Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

  Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy. Składniki: Do grillowania: Bakłażan - 1szt Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach) Cebula - 2szt Oliwa lub olej - 2 łyżki Pozostałe: Sałata rzymska - 2szt Pomidory cherry - 8szt Granat - pestki z 1/2szt Kolendra świeża - 1/2 pęczka Ser feta - 250g Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz do smaku Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka. Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę

Gęsta zupa warzywna z klopsikami


Bardzo konkretne danie z mnóstwem warzyw i delikatnymi klopsami.

Składniki na 5-6 porcji:

Zupa:
  • Cebula - 2szt
  • Kalarepka - 1szt
  • Marchew - 3szt
  • Seler - 1/4 szt
  • Pietruszka - 1szt
  • Seler naciowy - 4 łodygi
  • Pieczarki - 300g
  • Kapusta biała - 1/4 główki
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Pomidory (mogą być z puszki) - 400g
  • Bulion - 1l
  • Ryż - 100g
  • Pasta paprykowa - 1 łyżka
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • sól, pieprz, chilli, pieprz ziołowy
Klopsy:
  • Mięso wieprzowe mielone - 500g
  • Jajko - 1szt
  • Pieprz, sól
  • Bułka tarta - 3 łyżki

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę lub plasterki, czosnek przeciskamy. Warzywa zalewamy bulionem, pomidorami z puszki i gotujemy, aż marchew zmięknie. Dodajemy ryż, potem obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowy, koncentratem, pastą paprykową i chilli. W razie potrzeby dodajemy wody. Gotujemy do miękkości ryżu.

Klopsy:
Mięso mielone mieszamy z jajkiem, przyprawami i bułką tartą. Odrywamy po kawałku mięsa i formujemy kulki. Ja zrobiłam 20 małych klopsów.

Do gotującej się zupy wkładamy klopsiki i mieszamy delikatnie, aby ich nie uszkodzić. Gotujemy jeszcze 10 minut, co jakiś czas mieszając.

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty