Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Muffinki na Halloween - cyklopy i nietoperze


Pyszne i bardzo proste muffinki, idealne na imprezę z okazji Halloween! Kakaowe, lekkie, nie bardzo słodkie, z bardzo delikatnym kremem. Dekoracja jest wyjątkowo łatwa do wykonania i poradzi sobie z nią każdy, nawet bez wielkich zdolności manualnych ;)

Składniki:
 
Muffinki (6 sztuk):
  • Mąka pszenna - 100g
  • Mąka ziemniaczana - 50g
  • Cukier - 50g
  • Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Kakao - 2 łyżki
  • Mleko - 75ml
  • Olej - 50ml
  • Jajko - 1szt
Masa:
  • Śmietanka 36% - 100ml
  • Serek mascarpone - 100g
  • Cukier puder - 1 płaska łyżka
  • Kakao - 1 łyżka
  • Węgiel aktywny - proszek z 1 kapsułki (lub barwnik spożywczy)
Dekoracja:
  • Ciasteczka okrągłe ciemne - typu Oreo
  • Oczy cukrowe
  • Lukier czerwony w pisaku

Muffinki:
Mieszamy osobno składniki suche i mokre muffinek. Łączymy, dokładnie mieszamy. Wykładamy do blachy na muffinki wyłożonej papilotkami (do wysokości około 3/4). Mam formę na większe muffiny - wyszło mi 6szt.
Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Babeczki studzimy.

Krem:
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy mascarpone i miksujemy na najwyższych obrotach, aż do uzyskania gęstej, gładkiej masy. Dodajemy kakao i węgiel, miksujemy.
Muffinki dekorujemy kremem.

Dekoracje:
Przygotowujemy pisak z lukrem (należy rozgrzać go w dłoni, aby lukier miał odpowiednią konsystencję), oczy cukrowe. Ciasteczka markizy rozdzielamy, pozbywamy się kremu. Każde ciasteczko łamiemy na pół.

Na masie na muffinkach układamy oczy i skrzydełka, lekko dociskamy. Lukrem rysujemy dekorację.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty