Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Wytrawne croissanty śniadaniowe

 

Świetne kanapki w croissantach, z mnóstwem pysznych dodatków - mozzarelli, salami, gruszek i chutney. Takim śniadaniem wyciągniecie z łóżka największych leniuchów!

Składniki:

  • Croissant - 4szt
  • Mozzarella - 100g
  • Salami - 8 cienkich plastrów (u mnie salami z orzechami)
  • Gruszka - 1szt
  • Pomidor - 2szt
  • Rukola - 1 garść
  • Chutney - 4 łyżeczki - ja używałam mojego zeszłorocznego z tego przepisu, ale możecie użyć dowolnego domowego lub kupnego

 

Croissanty kroimy. Wnętrze każdego smarujemy łyżeczką chutney. Układamy w nich - po 2 plasterki salami, mozzarellę, plasterki pomidorów i gruszek oraz rukolę.
Przed podaniem można rogaliki podgrzać przez kilka minut w piekarniku, ale nie jest to konieczne.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty