Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Pasztet z kaczki i kurczaka
Pieczony pasztet z kaczki i udka kurczaka. Pyszny i aromatyczny. Bardzo dobrze się rozsmarowuje. Domowy pasztet jest oczywiście bez porównania smaczniejszy od sklepowego!
Składniki:
- Kaczka - 1szt (u mnie 1,8kg)
- Kurczak - 2 udka (500g)
- Słonina - 100g
- Wątróbka - 200g
- Pietruszka - 1szt
- Cebula - 2szt
- Kajzerka czerstwa - 1szt
- Jajka - 2szt
- Whiskey - 100ml
- Przyprawy mielone:
- gałka muszkatołowa - 1 płaska łyżeczka
- papryka słodka, ostra, pieprz ziołowy - po 1 łyżeczce
- papryka wędzona, ziele angielskie - 1/2 łyżeczki
- sól i pieprz do smaku
- Olej i bułka tarta do blachy do pieczenia
Słoninę kroimy w kostkę. Podgrzewamy chwilę, aż zacznie się topić.
Dodajemy kaczkę pokrojoną na kawałki i udka kurczaka. Dodajemy
pokrojoną w kawałki pietruszkę i pokrojone w ćwiartki cebule. Razem, pod
przykryciem, nie średnim ogniu smażymy przez 80 minut. Po tym czasie
dodajemy wątróbkę i smażymy jeszcze 15 minut. Wyciągamy mięso i warzywa.
Do pozostałego na patelni tłuszczu wkładamy kajzerkę, aby namokła.
Ostudzone mięso obieramy dokładnie od kości. Mięso razem ze skórami, warzywami i kajzerką mielimy w maszynce 2 razy.
Do masy pasztetowej dodajemy cały tłuszcz z patelni, whiskey i wszystkie
przyprawy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Masa powinna być dość
pieprzna, aby pasztet po upieczeniu nie był mdły. Gdy smak nas zadowala,
dodajemy jajka i dokładnie zagniatamy.
Formę keksową smarujemy olejem i obsypujemy bułką tartą. Nakładamy masę pasztetową.
Pieczemy w 200 stopniach przez 60 minut. Po 40 minutach watro pasztet przykryć folią aluminiową, aby za mocno się nie przypiekł.
Pasztet studzimy, a potem wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Po wyjęciu kroi się bez problemu, nie sypie się, dobrze się rozsmarowuje.
Komentarze
Popularne posty
Świetna marynata do karkówki
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
uwielbiam domowe pasztety, Twój wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńJest rewelacyjny!
Usuń