Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kebab w lawaszu / kebab w bałkańskim stylu

Kebab w bałkańskim stylu - z mięsa mielonego, z orientalnym sosem i granatem, zawinięty w cieniutki placek. To świetne połączenie smaków i aromatów, a kwaskowy, soczysty granat pasuje tu idealnie. Takie danie możecie przygotować na grillu - na pewno zachwyci wszystkich! Składniki na 4 porcje: Mięso mielone (najlepiej jagnięcina, ale może być wieprzowina) - 400g Sumak mielony - 10g Sól, pieprz Sos: Przecier pomidorowy - 200g Sumak mielony - 1 łyżeczka Kolendra ziarno mielone - 1 łyżeczka Dodatkowo: Lawasz - 4szt (około 200g) Sałata - kilka liści Cebula czerwona - 1szt Granat ziarna z 1/2 szt Kolendra świeża - kilka gałązek (ewentualnie można zastąpić pietruszką) Zaczynamy od sosu. Przecier mieszamy z sumakiem i suszoną kolendrą. Odstawiamy. Sałatę kroimy lub rwiemy, cebulę kroimy w piórka. Mięso mielone mieszamy z sumakiem, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużny kotlet. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu, na małym ogniu, aż do zarumienienia z

Pulpety w sosie z pieczarkami


Pulpety z mięsa mielonego, podane w sosie z suszonych grzybów z dodatkiem pieczarek. Smakują świetnie podane z kaszą gryczaną lub ryżem. Prosty i pyszny przepis!

Składniki na 4 porcje:

Pulpeciki:
  • Mięso mielone - 500g (u mnie wieprzowe, ale może być też drobiowe)
  • Jajko - 1 szt
  • Bułka tarta - 3 łyżki
  • Sól pieprz, papryka słodka mielona
Sos:
  • Olej- 2 łyżki
  • Cebula - 2 szt
  • Pieczarki - 400g
  • Woda - 600ml
  • Liść laurowy - 2 szt
  • Ziele angielskie - 4szt
  • Suszone grzyby mielone (mączka grzybowa) - 1 łyżka
  • Sól, pieprz, pieprz ziołowy
  • Mąka pszenna - 1 łyżka
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka

 

Pulpety:
Mięso mieszamy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Odrywamy po kawałku i formujemy klopsiki. Z tej porcji wyszło mi 16 sporych kulek. Na razie odstawiamy je (warto położyć je na desce lub talerzu odsypanym lekko bułką tartą, aby się nie przyklejały)

Sos:
Na oleju smażymy pokrojoną w grubszą kostkę cebulę przez około 5 minut. Dodajemy obrane, pokrojone w plasterki pieczarki, smażymy jeszcze 3-4 minuty. Całość zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, przyprawy i proszek z suszonych grzybów.
Gdy sos zaczyna się gotować dodajemy delikatnie klopsiki. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut.
Mąki rozprowadzamy w niecałej połowie szklanki wody. Wlewamy do sosu i gotujemy jeszcze 5 minut. Całość w razie potrzeby doprawiamy.

Pulpety podajemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami i surówką.

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty