Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Ramen z boczkiem i kanpyo
Aromatyczny bulion podany z mnóstwem pysznych dodatków - makaronem gryczanym, jajkiem, chrupiącym boczkiem, marynowaną tykwą, grzybami, kukurydzą i szalotką. Taka zupa to pełnowartościowe, konkretne danie idealne na jesienną i zimową pluchę.
Składniki na 4 porcje:
- Mięso na rosół, najlepiej drób i wołowina, u mnie:
- Udziec z indyka - 1szt
- Wołowina z kością - 300g
- Suszone grzyby - 1 garść
- Liście limonki kafir - 6szt
- Ostra papryczka suszona - 1-2 szt
- Jajka - 4szt
- Woda przegotowana, ostudzona - 100ml
- Sos sojowy - 100ml
- Mirin - 50ml
- Boczek krojony w kostkę - 300g
- Olej sezamowy - 2 łyżki
- Sos sojowy - 2 łyżki
- Mirin - 2 łyżki
- Szalotka - 3 szt razem ze szczypiorem
- Kanpyo (marynowana tykwa) - 50g
- Kukurydza konserwowa - 4 łyżki
- Makaron soba - 150g
- Do doprawiania - sos sojowy, pieprz
Jajka powinny marynować się 2-3 dni, więc musimy przygotować je wcześniej.
Jajka gotujemy na półtwardo - w zależności od wielkości od 3,5-5 minut.
Po tym czasie jajka przelewamy obficie zimną wodą, aby zatrzymać proces
gotowania.
Obieramy je i wkładamy do zalewy z wody, sosu sojowego i mirinu.
Wstawiamy do lodówki. Wyciągamy je godzinę przed podaniem zupy, aby nie
były zbyt zimne.
Bulion:
Mięso, grzyby, liście kafir i ostre papryczki zalewamy 2 litrami wody.
Gotujemy długo, aby uzyskać aromatyczny bulion. Ja gotowałam w
szybkowarze, od momentu złapania ciśnienia przez godzinę, w normalnym
garnku dobrze wydłużyć czas do co najmniej 2 godzin. Mięso, liście i
ostre papryczki wyjmujemy. Nie będą nam potrzebne. Grzyby również
wyciągamy, będziemy podawać razem z zupą.
Boczek marynujemy kilka godzin w mieszance sosu sojowego, mirinu i oleju
sezamowego. Potem smażymy go, razem z całą marynatą. Boczek powinien
być chrupiący. Zdejmujemy boczek, a na tłuszczu smażymy pokrojoną
szalotkę (zostawiamy tylko trochę szczypioru do dekoracji). Zdejmujemy
szalotkę, a pozostały na patelni tłuszcz zlewamy do gotowego bulionu.
Kukurydzę odcedzamy, kanpyo kroimy na mniejsze paski.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Bulion doprawiamy sosem sojowym i pieprzem.
W miskach lub talerzach układamy makaron, boczek, szalotkę, grzyby z
rosołu, kukurydzę, kanpyo, połówki jajek. Zalewamy całość gorącym
bulionem. Przed podaniem posypujemy świeżym szczypiorem.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz