Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Zupa ogonowa z pieczarkami - przepis do szybkowaru

Pyszna i aromatyczna zupa na ogonie. Z pieczarkami i dużą ilością warzyw. To bardzo konkretna pozycja, idealna na zimniejsze dni. Składniki: Ogon wieprzowy lub wołowy - ok 500g Marchew - 2szt Pietruszka - 1szt Seler - 1/4 szt Cebula - 3szt Pieczarki - 8szt Pomidory krojone - 400g Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka Ziemniaki - 4szt Liście laurowe - 4szt Ziele angielskie - 6szt Lubczyk korzeń suszony - 1 łyżeczka Sos sojowy - 1 łyżka Pieprz do smaku  Bulion z ogonów przygotowałam w szybkowarze, dzięki czemu znacznie skróciłam czas gotowania.  Do koszyczka w szybkowarze wkładamy ogon, ziele, liście, wsypujemy mielony korzeń lubczyku. Zalewamy wodą i zamykamy szybkowar. Gotujemy do złapania ciśnienia, zmniejszamy ogień. Gotujemy dalej na małym ogniu 30 minut jeśli używamy ogona wieprzowego i 45 minut jeśli wołowego.  Jeśli nie macie szybkowaru, bulion należy gotować około 2 godziny. W międzyczasie szykujemy warzywa - marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy. Cebulę kroim...

Kaszak - ciasto bez pieczenia rodem z PRL


Kaszak to nieco zapomniane ciasto, popularne w czasach PRL. Robi się je z kaszy manny, herbatników i czekolady, a więc łatwo dostępnych składników. Można urozmaicić je ulubionymi dodatkami, ja wybrałam owoce z nalewki i rodzynki w rumie.

Składniki:

  • Mleko - 1 litr
  • Kasza manna - 1 szklanka
  • Masło - 150g
  • Cukier - 2/3 szklanki
  • Kakao - 3 łyżki
  • Rodzynki - 50g
  • Rum - 50 ml
  • Wiśnie z nalewki - 50g
  • Pigwa z nalewki - 50g
  • Herbatniki - 30szt
  • Polewa czekoladowa - 1 opakowanie (lub polewa domowa)

Rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy na co najmniej godzinę. Po tym czasie odcedzamy z alkoholu. Dodajemy wiśnie i pigwę (w razie potrzeby kroimy je na mniejsze kawałki).

Mleko z masłem, cukrem i kakao gotujemy. Powoli dodajemy kaszę i mieszamy. Gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Dodajemy owoce.

Blachę (20x22cm) wykładamy połową herbatników. Wylewamy gorącą masę z kaszy. Układamy na górze pozostałe herbatniki.
Przygotowujemy polewę czekoladową i polewamy ciasto. Po ostudzeniu wkładamy do lodówki na całą noc.
Ciasto podajemy schłodzone.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty