Tosty z szynką i ananasem na bogato
Tosty z szynką, ananasem, oliwkami i mocno ziołowym sosem pomidorowym. Proste, ale pełne smaków danie. Składniki: Chleb tostowy - 1szt (czyli ok. 20 kromek) Szynka - 10 plasterków Ser żółty - 10 plasterków Ananas świeży - ok 1/4 pokrojona w plasterki Oliwki - 30szt Papryka peperoni w łagodnej zalewie - 10szt Sos pomidorowy: Passata pomidorowa - 200ml Cebula - 1szt mała Olej - 1 łyżeczka Zioła prowansalskie suszone - 1 pełna łyżeczka Sól i pieprz do smaku Na początku przygotowujemy sos pomidorowy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Smażymy na oleju, aż się zeszkli. Dodajemy passatę, zioła i przyprawy. Smażymy na niedużym ogniu, aż sos będzie gęsty. Odstawiamy do ostudzenia. Połowę chleba tostowego rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy sosem, układamy szynkę, ananasa, oliwki, papryki i na górze ser. Przykrywamy pozostałym chlebem. Zapiekamy w tosterze, aż do mocnego zarumienienia. Podajemy od razu.
szybkie i pyszne czegóż chciec więcej
OdpowiedzUsuńDzięki!
UsuńZjadłabym takie ciasto z chęcią ! :)
OdpowiedzUsuńDzięki! Już nie mogę się doczekać świeżych owoców z ogródka ;)
UsuńSuper ciasto, też często je piekę latem z różnymi owocami :)
OdpowiedzUsuńU mnie wygrywają jeżyny i wiśnie
UsuńZa przypomnienie tego przepisu bardzo Ci dziękuję! Genialne ciasto z owocami, które zawsze piekła Mama.
OdpowiedzUsuńPrzepis już zapisuję.
Pozdrawiam cieplutko:)
Smacznego ;)
UsuńTo najlepsze i najszybsze ciasto z owocami. Jak nie mam pomysłu to zawsze to piekę.
OdpowiedzUsuń