Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Zupa ogonowa z pieczarkami - przepis do szybkowaru

Pyszna i aromatyczna zupa na ogonie. Z pieczarkami i dużą ilością warzyw. To bardzo konkretna pozycja, idealna na zimniejsze dni. Składniki: Ogon wieprzowy lub wołowy - ok 500g Marchew - 2szt Pietruszka - 1szt Seler - 1/4 szt Cebula - 3szt Pieczarki - 8szt Pomidory krojone - 400g Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka Ziemniaki - 4szt Liście laurowe - 4szt Ziele angielskie - 6szt Lubczyk korzeń suszony - 1 łyżeczka Sos sojowy - 1 łyżka Pieprz do smaku  Bulion z ogonów przygotowałam w szybkowarze, dzięki czemu znacznie skróciłam czas gotowania.  Do koszyczka w szybkowarze wkładamy ogon, ziele, liście, wsypujemy mielony korzeń lubczyku. Zalewamy wodą i zamykamy szybkowar. Gotujemy do złapania ciśnienia, zmniejszamy ogień. Gotujemy dalej na małym ogniu 30 minut jeśli używamy ogona wieprzowego i 45 minut jeśli wołowego.  Jeśli nie macie szybkowaru, bulion należy gotować około 2 godziny. W międzyczasie szykujemy warzywa - marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy. Cebulę kroim...

Jajka w sosie tatarskim


Sprawdzą się równie dobrze na imprezie jak i na śniadanie - jajka na twardo podane w majonezowym sosie tatarskim.

Składniki:

  • Jajka - 8-10szt
  • Ogórek kiszony - 4szt
  • Pieczarki marynowane - 20szt
  • Groszek konserwowy - 3 łyżki
  • Cebula - 1szt
  • Majonez - 2 łyżki
  • Jogurt naturalny (lub śmietana) - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku

Sos możemy przygotować nawet dzień przed planowaną imprezą.
Ogórka kiszonego i pieczarki marynowane kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Możemy użyć surowej, ale ja wolę sparzoną - przelewamy ją wrzątkiem, a potem zimną wodą. Odcedzamy.
Ogórki, pieczarki, cebulę i groszkiem mieszamy z majonezem, jogurtem i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.
Jajka gotujemy na twardo. Po schłodzeniu kroimy na połówki. Układamy na talerzu i polewamy sosem.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty