Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka z halloumi, figami i granatem

 

 

Kolorowa owocowo-warzywna sałatka pełna smaków. Smażony ser halloumi smakuje rewelacyjnie w towarzystwie granatu i suszonych fig.

Składniki na 2 porcje:

Sałatka:
  • Sałatka - 1/4 główki
  • Rukola - 2 garście
  • Ser halloumi - 4 plastry (około 120g)
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Pomidor - 2szt
  • Suszone pomidory - 2 plasterki
  • Oliwki - 2 łyżki (u mnie miks zielonych i kalamata)
  • Suszone figi - 2szt
  • Granat - 2 garście nasion
Sos:
  • Olej spod suszonych pomidorów - 1 łyżka
  • Cukier - szczypta
  • Sól - szczypta
  • Ocet - 1 łyżeczka
  • Słodka papryka - 1/4 łyżeczki
  • Zioła prowansalskie - 1/2 łyżeczki

Składniki na sos mieszamy i odstawiamy.

Sałatę kroimy lub rwiemy na kawałki. Pomidory kroimy w grubszą kostkę, suszone pomidory i oliwki na mniejsze kawałki. Figi kroimy w ósemki.
Mieszamy sałatę, rukolę, pomidory, pomidory suszone, oliwki i figi. Łączymy z sosem. Rozkładamy na dwóch talerzach.
Plasterki sera hallumi smarujemy olejem i smażymy na średnim ogniu, aż ładnie się zarumienią. Po usmażeniu układamy na warzywach. Całość posypujemy granatem.
Podajemy od razu.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty