Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

  Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy. Składniki: Do grillowania: Bakłażan - 1szt Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach) Cebula - 2szt Oliwa lub olej - 2 łyżki Pozostałe: Sałata rzymska - 2szt Pomidory cherry - 8szt Granat - pestki z 1/2szt Kolendra świeża - 1/2 pęczka Ser feta - 250g Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz do smaku Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka. Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę

Pasztet z kaczki i kurczaka


Pieczony pasztet z kaczki i udka kurczaka. Pyszny i aromatyczny. Bardzo dobrze się rozsmarowuje. Domowy pasztet jest oczywiście bez porównania smaczniejszy od sklepowego!

Składniki:

  • Kaczka - 1szt (u mnie 1,8kg)
  • Kurczak - 2 udka (500g)
  • Słonina - 100g
  • Wątróbka - 200g
  • Pietruszka - 1szt
  • Cebula - 2szt
  • Kajzerka czerstwa - 1szt
  • Jajka - 2szt
  • Whiskey - 100ml
  • Przyprawy mielone:
  • gałka muszkatołowa - 1 płaska łyżeczka
  • papryka słodka, ostra, pieprz ziołowy - po 1 łyżeczce
  • papryka wędzona, ziele angielskie - 1/2 łyżeczki
  • sól i pieprz do smaku
  • Olej i bułka tarta do blachy do pieczenia

Słoninę kroimy w kostkę. Podgrzewamy chwilę, aż zacznie się topić. Dodajemy kaczkę pokrojoną na kawałki i udka kurczaka. Dodajemy pokrojoną w kawałki pietruszkę i pokrojone w ćwiartki cebule. Razem, pod przykryciem, nie średnim ogniu smażymy przez 80 minut. Po tym czasie dodajemy wątróbkę i smażymy jeszcze 15 minut. Wyciągamy mięso i warzywa. Do pozostałego na patelni tłuszczu wkładamy kajzerkę, aby namokła.

Ostudzone mięso obieramy dokładnie od kości. Mięso razem ze skórami, warzywami i kajzerką mielimy w maszynce 2 razy.
Do masy pasztetowej dodajemy cały tłuszcz z patelni, whiskey i wszystkie przyprawy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Masa powinna być dość pieprzna, aby pasztet po upieczeniu nie był mdły. Gdy smak nas zadowala, dodajemy jajka i dokładnie zagniatamy.
Formę keksową smarujemy olejem i obsypujemy bułką tartą. Nakładamy masę pasztetową.
Pieczemy w 200 stopniach przez 60 minut. Po 40 minutach watro pasztet przykryć folią aluminiową, aby za mocno się nie przypiekł.
Pasztet studzimy, a potem wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Po wyjęciu kroi się bez problemu, nie sypie się, dobrze się rozsmarowuje.

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty