Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

  Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy. Składniki: Do grillowania: Bakłażan - 1szt Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach) Cebula - 2szt Oliwa lub olej - 2 łyżki Pozostałe: Sałata rzymska - 2szt Pomidory cherry - 8szt Granat - pestki z 1/2szt Kolendra świeża - 1/2 pęczka Ser feta - 250g Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz do smaku Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka. Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę

Wytrawne croissanty śniadaniowe

 

Świetne kanapki w croissantach, z mnóstwem pysznych dodatków - mozzarelli, salami, gruszek i chutney. Takim śniadaniem wyciągniecie z łóżka największych leniuchów!

Składniki:

  • Croissant - 4szt
  • Mozzarella - 100g
  • Salami - 8 cienkich plastrów (u mnie salami z orzechami)
  • Gruszka - 1szt
  • Pomidor - 2szt
  • Rukola - 1 garść
  • Chutney - 4 łyżeczki - ja używałam mojego zeszłorocznego z tego przepisu, ale możecie użyć dowolnego domowego lub kupnego

 

Croissanty kroimy. Wnętrze każdego smarujemy łyżeczką chutney. Układamy w nich - po 2 plasterki salami, mozzarellę, plasterki pomidorów i gruszek oraz rukolę.
Przed podaniem można rogaliki podgrzać przez kilka minut w piekarniku, ale nie jest to konieczne.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty