Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

  Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy. Składniki: Do grillowania: Bakłażan - 1szt Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach) Cebula - 2szt Oliwa lub olej - 2 łyżki Pozostałe: Sałata rzymska - 2szt Pomidory cherry - 8szt Granat - pestki z 1/2szt Kolendra świeża - 1/2 pęczka Ser feta - 250g Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz do smaku Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka. Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę

Leniwe z bułką tartą i cynamonem


Pierogi leniwe to chyba moje ulubione kluski i najczęstszy wybór w barach mlecznych. Jeśli robię w domu, to smażę na maśle z bułką tartą i odrobiną cynamonu i podaję z prażonymi jabłkami ze słoika od mojej mamy. Sprawdźcie mój przepis!

Składniki na 3 porcje:

Kluski:
  • Twaróg tłusty - 500g
  • Jajko - 2szt
  • Sól - szczypta
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • Mąka pszenna - 1 szklanka
Dodatki:
  • Masło - 3 łyżki
  • Bułka tarta - 2 łyżki
  • Cukier - 2 łyżki
  • Cynamon - 1/2 łyżeczki

Twaróg mielimy lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Można także kupić twaróg mielony (np w rolce), ważne aby był bez żadnych dodatków.
Ser łączymy z jajkami, solą i mąkami. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Masę dzielimy na 2 części. Podsypując mąką, z każdej formujemy wałek i kroimy go po skosie (jak kopytka).
Kluski porcjami wkładamy do wrzącej wody i gotujemy około 2-3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Wyławiamy je łyżką cedzakową.

Na patelni roztapiamy masło. Dodajemy cukier, cynamon i bułkę tartą. Smażymy pół minuty, często mieszając. Dodajemy leniwe. Smażymy, aż ładnie zarumienią się z obu stron.

Podajemy od razu - ja lubię z jabłkami, ale świetnie będą smakowały również z jogurtem.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty