Polecane
Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Etykiety
Leniwe z bułką tartą i cynamonem
Pierogi leniwe to chyba moje ulubione kluski i najczęstszy wybór w barach mlecznych. Jeśli robię w domu, to smażę na maśle z bułką tartą i odrobiną cynamonu i podaję z prażonymi jabłkami ze słoika od mojej mamy. Sprawdźcie mój przepis!
Składniki na 3 porcje:
Kluski:
- Twaróg tłusty - 500g
- Jajko - 2szt
- Sól - szczypta
- Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
- Mąka pszenna - 1 szklanka
Dodatki:
- Masło - 3 łyżki
- Bułka tarta - 2 łyżki
- Cukier - 2 łyżki
- Cynamon - 1/2 łyżeczki
Twaróg mielimy lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Można
także kupić twaróg mielony (np w rolce), ważne aby był bez żadnych
dodatków.
Ser łączymy z jajkami, solą i mąkami. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Masę dzielimy na 2 części. Podsypując mąką, z każdej formujemy wałek i kroimy go po skosie (jak kopytka).
Kluski porcjami wkładamy do wrzącej wody i gotujemy około 2-3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Wyławiamy je łyżką cedzakową.
Na patelni roztapiamy masło. Dodajemy cukier, cynamon i bułkę tartą.
Smażymy pół minuty, często mieszając. Dodajemy leniwe. Smażymy, aż
ładnie zarumienią się z obu stron.
Podajemy od razu - ja lubię z jabłkami, ale świetnie będą smakowały również z jogurtem.
Popularne posty
Ciasto Malaga bez pieczenia
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Drożdżowe paluchy z czosnkiem i ziołami
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje



Komentarze
Prześlij komentarz