Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Sos z karczku i fasolki szparagowej
Karczek, choć najczęściej kojarzony z grillem, świetnie sprawdza się w sosach. Jest dość tłusty, więc warto zestawić go z dużą ilością warzyw. Do sosu z karczku dodałam fasolkę szparagową, jarmuż i cukinię. Do tego kasza gryczana - i mamy pyszny obiad z letnich składników.
Składniki na 4 porcje:
- Karczek- 400g
- Olej - 1 łyżka
- Cebula - 2szt
- Czosnek - 2 ząbki
- Fasolka szparagowa - 250g
- Cukinia - 1/2 niedużej
- Jarmuż - 10 dużych liści
- Papryka ostra - 1 szt
- Pieprz, sól
- Przyprawa do kuchni meksykańskiej - 1 łyżeczka
- Mąka pszenna - 1 łyżka
Na oleju smażymy pokrojoną w piórka cebulę przez około 5 minut,
dodajemy przeciśnięty czosnek i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy karczek
pokrojony w kostkę. Smażymy razem kilka minut, aż mięso się lekko
zarumieni. Cukinię kroimy w kostkę, fasolę i liście jarmużu na mniejsze
kawałki, a ostrą papryczkę w drobną kosteczkę. Warzywa dodajemy do
mięsa. Smażymy razem 2 minuty, dodajemy szklankę wody, przyprawy i
dusimy pod przykryciem, aż fasolka nie będzie miękka.
Mąkę rozprowadzamy w połowie szklanki wody, dodajemy do sosu. Gotujemy
jeszcze kila minut, aż sos zmięknie. W razie potrzeby doprawiamy.
Podajemy z kaszą gryczaną, ryżem lub ziemniakami.
Popularne posty
Świetna marynata do karkówki
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz