Polecane
Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy. Składniki: Do grillowania: Bakłażan - 1szt Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach) Cebula - 2szt Oliwa lub olej - 2 łyżki Pozostałe: Sałata rzymska - 2szt Pomidory cherry - 8szt Granat - pestki z 1/2szt Kolendra świeża - 1/2 pęczka Ser feta - 250g Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz do smaku Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka. Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Etykiety
Leniwe z bułką tartą i cynamonem
Pierogi leniwe to chyba moje ulubione kluski i najczęstszy wybór w barach mlecznych. Jeśli robię w domu, to smażę na maśle z bułką tartą i odrobiną cynamonu i podaję z prażonymi jabłkami ze słoika od mojej mamy. Sprawdźcie mój przepis!
Składniki na 3 porcje:
Kluski:
- Twaróg tłusty - 500g
- Jajko - 2szt
- Sól - szczypta
- Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
- Mąka pszenna - 1 szklanka
Dodatki:
- Masło - 3 łyżki
- Bułka tarta - 2 łyżki
- Cukier - 2 łyżki
- Cynamon - 1/2 łyżeczki
Twaróg mielimy lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Można
także kupić twaróg mielony (np w rolce), ważne aby był bez żadnych
dodatków.
Ser łączymy z jajkami, solą i mąkami. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Masę dzielimy na 2 części. Podsypując mąką, z każdej formujemy wałek i kroimy go po skosie (jak kopytka).
Kluski porcjami wkładamy do wrzącej wody i gotujemy około 2-3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Wyławiamy je łyżką cedzakową.
Na patelni roztapiamy masło. Dodajemy cukier, cynamon i bułkę tartą.
Smażymy pół minuty, często mieszając. Dodajemy leniwe. Smażymy, aż
ładnie zarumienią się z obu stron.
Podajemy od razu - ja lubię z jabłkami, ale świetnie będą smakowały również z jogurtem.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz