Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kebab w lawaszu / kebab w bałkańskim stylu

Kebab w bałkańskim stylu - z mięsa mielonego, z orientalnym sosem i granatem, zawinięty w cieniutki placek. To świetne połączenie smaków i aromatów, a kwaskowy, soczysty granat pasuje tu idealnie. Takie danie możecie przygotować na grillu - na pewno zachwyci wszystkich! Składniki na 4 porcje: Mięso mielone (najlepiej jagnięcina, ale może być wieprzowina) - 400g Sumak mielony - 10g Sól, pieprz Sos: Przecier pomidorowy - 200g Sumak mielony - 1 łyżeczka Kolendra ziarno mielone - 1 łyżeczka Dodatkowo: Lawasz - 4szt (około 200g) Sałata - kilka liści Cebula czerwona - 1szt Granat ziarna z 1/2 szt Kolendra świeża - kilka gałązek (ewentualnie można zastąpić pietruszką) Zaczynamy od sosu. Przecier mieszamy z sumakiem i suszoną kolendrą. Odstawiamy. Sałatę kroimy lub rwiemy, cebulę kroimy w piórka. Mięso mielone mieszamy z sumakiem, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużny kotlet. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu, na małym ogniu, aż do zarumienienia z

Jajka w sosie tatarskim


Sprawdzą się równie dobrze na imprezie jak i na śniadanie - jajka na twardo podane w majonezowym sosie tatarskim.

Składniki:

  • Jajka - 8-10szt
  • Ogórek kiszony - 4szt
  • Pieczarki marynowane - 20szt
  • Groszek konserwowy - 3 łyżki
  • Cebula - 1szt
  • Majonez - 2 łyżki
  • Jogurt naturalny (lub śmietana) - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku

Sos możemy przygotować nawet dzień przed planowaną imprezą.
Ogórka kiszonego i pieczarki marynowane kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Możemy użyć surowej, ale ja wolę sparzoną - przelewamy ją wrzątkiem, a potem zimną wodą. Odcedzamy.
Ogórki, pieczarki, cebulę i groszkiem mieszamy z majonezem, jogurtem i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.
Jajka gotujemy na twardo. Po schłodzeniu kroimy na połówki. Układamy na talerzu i polewamy sosem.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty