Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Chlebek bananowy mango-kokos


Idealny chlebek bananowy - wilgotny, ale nie mokry, lekko słodki i nie kruszący się. Dodatek mango i mąki kokosowej nadaje egzotycznego charakteru.

Składniki:

  • Banan - 3szt
  • Mango miąższ - 200g
  • Jajko - 3szt
  • Mąka pszenna - 130g
  • Mąka kokosowa - 100g
  • Olej - 1/3 szklanki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Mleko - 1/4 szklanki
  • Cukier - 2 łyżki
  • Kardamon - 1 płaska łyżeczka

Jednego banana kroimy w plasterki i odkładamy.
Dwa pozostałe banany i miąższ z mango zgniatamy widelcem. Nie musi być bardzo dokładnie, kawałki owoców w cieście są jak najbardziej dopuszczalne.
Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy olej, mleko, mąki, proszek, kardamon, a na końcu zgniecione owoce. Całość dokładnie mieszamy.
Ciasto wylewamy do małej keksówki (u mnie 10x24cm). Na górze układamy plasterki banana.
Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut.
Ciasto podajemy po ostudzeniu, najlepsze jest następnego dnia.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty