Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Najlepsze ciasto z owocami

 

 

Ciasto z babcinego przepisu. Najlepiej smakuje z kwaśnymi owocami. Ja dodałam jeżyny i wiśnie, ale sprawdzą się też maliny czy porzeczki. Jest pyszne i zawsze się udaje!

Składniki:

  • Mąka pszenna - 500g
  • Jajka - 4szt
  • Cukier - 250g
  • Jogurt naturalny (lub śmietana) - 3/4 szklanki
  • Olej - 1/2 szklanki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Owoce - 400g - u mnie po 200g jeżyn i wiśni
  • Naturalny aromat waniliowy
  • Cukier puder do posypania

Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy z łyżką cukru na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem, aż będą białe i puszyste. Do masy żółtkowej dodajemy olej, jogurt, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz aromat. Dokładnie mieszamy. Dodajemy pianę z białek. Na końcu do ciasta dodajemy owoce. Mieszamy delikatnie, aby owoce pozostały w całości.
Ciasto wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 22x28cm).

Pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.


 

 

Komentarze

  1. szybkie i pyszne czegóż chciec więcej

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym takie ciasto z chęcią ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Już nie mogę się doczekać świeżych owoców z ogródka ;)

      Usuń
  3. Super ciasto, też często je piekę latem z różnymi owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Za przypomnienie tego przepisu bardzo Ci dziękuję! Genialne ciasto z owocami, które zawsze piekła Mama.
    Przepis już zapisuję.
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  5. To najlepsze i najszybsze ciasto z owocami. Jak nie mam pomysłu to zawsze to piekę.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty