Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Kaszak - ciasto bez pieczenia rodem z PRL


Kaszak to nieco zapomniane ciasto, popularne w czasach PRL. Robi się je z kaszy manny, herbatników i czekolady, a więc łatwo dostępnych składników. Można urozmaicić je ulubionymi dodatkami, ja wybrałam owoce z nalewki i rodzynki w rumie.

Składniki:

  • Mleko - 1 litr
  • Kasza manna - 1 szklanka
  • Masło - 150g
  • Cukier - 2/3 szklanki
  • Kakao - 3 łyżki
  • Rodzynki - 50g
  • Rum - 50 ml
  • Wiśnie z nalewki - 50g
  • Pigwa z nalewki - 50g
  • Herbatniki - 30szt
  • Polewa czekoladowa - 1 opakowanie (lub polewa domowa)

Rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy na co najmniej godzinę. Po tym czasie odcedzamy z alkoholu. Dodajemy wiśnie i pigwę (w razie potrzeby kroimy je na mniejsze kawałki).

Mleko z masłem, cukrem i kakao gotujemy. Powoli dodajemy kaszę i mieszamy. Gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Dodajemy owoce.

Blachę (20x22cm) wykładamy połową herbatników. Wylewamy gorącą masę z kaszy. Układamy na górze pozostałe herbatniki.
Przygotowujemy polewę czekoladową i polewamy ciasto. Po ostudzeniu wkładamy do lodówki na całą noc.
Ciasto podajemy schłodzone.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty