Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Bubble coffee - kawa z kuleczkami tapioki

Bubble coffee czyli mleczna kawa z kulkami tapioki, to napój, który przez ostatnich kilka lat stał się szalenie popularny. Samodzielne zrobienie go w domu jest bardzo proste i łatwo dostosować go do własnych preferencji smakowych. Składniki: Tapioka perełki - 2 łyżki Mleko - 300ml Espresso - 2 porcje po 30ml Syrop smakowy, u mnie kokosowy - 2 łyżeczki (lub więcej, jeśli lubicie słodką kawę) Tapiokę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż kuleczki będą przezroczyste. Długość gotowania zależy od wielkości perełek - małe gotują się około 20 minut, duże ponad 30. Ważne, żeby perełki tapioki wrzucać do wrzątku i co jakiś czas mieszać aby się nie sklejały. Po ugotowaniu przelewamy je zimną wodą i mieszamy. Do szklanek wlewamy syrop, wkładamy kulki, zalewamy mlekiem (może być spienione). Na koniec dolewamy kawę. Jeśli chcecie zachować warstwy, espresso należy wlewać powoli po łyżeczce.  Taką kawą na pewno zaskoczycie swoich gości ;)

Gęsta zupa warzywna z klopsikami


Bardzo konkretne danie z mnóstwem warzyw i delikatnymi klopsami.

Składniki na 5-6 porcji:

Zupa:
  • Cebula - 2szt
  • Kalarepka - 1szt
  • Marchew - 3szt
  • Seler - 1/4 szt
  • Pietruszka - 1szt
  • Seler naciowy - 4 łodygi
  • Pieczarki - 300g
  • Kapusta biała - 1/4 główki
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Pomidory (mogą być z puszki) - 400g
  • Bulion - 1l
  • Ryż - 100g
  • Pasta paprykowa - 1 łyżka
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • sól, pieprz, chilli, pieprz ziołowy
Klopsy:
  • Mięso wieprzowe mielone - 500g
  • Jajko - 1szt
  • Pieprz, sól
  • Bułka tarta - 3 łyżki

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę lub plasterki, czosnek przeciskamy. Warzywa zalewamy bulionem, pomidorami z puszki i gotujemy, aż marchew zmięknie. Dodajemy ryż, potem obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowy, koncentratem, pastą paprykową i chilli. W razie potrzeby dodajemy wody. Gotujemy do miękkości ryżu.

Klopsy:
Mięso mielone mieszamy z jajkiem, przyprawami i bułką tartą. Odrywamy po kawałku mięsa i formujemy kulki. Ja zrobiłam 20 małych klopsów.

Do gotującej się zupy wkładamy klopsiki i mieszamy delikatnie, aby ich nie uszkodzić. Gotujemy jeszcze 10 minut, co jakiś czas mieszając.

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty