Polecane
Pyszna i aromatyczna zupa na ogonie. Z pieczarkami i dużą ilością warzyw. To bardzo konkretna pozycja, idealna na zimniejsze dni. Składniki: Ogon wieprzowy lub wołowy - ok 500g Marchew - 2szt Pietruszka - 1szt Seler - 1/4 szt Cebula - 3szt Pieczarki - 8szt Pomidory krojone - 400g Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka Ziemniaki - 4szt Liście laurowe - 4szt Ziele angielskie - 6szt Lubczyk korzeń suszony - 1 łyżeczka Sos sojowy - 1 łyżka Pieprz do smaku Bulion z ogonów przygotowałam w szybkowarze, dzięki czemu znacznie skróciłam czas gotowania. Do koszyczka w szybkowarze wkładamy ogon, ziele, liście, wsypujemy mielony korzeń lubczyku. Zalewamy wodą i zamykamy szybkowar. Gotujemy do złapania ciśnienia, zmniejszamy ogień. Gotujemy dalej na małym ogniu 30 minut jeśli używamy ogona wieprzowego i 45 minut jeśli wołowego. Jeśli nie macie szybkowaru, bulion należy gotować około 2 godziny. W międzyczasie szykujemy warzywa - marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy. Cebulę kroim...
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Etykiety
Leniwe z bułką tartą i cynamonem
Pierogi leniwe to chyba moje ulubione kluski i najczęstszy wybór w barach mlecznych. Jeśli robię w domu, to smażę na maśle z bułką tartą i odrobiną cynamonu i podaję z prażonymi jabłkami ze słoika od mojej mamy. Sprawdźcie mój przepis!
Składniki na 3 porcje:
Kluski:
- Twaróg tłusty - 500g
- Jajko - 2szt
- Sól - szczypta
- Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
- Mąka pszenna - 1 szklanka
Dodatki:
- Masło - 3 łyżki
- Bułka tarta - 2 łyżki
- Cukier - 2 łyżki
- Cynamon - 1/2 łyżeczki
Twaróg mielimy lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Można
także kupić twaróg mielony (np w rolce), ważne aby był bez żadnych
dodatków.
Ser łączymy z jajkami, solą i mąkami. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Masę dzielimy na 2 części. Podsypując mąką, z każdej formujemy wałek i kroimy go po skosie (jak kopytka).
Kluski porcjami wkładamy do wrzącej wody i gotujemy około 2-3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Wyławiamy je łyżką cedzakową.
Na patelni roztapiamy masło. Dodajemy cukier, cynamon i bułkę tartą.
Smażymy pół minuty, często mieszając. Dodajemy leniwe. Smażymy, aż
ładnie zarumienią się z obu stron.
Podajemy od razu - ja lubię z jabłkami, ale świetnie będą smakowały również z jogurtem.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz