Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Gęsta zupa warzywna z klopsikami


Bardzo konkretne danie z mnóstwem warzyw i delikatnymi klopsami.

Składniki na 5-6 porcji:

Zupa:
  • Cebula - 2szt
  • Kalarepka - 1szt
  • Marchew - 3szt
  • Seler - 1/4 szt
  • Pietruszka - 1szt
  • Seler naciowy - 4 łodygi
  • Pieczarki - 300g
  • Kapusta biała - 1/4 główki
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Pomidory (mogą być z puszki) - 400g
  • Bulion - 1l
  • Ryż - 100g
  • Pasta paprykowa - 1 łyżka
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • sól, pieprz, chilli, pieprz ziołowy
Klopsy:
  • Mięso wieprzowe mielone - 500g
  • Jajko - 1szt
  • Pieprz, sól
  • Bułka tarta - 3 łyżki

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę lub plasterki, czosnek przeciskamy. Warzywa zalewamy bulionem, pomidorami z puszki i gotujemy, aż marchew zmięknie. Dodajemy ryż, potem obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowy, koncentratem, pastą paprykową i chilli. W razie potrzeby dodajemy wody. Gotujemy do miękkości ryżu.

Klopsy:
Mięso mielone mieszamy z jajkiem, przyprawami i bułką tartą. Odrywamy po kawałku mięsa i formujemy kulki. Ja zrobiłam 20 małych klopsów.

Do gotującej się zupy wkładamy klopsiki i mieszamy delikatnie, aby ich nie uszkodzić. Gotujemy jeszcze 10 minut, co jakiś czas mieszając.

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty