Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

  Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy. Składniki: Do grillowania: Bakłażan - 1szt Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach) Cebula - 2szt Oliwa lub olej - 2 łyżki Pozostałe: Sałata rzymska - 2szt Pomidory cherry - 8szt Granat - pestki z 1/2szt Kolendra świeża - 1/2 pęczka Ser feta - 250g Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz do smaku Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka. Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę

Croissant z halloumi


Konkretna kanapka na bazie puszystego croissanta. Halloumi, suszone pomidory i granat tworzą ciekawe smakowe połączenie.

Składniki:

  • Croissant - 2szt
  • Masło do posmarowania (lub dowolny sos)
  • Ser halloumi - 2 plastry
  • Olej - łyżeczka do smażenia
  • Sałata - 2 liście
  • Rukola - 1 garść
  • Suszone pomidory - 2 plasterki
  • Oliwki - 8szt
  • Granat - 1 garść pestek

 Ser halloumi smarujemy olejem i smażymy z obu stron, aż do zarumienienia. 

Rogaliki rozcinamy, smarujemy masłem lub sosem. Do każdego croissanta wkładamy sałatę i rukolę, pokrojone oliwki i suszone pomidory, pestki granatu oraz usmażony ser. 

Podajemy od razu.

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty