Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kebab w lawaszu / kebab w bałkańskim stylu

Kebab w bałkańskim stylu - z mięsa mielonego, z orientalnym sosem i granatem, zawinięty w cieniutki placek. To świetne połączenie smaków i aromatów, a kwaskowy, soczysty granat pasuje tu idealnie. Takie danie możecie przygotować na grillu - na pewno zachwyci wszystkich! Składniki na 4 porcje: Mięso mielone (najlepiej jagnięcina, ale może być wieprzowina) - 400g Sumak mielony - 10g Sól, pieprz Sos: Przecier pomidorowy - 200g Sumak mielony - 1 łyżeczka Kolendra ziarno mielone - 1 łyżeczka Dodatkowo: Lawasz - 4szt (około 200g) Sałata - kilka liści Cebula czerwona - 1szt Granat ziarna z 1/2 szt Kolendra świeża - kilka gałązek (ewentualnie można zastąpić pietruszką) Zaczynamy od sosu. Przecier mieszamy z sumakiem i suszoną kolendrą. Odstawiamy. Sałatę kroimy lub rwiemy, cebulę kroimy w piórka. Mięso mielone mieszamy z sumakiem, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużny kotlet. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu, na małym ogniu, aż do zarumienienia z

Sałatka z halloumi, figami i granatem

 

 

Kolorowa owocowo-warzywna sałatka pełna smaków. Smażony ser halloumi smakuje rewelacyjnie w towarzystwie granatu i suszonych fig.

Składniki na 2 porcje:

Sałatka:
  • Sałatka - 1/4 główki
  • Rukola - 2 garście
  • Ser halloumi - 4 plastry (około 120g)
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Pomidor - 2szt
  • Suszone pomidory - 2 plasterki
  • Oliwki - 2 łyżki (u mnie miks zielonych i kalamata)
  • Suszone figi - 2szt
  • Granat - 2 garście nasion
Sos:
  • Olej spod suszonych pomidorów - 1 łyżka
  • Cukier - szczypta
  • Sól - szczypta
  • Ocet - 1 łyżeczka
  • Słodka papryka - 1/4 łyżeczki
  • Zioła prowansalskie - 1/2 łyżeczki

Składniki na sos mieszamy i odstawiamy.

Sałatę kroimy lub rwiemy na kawałki. Pomidory kroimy w grubszą kostkę, suszone pomidory i oliwki na mniejsze kawałki. Figi kroimy w ósemki.
Mieszamy sałatę, rukolę, pomidory, pomidory suszone, oliwki i figi. Łączymy z sosem. Rozkładamy na dwóch talerzach.
Plasterki sera hallumi smarujemy olejem i smażymy na średnim ogniu, aż ładnie się zarumienią. Po usmażeniu układamy na warzywach. Całość posypujemy granatem.
Podajemy od razu.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty