Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Bubble coffee - kawa z kuleczkami tapioki

Bubble coffee czyli mleczna kawa z kulkami tapioki, to napój, który przez ostatnich kilka lat stał się szalenie popularny. Samodzielne zrobienie go w domu jest bardzo proste i łatwo dostosować go do własnych preferencji smakowych. Składniki: Tapioka perełki - 2 łyżki Mleko - 300ml Espresso - 2 porcje po 30ml Syrop smakowy, u mnie kokosowy - 2 łyżeczki (lub więcej, jeśli lubicie słodką kawę) Tapiokę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż kuleczki będą przezroczyste. Długość gotowania zależy od wielkości perełek - małe gotują się około 20 minut, duże ponad 30. Ważne, żeby perełki tapioki wrzucać do wrzątku i co jakiś czas mieszać aby się nie sklejały. Po ugotowaniu przelewamy je zimną wodą i mieszamy. Do szklanek wlewamy syrop, wkładamy kulki, zalewamy mlekiem (może być spienione). Na koniec dolewamy kawę. Jeśli chcecie zachować warstwy, espresso należy wlewać powoli po łyżeczce.  Taką kawą na pewno zaskoczycie swoich gości ;)

Croissant z halloumi


Konkretna kanapka na bazie puszystego croissanta. Halloumi, suszone pomidory i granat tworzą ciekawe smakowe połączenie.

Składniki:

  • Croissant - 2szt
  • Masło do posmarowania (lub dowolny sos)
  • Ser halloumi - 2 plastry
  • Olej - łyżeczka do smażenia
  • Sałata - 2 liście
  • Rukola - 1 garść
  • Suszone pomidory - 2 plasterki
  • Oliwki - 8szt
  • Granat - 1 garść pestek

 Ser halloumi smarujemy olejem i smażymy z obu stron, aż do zarumienienia. 

Rogaliki rozcinamy, smarujemy masłem lub sosem. Do każdego croissanta wkładamy sałatę i rukolę, pokrojone oliwki i suszone pomidory, pestki granatu oraz usmażony ser. 

Podajemy od razu.

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty