Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Wytrawne croissanty śniadaniowe

 

Świetne kanapki w croissantach, z mnóstwem pysznych dodatków - mozzarelli, salami, gruszek i chutney. Takim śniadaniem wyciągniecie z łóżka największych leniuchów!

Składniki:

  • Croissant - 4szt
  • Mozzarella - 100g
  • Salami - 8 cienkich plastrów (u mnie salami z orzechami)
  • Gruszka - 1szt
  • Pomidor - 2szt
  • Rukola - 1 garść
  • Chutney - 4 łyżeczki - ja używałam mojego zeszłorocznego z tego przepisu, ale możecie użyć dowolnego domowego lub kupnego

 

Croissanty kroimy. Wnętrze każdego smarujemy łyżeczką chutney. Układamy w nich - po 2 plasterki salami, mozzarellę, plasterki pomidorów i gruszek oraz rukolę.
Przed podaniem można rogaliki podgrzać przez kilka minut w piekarniku, ale nie jest to konieczne.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty