Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Torcik kawowo-kasztanowy
Lekki kakaowy biszkopt z wyjątkowo kremową i puszystą, kawową masą z serka mascarpone. Do tego krem kasztanowy, nadający ciekawego smaku i aromatu.
Składniki na 12 porcji:
- Jajka - 6szt
- Cukier - 180g
- Mąka pszenna - 140g
- Kakao - 20g
- Olej - 3 łyżki
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Śmietanka 36% - 400ml
- Ser Mascarpone - 400g
- Cukier puder - 2 łyżki
- Krem z kasztanów jadalnych - 300g
- Kakao - 1 łyżeczka opcjonalnie
Biszkopt piekłam na blaszce 22x24cm.
Białka jaj ubijamy z cukrem. Kiedy powstanie sztywna piana dodajemy
żółtka po jednym, potem olej. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z kakao i
proszkiem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach 25-30 minut.
Po ostudzeniu kroimy biszkopt na 3 części.
Masa kawowa:
Kawę mieloną zalewamy 50ml gorącej wody. Studzimy. Kawę przelewamy przez
filtr lub złożoną gazę albo ręcznik papierowy. Ważne, aby kawa
pozostała zupełnie bez fusów.
Bardzo zimną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Porcjami dodajemy serek
mascarpone i kawę. Na mniejszych obrotach miksujemy, aż masa będzie
gęsta.
Jeśli ciasto robicie w lecie i chcecie, aby przy wyższej temperaturze
masa pozostała sztywna, można dodać do niej łyżeczkę rozpuszczonej
żelatyny.
Dolny blat biszkoptowy smarujemy połową kremu kasztanowego i wykładamy
około 1/3 masy kawowej. Na to znów biszkopt, kasztany i masa. Na górze
układamy ostatni blat. Wykładamy na niego masę, tynkujemy boki. Warto
zostawić 3-4 łyżki masy, wymieszać je z łyżeczką kakao. Powstanie masa w
ciemniejszym kolorze, którą można udekorować ciasto od góry.
Ciasto podajemy schłodzone.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz