Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Kalafior pieczony w serowym panko

 

Pieczone różyczki kalafiora w chrupiącej panierce serowej. Pyszne jako dodatek do obiadu lub przekąska podana z ulubionym sosem.

Składniki na 4-6 porcji:

  • Kalafior - 1szt
  • Mąka - 30-40g
  • Sól, pieprz
  • Jajko - 2szt + 1 łyżka wody
  • Panierka panko - 100g
  • Ser żółty twardy (typu parmezan, grana padano) - 100g

Kalafiora dzielimy na różyczki.
Mąkę mieszamy z solą i pieprzem, taką mieszanką zasypujemy kalafiora. Mieszamy, aby różyczki były dokładnie oblepione mąką.
Przygotowujemy 2 głębokie talerze. W jednym roztrzepujemy widelcem jajka z wodą, w drugim mieszamy panko z tartym serem. Ja tarłam ser na dużych oczkach, ale drobno starty też dobrze się sprawdzi.
Kalafiora panierujemy w jajku, panko z serem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.
Podajemy gorący.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty