Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Zupa ogonowa z pieczarkami - przepis do szybkowaru

Pyszna i aromatyczna zupa na ogonie. Z pieczarkami i dużą ilością warzyw. To bardzo konkretna pozycja, idealna na zimniejsze dni. Składniki: Ogon wieprzowy lub wołowy - ok 500g Marchew - 2szt Pietruszka - 1szt Seler - 1/4 szt Cebula - 3szt Pieczarki - 8szt Pomidory krojone - 400g Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka Ziemniaki - 4szt Liście laurowe - 4szt Ziele angielskie - 6szt Lubczyk korzeń suszony - 1 łyżeczka Sos sojowy - 1 łyżka Pieprz do smaku  Bulion z ogonów przygotowałam w szybkowarze, dzięki czemu znacznie skróciłam czas gotowania.  Do koszyczka w szybkowarze wkładamy ogon, ziele, liście, wsypujemy mielony korzeń lubczyku. Zalewamy wodą i zamykamy szybkowar. Gotujemy do złapania ciśnienia, zmniejszamy ogień. Gotujemy dalej na małym ogniu 30 minut jeśli używamy ogona wieprzowego i 45 minut jeśli wołowego.  Jeśli nie macie szybkowaru, bulion należy gotować około 2 godziny. W międzyczasie szykujemy warzywa - marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy. Cebulę kroim...

Ramen z boczkiem i kanpyo


Aromatyczny bulion podany z mnóstwem pysznych dodatków - makaronem gryczanym, jajkiem, chrupiącym boczkiem, marynowaną tykwą, grzybami, kukurydzą i szalotką. Taka zupa to pełnowartościowe, konkretne danie idealne na jesienną i zimową pluchę.

Składniki na 4 porcje:

Bulion:
  • Mięso na rosół, najlepiej drób i wołowina, u mnie:
  • Udziec z indyka - 1szt
  • Wołowina z kością - 300g
  • Suszone grzyby - 1 garść
  • Liście limonki kafir - 6szt
  • Ostra papryczka suszona - 1-2 szt
Jajka marynowane:
  • Jajka - 4szt
  • Woda przegotowana, ostudzona - 100ml
  • Sos sojowy - 100ml
  • Mirin - 50ml
Pozostałe dodatki:
  • Boczek krojony w kostkę - 300g
  • Olej sezamowy - 2 łyżki
  • Sos sojowy - 2 łyżki
  • Mirin - 2 łyżki
  • Szalotka - 3 szt razem ze szczypiorem
  • Kanpyo (marynowana tykwa) - 50g
  • Kukurydza konserwowa - 4 łyżki
  • Makaron soba - 150g
  • Do doprawiania - sos sojowy, pieprz

Jajka powinny marynować się 2-3 dni, więc musimy przygotować je wcześniej.
Jajka gotujemy na półtwardo - w zależności od wielkości od 3,5-5 minut. Po tym czasie jajka przelewamy obficie zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
Obieramy je i wkładamy do zalewy z wody, sosu sojowego i mirinu. Wstawiamy do lodówki. Wyciągamy je godzinę przed podaniem zupy, aby nie były zbyt zimne.

Bulion:
Mięso, grzyby, liście kafir i ostre papryczki zalewamy 2 litrami wody. Gotujemy długo, aby uzyskać aromatyczny bulion. Ja gotowałam w szybkowarze, od momentu złapania ciśnienia przez godzinę, w normalnym garnku dobrze wydłużyć czas do co najmniej 2 godzin. Mięso, liście i ostre papryczki wyjmujemy. Nie będą nam potrzebne. Grzyby również wyciągamy, będziemy podawać razem z zupą.

Boczek marynujemy kilka godzin w mieszance sosu sojowego, mirinu i oleju sezamowego. Potem smażymy go, razem z całą marynatą. Boczek powinien być chrupiący. Zdejmujemy boczek, a na tłuszczu smażymy pokrojoną szalotkę (zostawiamy tylko trochę szczypioru do dekoracji). Zdejmujemy szalotkę, a pozostały na patelni tłuszcz zlewamy do gotowego bulionu.
Kukurydzę odcedzamy, kanpyo kroimy na mniejsze paski.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Bulion doprawiamy sosem sojowym i pieprzem.

W miskach lub talerzach układamy makaron, boczek, szalotkę, grzyby z rosołu, kukurydzę, kanpyo, połówki jajek. Zalewamy całość gorącym bulionem. Przed podaniem posypujemy świeżym szczypiorem.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty