Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Ramen z boczkiem i kanpyo


Aromatyczny bulion podany z mnóstwem pysznych dodatków - makaronem gryczanym, jajkiem, chrupiącym boczkiem, marynowaną tykwą, grzybami, kukurydzą i szalotką. Taka zupa to pełnowartościowe, konkretne danie idealne na jesienną i zimową pluchę.

Składniki na 4 porcje:

Bulion:
  • Mięso na rosół, najlepiej drób i wołowina, u mnie:
  • Udziec z indyka - 1szt
  • Wołowina z kością - 300g
  • Suszone grzyby - 1 garść
  • Liście limonki kafir - 6szt
  • Ostra papryczka suszona - 1-2 szt
Jajka marynowane:
  • Jajka - 4szt
  • Woda przegotowana, ostudzona - 100ml
  • Sos sojowy - 100ml
  • Mirin - 50ml
Pozostałe dodatki:
  • Boczek krojony w kostkę - 300g
  • Olej sezamowy - 2 łyżki
  • Sos sojowy - 2 łyżki
  • Mirin - 2 łyżki
  • Szalotka - 3 szt razem ze szczypiorem
  • Kanpyo (marynowana tykwa) - 50g
  • Kukurydza konserwowa - 4 łyżki
  • Makaron soba - 150g
  • Do doprawiania - sos sojowy, pieprz

Jajka powinny marynować się 2-3 dni, więc musimy przygotować je wcześniej.
Jajka gotujemy na półtwardo - w zależności od wielkości od 3,5-5 minut. Po tym czasie jajka przelewamy obficie zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
Obieramy je i wkładamy do zalewy z wody, sosu sojowego i mirinu. Wstawiamy do lodówki. Wyciągamy je godzinę przed podaniem zupy, aby nie były zbyt zimne.

Bulion:
Mięso, grzyby, liście kafir i ostre papryczki zalewamy 2 litrami wody. Gotujemy długo, aby uzyskać aromatyczny bulion. Ja gotowałam w szybkowarze, od momentu złapania ciśnienia przez godzinę, w normalnym garnku dobrze wydłużyć czas do co najmniej 2 godzin. Mięso, liście i ostre papryczki wyjmujemy. Nie będą nam potrzebne. Grzyby również wyciągamy, będziemy podawać razem z zupą.

Boczek marynujemy kilka godzin w mieszance sosu sojowego, mirinu i oleju sezamowego. Potem smażymy go, razem z całą marynatą. Boczek powinien być chrupiący. Zdejmujemy boczek, a na tłuszczu smażymy pokrojoną szalotkę (zostawiamy tylko trochę szczypioru do dekoracji). Zdejmujemy szalotkę, a pozostały na patelni tłuszcz zlewamy do gotowego bulionu.
Kukurydzę odcedzamy, kanpyo kroimy na mniejsze paski.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Bulion doprawiamy sosem sojowym i pieprzem.

W miskach lub talerzach układamy makaron, boczek, szalotkę, grzyby z rosołu, kukurydzę, kanpyo, połówki jajek. Zalewamy całość gorącym bulionem. Przed podaniem posypujemy świeżym szczypiorem.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty