Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Zupa ogonowa z pieczarkami - przepis do szybkowaru

Pyszna i aromatyczna zupa na ogonie. Z pieczarkami i dużą ilością warzyw. To bardzo konkretna pozycja, idealna na zimniejsze dni. Składniki: Ogon wieprzowy lub wołowy - ok 500g Marchew - 2szt Pietruszka - 1szt Seler - 1/4 szt Cebula - 3szt Pieczarki - 8szt Pomidory krojone - 400g Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka Ziemniaki - 4szt Liście laurowe - 4szt Ziele angielskie - 6szt Lubczyk korzeń suszony - 1 łyżeczka Sos sojowy - 1 łyżka Pieprz do smaku  Bulion z ogonów przygotowałam w szybkowarze, dzięki czemu znacznie skróciłam czas gotowania.  Do koszyczka w szybkowarze wkładamy ogon, ziele, liście, wsypujemy mielony korzeń lubczyku. Zalewamy wodą i zamykamy szybkowar. Gotujemy do złapania ciśnienia, zmniejszamy ogień. Gotujemy dalej na małym ogniu 30 minut jeśli używamy ogona wieprzowego i 45 minut jeśli wołowego.  Jeśli nie macie szybkowaru, bulion należy gotować około 2 godziny. W międzyczasie szykujemy warzywa - marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy. Cebulę kroim...

Kalafior pieczony w serowym panko

 

Pieczone różyczki kalafiora w chrupiącej panierce serowej. Pyszne jako dodatek do obiadu lub przekąska podana z ulubionym sosem.

Składniki na 4-6 porcji:

  • Kalafior - 1szt
  • Mąka - 30-40g
  • Sól, pieprz
  • Jajko - 2szt + 1 łyżka wody
  • Panierka panko - 100g
  • Ser żółty twardy (typu parmezan, grana padano) - 100g

Kalafiora dzielimy na różyczki.
Mąkę mieszamy z solą i pieprzem, taką mieszanką zasypujemy kalafiora. Mieszamy, aby różyczki były dokładnie oblepione mąką.
Przygotowujemy 2 głębokie talerze. W jednym roztrzepujemy widelcem jajka z wodą, w drugim mieszamy panko z tartym serem. Ja tarłam ser na dużych oczkach, ale drobno starty też dobrze się sprawdzi.
Kalafiora panierujemy w jajku, panko z serem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.
Podajemy gorący.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty