Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Mocno cebulowa zupa-krem


Gęsta zupa warzywna, z przewagą cebuli. Pyszna i aromatyczna.

Składniki na 4 porcje:

  • Cebula - 6szt
  • Cukinia - 1/2szt
  • Seler - 1/4szt
  • Marchew - 1szt
  • Ziemniak - 2szt
  • Olej - 2 łyżki
  • Bulion - 1 litr
  • Sól, pieprz, papryka słodka i ostra
  • Suszony lubczyk

Cebulę kroimy w kawałki. Smażymy ją na oleju, aż będzie mocno przyrumieniona. Pozostałe warzywa kroimy na kawałki. Do cebuli dodajemy ziemniaki, marchew i seler, smażymy jeszcze 5 minut. Na końcu dodajemy cukinię. Całość zalewamy bulionem, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Gotujemy, aż ziemniaki będą zupełnie miękkie. Miksujemy blenderem. 

Przed samym podaniem dodajemy suszony lubczyk.

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty