Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Zupa ogonowa z pieczarkami - przepis do szybkowaru

Pyszna i aromatyczna zupa na ogonie. Z pieczarkami i dużą ilością warzyw. To bardzo konkretna pozycja, idealna na zimniejsze dni. Składniki: Ogon wieprzowy lub wołowy - ok 500g Marchew - 2szt Pietruszka - 1szt Seler - 1/4 szt Cebula - 3szt Pieczarki - 8szt Pomidory krojone - 400g Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka Ziemniaki - 4szt Liście laurowe - 4szt Ziele angielskie - 6szt Lubczyk korzeń suszony - 1 łyżeczka Sos sojowy - 1 łyżka Pieprz do smaku  Bulion z ogonów przygotowałam w szybkowarze, dzięki czemu znacznie skróciłam czas gotowania.  Do koszyczka w szybkowarze wkładamy ogon, ziele, liście, wsypujemy mielony korzeń lubczyku. Zalewamy wodą i zamykamy szybkowar. Gotujemy do złapania ciśnienia, zmniejszamy ogień. Gotujemy dalej na małym ogniu 30 minut jeśli używamy ogona wieprzowego i 45 minut jeśli wołowego.  Jeśli nie macie szybkowaru, bulion należy gotować około 2 godziny. W międzyczasie szykujemy warzywa - marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy. Cebulę kroim...

Torcik kawowo-kasztanowy


Lekki kakaowy biszkopt z wyjątkowo kremową i puszystą, kawową masą z serka mascarpone. Do tego krem kasztanowy, nadający ciekawego smaku i aromatu.

Składniki na 12 porcji:

Biszkopt kakaowy (22x24cm):
  • Jajka - 6szt
  • Cukier - 180g
  • Mąka pszenna - 140g
  • Kakao - 20g
  • Olej - 3 łyżki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Masa kawowa:
  • Śmietanka 36% - 400ml
  • Ser Mascarpone - 400g
  • Cukier puder - 2 łyżki
Dodatkowo:
  • Krem z kasztanów jadalnych - 300g
  • Kakao - 1 łyżeczka opcjonalnie

Biszkopt piekłam na blaszce 22x24cm.
Białka jaj ubijamy z cukrem. Kiedy powstanie sztywna piana dodajemy żółtka po jednym, potem olej. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach 25-30 minut.
Po ostudzeniu kroimy biszkopt na 3 części.

Masa kawowa:
Kawę mieloną zalewamy 50ml gorącej wody. Studzimy. Kawę przelewamy przez filtr lub złożoną gazę albo ręcznik papierowy. Ważne, aby kawa pozostała zupełnie bez fusów.
Bardzo zimną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Porcjami dodajemy serek mascarpone i kawę. Na mniejszych obrotach miksujemy, aż masa będzie gęsta.
Jeśli ciasto robicie w lecie i chcecie, aby przy wyższej temperaturze masa pozostała sztywna, można dodać do niej łyżeczkę rozpuszczonej żelatyny.

Dolny blat biszkoptowy smarujemy połową kremu kasztanowego i wykładamy około 1/3 masy kawowej. Na to znów biszkopt, kasztany i masa. Na górze układamy ostatni blat. Wykładamy na niego masę, tynkujemy boki. Warto zostawić 3-4 łyżki masy, wymieszać je z łyżeczką kakao. Powstanie masa w ciemniejszym kolorze, którą można udekorować ciasto od góry.

Ciasto podajemy schłodzone.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty