Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Ramen z boczkiem i kanpyo


Aromatyczny bulion podany z mnóstwem pysznych dodatków - makaronem gryczanym, jajkiem, chrupiącym boczkiem, marynowaną tykwą, grzybami, kukurydzą i szalotką. Taka zupa to pełnowartościowe, konkretne danie idealne na jesienną i zimową pluchę.

Składniki na 4 porcje:

Bulion:
  • Mięso na rosół, najlepiej drób i wołowina, u mnie:
  • Udziec z indyka - 1szt
  • Wołowina z kością - 300g
  • Suszone grzyby - 1 garść
  • Liście limonki kafir - 6szt
  • Ostra papryczka suszona - 1-2 szt
Jajka marynowane:
  • Jajka - 4szt
  • Woda przegotowana, ostudzona - 100ml
  • Sos sojowy - 100ml
  • Mirin - 50ml
Pozostałe dodatki:
  • Boczek krojony w kostkę - 300g
  • Olej sezamowy - 2 łyżki
  • Sos sojowy - 2 łyżki
  • Mirin - 2 łyżki
  • Szalotka - 3 szt razem ze szczypiorem
  • Kanpyo (marynowana tykwa) - 50g
  • Kukurydza konserwowa - 4 łyżki
  • Makaron soba - 150g
  • Do doprawiania - sos sojowy, pieprz

Jajka powinny marynować się 2-3 dni, więc musimy przygotować je wcześniej.
Jajka gotujemy na półtwardo - w zależności od wielkości od 3,5-5 minut. Po tym czasie jajka przelewamy obficie zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
Obieramy je i wkładamy do zalewy z wody, sosu sojowego i mirinu. Wstawiamy do lodówki. Wyciągamy je godzinę przed podaniem zupy, aby nie były zbyt zimne.

Bulion:
Mięso, grzyby, liście kafir i ostre papryczki zalewamy 2 litrami wody. Gotujemy długo, aby uzyskać aromatyczny bulion. Ja gotowałam w szybkowarze, od momentu złapania ciśnienia przez godzinę, w normalnym garnku dobrze wydłużyć czas do co najmniej 2 godzin. Mięso, liście i ostre papryczki wyjmujemy. Nie będą nam potrzebne. Grzyby również wyciągamy, będziemy podawać razem z zupą.

Boczek marynujemy kilka godzin w mieszance sosu sojowego, mirinu i oleju sezamowego. Potem smażymy go, razem z całą marynatą. Boczek powinien być chrupiący. Zdejmujemy boczek, a na tłuszczu smażymy pokrojoną szalotkę (zostawiamy tylko trochę szczypioru do dekoracji). Zdejmujemy szalotkę, a pozostały na patelni tłuszcz zlewamy do gotowego bulionu.
Kukurydzę odcedzamy, kanpyo kroimy na mniejsze paski.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Bulion doprawiamy sosem sojowym i pieprzem.

W miskach lub talerzach układamy makaron, boczek, szalotkę, grzyby z rosołu, kukurydzę, kanpyo, połówki jajek. Zalewamy całość gorącym bulionem. Przed podaniem posypujemy świeżym szczypiorem.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty