Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Dhal z soczewicą i kalafiorem


 Gęste danie warzywne z mnóstwem orientalnych przypraw. Idealnie rozgrzewa w chłodne dni.

Składniki:

  • Soczewica zielona - 250g
  • Kalafior - 1/2 (około 500g)
  • Ryż - 100g
  • Mleko kokosowe - 200ml
  • Olej - 2 łyżki
  • Pomidory - 400g (mogą być z puszki)
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Gorczyca ziarna - 1 łyżka
  • Sok z limonki - 1 łyżeczka
  • Imbir mielony - 1/4 łyżeczki
  • Przyprawy:
  • Kurkuma - 1/4 łyżeczki
  • Liście curry - 1 łyżeczka
  • Kumin mielony - 1/4 łyżeczki
Na oleju smażymy ziarenka gorczycy, aż zaczną strzelać. Dodajemy kalafior pokrojony w małe różyczki, potem przeciśnięty czosnek, ryż i soczewicę. Wszystko razem chwilę smażymy. Zalewamy pomidorami i mlekiem kokosowym, dodajemy przyprawy. Wszystko razem dusimy, aż soczewica i ryż nie będą zupełnie miękkie. W razie potrzeby dolewamy trochę wody. Na końcu dodajemy sok z limonki i w razie potrzeby doprawiamy. Danie podajemy na gorąco.

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty