Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Pulpety w sosie z pieczarkami
Pulpety z mięsa mielonego, podane w sosie z suszonych grzybów z
dodatkiem pieczarek. Smakują świetnie podane z kaszą gryczaną lub ryżem.
Prosty i pyszny przepis!
Składniki na 4 porcje:
- Mięso mielone - 500g (u mnie wieprzowe, ale może być też drobiowe)
- Jajko - 1 szt
- Bułka tarta - 3 łyżki
- Sól pieprz, papryka słodka mielona
- Olej- 2 łyżki
- Cebula - 2 szt
- Pieczarki - 400g
- Woda - 600ml
- Liść laurowy - 2 szt
- Ziele angielskie - 4szt
- Suszone grzyby mielone (mączka grzybowa) - 1 łyżka
- Sól, pieprz, pieprz ziołowy
- Mąka pszenna - 1 łyżka
- Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
Pulpety:
Mięso mieszamy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Zagniatamy do
uzyskania gładkiej masy. Odrywamy po kawałku i formujemy klopsiki. Z tej
porcji wyszło mi 16 sporych kulek. Na razie odstawiamy je (warto
położyć je na desce lub talerzu odsypanym lekko bułką tartą, aby się nie
przyklejały)
Sos:
Na oleju smażymy pokrojoną w grubszą kostkę cebulę przez około 5 minut.
Dodajemy obrane, pokrojone w plasterki pieczarki, smażymy jeszcze 3-4
minuty. Całość zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie,
przyprawy i proszek z suszonych grzybów.
Gdy sos zaczyna się gotować dodajemy delikatnie klopsiki. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut.
Mąki rozprowadzamy w niecałej połowie szklanki wody. Wlewamy do sosu i
gotujemy jeszcze 5 minut. Całość w razie potrzeby doprawiamy.
Pulpety podajemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami i surówką.
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Pyszne danie obiadowe 🤤
OdpowiedzUsuńDzięki! Uwielbiam pulpety w każdym wydaniu!
Usuń