Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Zupa ogonowa z pieczarkami - przepis do szybkowaru

Pyszna i aromatyczna zupa na ogonie. Z pieczarkami i dużą ilością warzyw. To bardzo konkretna pozycja, idealna na zimniejsze dni. Składniki: Ogon wieprzowy lub wołowy - ok 500g Marchew - 2szt Pietruszka - 1szt Seler - 1/4 szt Cebula - 3szt Pieczarki - 8szt Pomidory krojone - 400g Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka Ziemniaki - 4szt Liście laurowe - 4szt Ziele angielskie - 6szt Lubczyk korzeń suszony - 1 łyżeczka Sos sojowy - 1 łyżka Pieprz do smaku  Bulion z ogonów przygotowałam w szybkowarze, dzięki czemu znacznie skróciłam czas gotowania.  Do koszyczka w szybkowarze wkładamy ogon, ziele, liście, wsypujemy mielony korzeń lubczyku. Zalewamy wodą i zamykamy szybkowar. Gotujemy do złapania ciśnienia, zmniejszamy ogień. Gotujemy dalej na małym ogniu 30 minut jeśli używamy ogona wieprzowego i 45 minut jeśli wołowego.  Jeśli nie macie szybkowaru, bulion należy gotować około 2 godziny. W międzyczasie szykujemy warzywa - marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy. Cebulę kroim...

Croissant z halloumi


Konkretna kanapka na bazie puszystego croissanta. Halloumi, suszone pomidory i granat tworzą ciekawe smakowe połączenie.

Składniki:

  • Croissant - 2szt
  • Masło do posmarowania (lub dowolny sos)
  • Ser halloumi - 2 plastry
  • Olej - łyżeczka do smażenia
  • Sałata - 2 liście
  • Rukola - 1 garść
  • Suszone pomidory - 2 plasterki
  • Oliwki - 8szt
  • Granat - 1 garść pestek

 Ser halloumi smarujemy olejem i smażymy z obu stron, aż do zarumienienia. 

Rogaliki rozcinamy, smarujemy masłem lub sosem. Do każdego croissanta wkładamy sałatę i rukolę, pokrojone oliwki i suszone pomidory, pestki granatu oraz usmażony ser. 

Podajemy od razu.

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty