Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

  Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy. Składniki: Do grillowania: Bakłażan - 1szt Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach) Cebula - 2szt Oliwa lub olej - 2 łyżki Pozostałe: Sałata rzymska - 2szt Pomidory cherry - 8szt Granat - pestki z 1/2szt Kolendra świeża - 1/2 pęczka Ser feta - 250g Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz do smaku Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka. Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę

Kalafior pieczony w serowym panko

 

Pieczone różyczki kalafiora w chrupiącej panierce serowej. Pyszne jako dodatek do obiadu lub przekąska podana z ulubionym sosem.

Składniki na 4-6 porcji:

  • Kalafior - 1szt
  • Mąka - 30-40g
  • Sól, pieprz
  • Jajko - 2szt + 1 łyżka wody
  • Panierka panko - 100g
  • Ser żółty twardy (typu parmezan, grana padano) - 100g

Kalafiora dzielimy na różyczki.
Mąkę mieszamy z solą i pieprzem, taką mieszanką zasypujemy kalafiora. Mieszamy, aby różyczki były dokładnie oblepione mąką.
Przygotowujemy 2 głębokie talerze. W jednym roztrzepujemy widelcem jajka z wodą, w drugim mieszamy panko z tartym serem. Ja tarłam ser na dużych oczkach, ale drobno starty też dobrze się sprawdzi.
Kalafiora panierujemy w jajku, panko z serem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.
Podajemy gorący.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty