Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Najlepsze ciasto z owocami

 

 

Ciasto z babcinego przepisu. Najlepiej smakuje z kwaśnymi owocami. Ja dodałam jeżyny i wiśnie, ale sprawdzą się też maliny czy porzeczki. Jest pyszne i zawsze się udaje!

Składniki:

  • Mąka pszenna - 500g
  • Jajka - 4szt
  • Cukier - 250g
  • Jogurt naturalny (lub śmietana) - 3/4 szklanki
  • Olej - 1/2 szklanki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Owoce - 400g - u mnie po 200g jeżyn i wiśni
  • Naturalny aromat waniliowy
  • Cukier puder do posypania

Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy z łyżką cukru na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem, aż będą białe i puszyste. Do masy żółtkowej dodajemy olej, jogurt, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz aromat. Dokładnie mieszamy. Dodajemy pianę z białek. Na końcu do ciasta dodajemy owoce. Mieszamy delikatnie, aby owoce pozostały w całości.
Ciasto wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 22x28cm).

Pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.


 

 

Komentarze

  1. szybkie i pyszne czegóż chciec więcej

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym takie ciasto z chęcią ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Już nie mogę się doczekać świeżych owoców z ogródka ;)

      Usuń
  3. Super ciasto, też często je piekę latem z różnymi owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Za przypomnienie tego przepisu bardzo Ci dziękuję! Genialne ciasto z owocami, które zawsze piekła Mama.
    Przepis już zapisuję.
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  5. To najlepsze i najszybsze ciasto z owocami. Jak nie mam pomysłu to zawsze to piekę.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty