razu.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty