Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Letnia zupa na upalne dni


 Zupa idealna na lato - lekka, kwaskowa i z dużą ilością warzyw.

Składniki na 4 porcje:

  • Bulion - 1 - 1,5 litra
  • Ziemniak - 6szt
  • Marchew - 1szt
  • Pietruszka - 1/2 szt
  • Kapusta biała - 150g
  • Fasolka szparagowa - 200g
  • Pomidor świeży (u mnie lima) - 1szt duża
  • Ogórek kiszony - 3szt (+ 1/2 szklanki wody spod ogórków)
  • Przyprawy:
  • pieprz czarny, pieprz cayenne, papryka słodka
  • Śmietana - po łyżeczce na talerz przed podaniem
  • Natka pietruszki

Ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Kapustę drobno szatkujemy, a fasolkę kroimy drobno.
Warzywa gotujemy w bulionie. Gdy ziemniaki będą już miękkie, dodajemy startego na tarce ogórka, wodę spod ogórków i zmiksowanego pomidora (bez skórki) oraz przyprawy. Gotujemy jeszcze 10 minut. W razie potrzeby doprawiamy.
Podajemy z kleksem śmietany i świeżą natką pietruszki.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty