Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Letnia zupa na upalne dni


 Zupa idealna na lato - lekka, kwaskowa i z dużą ilością warzyw.

Składniki na 4 porcje:

  • Bulion - 1 - 1,5 litra
  • Ziemniak - 6szt
  • Marchew - 1szt
  • Pietruszka - 1/2 szt
  • Kapusta biała - 150g
  • Fasolka szparagowa - 200g
  • Pomidor świeży (u mnie lima) - 1szt duża
  • Ogórek kiszony - 3szt (+ 1/2 szklanki wody spod ogórków)
  • Przyprawy:
  • pieprz czarny, pieprz cayenne, papryka słodka
  • Śmietana - po łyżeczce na talerz przed podaniem
  • Natka pietruszki

Ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Kapustę drobno szatkujemy, a fasolkę kroimy drobno.
Warzywa gotujemy w bulionie. Gdy ziemniaki będą już miękkie, dodajemy startego na tarce ogórka, wodę spod ogórków i zmiksowanego pomidora (bez skórki) oraz przyprawy. Gotujemy jeszcze 10 minut. W razie potrzeby doprawiamy.
Podajemy z kleksem śmietany i świeżą natką pietruszki.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty