Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Wytrawne croissanty śniadaniowe

 

Świetne kanapki w croissantach, z mnóstwem pysznych dodatków - mozzarelli, salami, gruszek i chutney. Takim śniadaniem wyciągniecie z łóżka największych leniuchów!

Składniki:

  • Croissant - 4szt
  • Mozzarella - 100g
  • Salami - 8 cienkich plastrów (u mnie salami z orzechami)
  • Gruszka - 1szt
  • Pomidor - 2szt
  • Rukola - 1 garść
  • Chutney - 4 łyżeczki - ja używałam mojego zeszłorocznego z tego przepisu, ale możecie użyć dowolnego domowego lub kupnego

 

Croissanty kroimy. Wnętrze każdego smarujemy łyżeczką chutney. Układamy w nich - po 2 plasterki salami, mozzarellę, plasterki pomidorów i gruszek oraz rukolę.
Przed podaniem można rogaliki podgrzać przez kilka minut w piekarniku, ale nie jest to konieczne.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty