Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Zupa ogonowa z pieczarkami - przepis do szybkowaru

Pyszna i aromatyczna zupa na ogonie. Z pieczarkami i dużą ilością warzyw. To bardzo konkretna pozycja, idealna na zimniejsze dni. Składniki: Ogon wieprzowy lub wołowy - ok 500g Marchew - 2szt Pietruszka - 1szt Seler - 1/4 szt Cebula - 3szt Pieczarki - 8szt Pomidory krojone - 400g Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka Ziemniaki - 4szt Liście laurowe - 4szt Ziele angielskie - 6szt Lubczyk korzeń suszony - 1 łyżeczka Sos sojowy - 1 łyżka Pieprz do smaku  Bulion z ogonów przygotowałam w szybkowarze, dzięki czemu znacznie skróciłam czas gotowania.  Do koszyczka w szybkowarze wkładamy ogon, ziele, liście, wsypujemy mielony korzeń lubczyku. Zalewamy wodą i zamykamy szybkowar. Gotujemy do złapania ciśnienia, zmniejszamy ogień. Gotujemy dalej na małym ogniu 30 minut jeśli używamy ogona wieprzowego i 45 minut jeśli wołowego.  Jeśli nie macie szybkowaru, bulion należy gotować około 2 godziny. W międzyczasie szykujemy warzywa - marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy. Cebulę kroim...

Muffinki na Halloween - cyklopy i nietoperze


Pyszne i bardzo proste muffinki, idealne na imprezę z okazji Halloween! Kakaowe, lekkie, nie bardzo słodkie, z bardzo delikatnym kremem. Dekoracja jest wyjątkowo łatwa do wykonania i poradzi sobie z nią każdy, nawet bez wielkich zdolności manualnych ;)

Składniki:
 
Muffinki (6 sztuk):
  • Mąka pszenna - 100g
  • Mąka ziemniaczana - 50g
  • Cukier - 50g
  • Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Kakao - 2 łyżki
  • Mleko - 75ml
  • Olej - 50ml
  • Jajko - 1szt
Masa:
  • Śmietanka 36% - 100ml
  • Serek mascarpone - 100g
  • Cukier puder - 1 płaska łyżka
  • Kakao - 1 łyżka
  • Węgiel aktywny - proszek z 1 kapsułki (lub barwnik spożywczy)
Dekoracja:
  • Ciasteczka okrągłe ciemne - typu Oreo
  • Oczy cukrowe
  • Lukier czerwony w pisaku

Muffinki:
Mieszamy osobno składniki suche i mokre muffinek. Łączymy, dokładnie mieszamy. Wykładamy do blachy na muffinki wyłożonej papilotkami (do wysokości około 3/4). Mam formę na większe muffiny - wyszło mi 6szt.
Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Babeczki studzimy.

Krem:
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy mascarpone i miksujemy na najwyższych obrotach, aż do uzyskania gęstej, gładkiej masy. Dodajemy kakao i węgiel, miksujemy.
Muffinki dekorujemy kremem.

Dekoracje:
Przygotowujemy pisak z lukrem (należy rozgrzać go w dłoni, aby lukier miał odpowiednią konsystencję), oczy cukrowe. Ciasteczka markizy rozdzielamy, pozbywamy się kremu. Każde ciasteczko łamiemy na pół.

Na masie na muffinkach układamy oczy i skrzydełka, lekko dociskamy. Lukrem rysujemy dekorację.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty