Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Pasztet z kaczki i kurczaka


Pieczony pasztet z kaczki i udka kurczaka. Pyszny i aromatyczny. Bardzo dobrze się rozsmarowuje. Domowy pasztet jest oczywiście bez porównania smaczniejszy od sklepowego!

Składniki:

  • Kaczka - 1szt (u mnie 1,8kg)
  • Kurczak - 2 udka (500g)
  • Słonina - 100g
  • Wątróbka - 200g
  • Pietruszka - 1szt
  • Cebula - 2szt
  • Kajzerka czerstwa - 1szt
  • Jajka - 2szt
  • Whiskey - 100ml
  • Przyprawy mielone:
  • gałka muszkatołowa - 1 płaska łyżeczka
  • papryka słodka, ostra, pieprz ziołowy - po 1 łyżeczce
  • papryka wędzona, ziele angielskie - 1/2 łyżeczki
  • sól i pieprz do smaku
  • Olej i bułka tarta do blachy do pieczenia

Słoninę kroimy w kostkę. Podgrzewamy chwilę, aż zacznie się topić. Dodajemy kaczkę pokrojoną na kawałki i udka kurczaka. Dodajemy pokrojoną w kawałki pietruszkę i pokrojone w ćwiartki cebule. Razem, pod przykryciem, nie średnim ogniu smażymy przez 80 minut. Po tym czasie dodajemy wątróbkę i smażymy jeszcze 15 minut. Wyciągamy mięso i warzywa. Do pozostałego na patelni tłuszczu wkładamy kajzerkę, aby namokła.

Ostudzone mięso obieramy dokładnie od kości. Mięso razem ze skórami, warzywami i kajzerką mielimy w maszynce 2 razy.
Do masy pasztetowej dodajemy cały tłuszcz z patelni, whiskey i wszystkie przyprawy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Masa powinna być dość pieprzna, aby pasztet po upieczeniu nie był mdły. Gdy smak nas zadowala, dodajemy jajka i dokładnie zagniatamy.
Formę keksową smarujemy olejem i obsypujemy bułką tartą. Nakładamy masę pasztetową.
Pieczemy w 200 stopniach przez 60 minut. Po 40 minutach watro pasztet przykryć folią aluminiową, aby za mocno się nie przypiekł.
Pasztet studzimy, a potem wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Po wyjęciu kroi się bez problemu, nie sypie się, dobrze się rozsmarowuje.

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty