Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Pasztet z kaczki i kurczaka


Pieczony pasztet z kaczki i udka kurczaka. Pyszny i aromatyczny. Bardzo dobrze się rozsmarowuje. Domowy pasztet jest oczywiście bez porównania smaczniejszy od sklepowego!

Składniki:

  • Kaczka - 1szt (u mnie 1,8kg)
  • Kurczak - 2 udka (500g)
  • Słonina - 100g
  • Wątróbka - 200g
  • Pietruszka - 1szt
  • Cebula - 2szt
  • Kajzerka czerstwa - 1szt
  • Jajka - 2szt
  • Whiskey - 100ml
  • Przyprawy mielone:
  • gałka muszkatołowa - 1 płaska łyżeczka
  • papryka słodka, ostra, pieprz ziołowy - po 1 łyżeczce
  • papryka wędzona, ziele angielskie - 1/2 łyżeczki
  • sól i pieprz do smaku
  • Olej i bułka tarta do blachy do pieczenia

Słoninę kroimy w kostkę. Podgrzewamy chwilę, aż zacznie się topić. Dodajemy kaczkę pokrojoną na kawałki i udka kurczaka. Dodajemy pokrojoną w kawałki pietruszkę i pokrojone w ćwiartki cebule. Razem, pod przykryciem, nie średnim ogniu smażymy przez 80 minut. Po tym czasie dodajemy wątróbkę i smażymy jeszcze 15 minut. Wyciągamy mięso i warzywa. Do pozostałego na patelni tłuszczu wkładamy kajzerkę, aby namokła.

Ostudzone mięso obieramy dokładnie od kości. Mięso razem ze skórami, warzywami i kajzerką mielimy w maszynce 2 razy.
Do masy pasztetowej dodajemy cały tłuszcz z patelni, whiskey i wszystkie przyprawy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Masa powinna być dość pieprzna, aby pasztet po upieczeniu nie był mdły. Gdy smak nas zadowala, dodajemy jajka i dokładnie zagniatamy.
Formę keksową smarujemy olejem i obsypujemy bułką tartą. Nakładamy masę pasztetową.
Pieczemy w 200 stopniach przez 60 minut. Po 40 minutach watro pasztet przykryć folią aluminiową, aby za mocno się nie przypiekł.
Pasztet studzimy, a potem wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Po wyjęciu kroi się bez problemu, nie sypie się, dobrze się rozsmarowuje.

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty