Klopsiki z pieczarkami w sosie śmietanowo-koperkowym
Delikatne klopsiki w pysznym, kremowym koperkowym sosie. To proste, pyszne szybkie danie. Smakują świetnie z kaszą gryczaną i czerwoną kapustą. Składniki: Klopsy: Mięso mielone (u mnie wieprzowe) - 500g Jajko - 1szt Bułka tarta - 3-4 łyżki Przyprawa do gyrosa - 1 łyżeczka Pieprz do smaku Sos: Cebula - 1szt Pieczarki - 100g Olej - 1 łyżka Bulion (dowolny) - 500ml Ziele angielskie - 5szt Liście laurowe - 5szt Pieprz ziarna - 1/2 łyżeczki Koperek posiekany - 2 łyżki Śmietana 12% lub 18% - 2 łyżki Mąka pszenna - 2 łyżki Sól i pieprz do smaku Mięso mielone mieszamy z jajkiem, przyprawami i bułką tartą. Mieszamy dokładnie. Jeśli ciasto się nie trzyma, dodajemy jeszcze trochę bułki tartej. Odrywamy porcje mięsa, formujemy kulki i wyrabiamy w dłoniach, aby klopsiki się nie rozpadały. Kroimy cebulę w piórka, pieczarki myjemy i kroimy w ósemki. Na patelni podgrzewamy olej. Smażymy cebulę i pieczarki przez kilka minut. Zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pie...
szybkie i pyszne czegóż chciec więcej
OdpowiedzUsuńDzięki!
UsuńZjadłabym takie ciasto z chęcią ! :)
OdpowiedzUsuńDzięki! Już nie mogę się doczekać świeżych owoców z ogródka ;)
UsuńSuper ciasto, też często je piekę latem z różnymi owocami :)
OdpowiedzUsuńU mnie wygrywają jeżyny i wiśnie
UsuńZa przypomnienie tego przepisu bardzo Ci dziękuję! Genialne ciasto z owocami, które zawsze piekła Mama.
OdpowiedzUsuńPrzepis już zapisuję.
Pozdrawiam cieplutko:)
Smacznego ;)
UsuńTo najlepsze i najszybsze ciasto z owocami. Jak nie mam pomysłu to zawsze to piekę.
OdpowiedzUsuń