Polecane
Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Etykiety
Sałatka nicejska
Sałatka nicejska to chyba najsłynniejsza francuska sałatka. Wywodzi się z kuchni ludzi ubogich i na początku składała się tylko z anchois i sezonowych, surowych warzyw. Dziś istnieje wiele wersji: z ziemniakami, karczochami czy łososiem. Moja sałatka jest oparta na pierwotnym przepisie, ale dużo bogatsza w smaku.
Składniki na 3 porcje:
- Sałata - 1 główka
- Tuńczyk w oleju - 1 puszka 170g*
- Anchois - 6 filecików
- Jajka - 3 szt
- Fasolka szparagowa - 100g
- Cebula czerwona - 1/2 szt
- Pomidory koktajlowe - 2 garście
- Oliwki - 15szt
- Kapary - 6szt dużych
Sos:
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki
- Sok z cytryny - 1 łyżeczka
- Ocet - 1 łyżeczka
- Musztarda francuska - 1 łyżeczka
- Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
- Cukier - szczypta
- Pieprz
*Zamiast tuńczyka w puszce można użyć grillowanego steku z tuńczyka.
Fasolkę gotujemy (około 5-6 minut od momentu wrzenia), studzimy. Jajka
gotujemy (wystarczy 5 minut od wrzenia). Składniki na sos mieszamy.
Na talerzach układamy porwaną sałatę, pokrojone pomidory, oliwki, kapary, cebulę, fasolkę. Na to odcedzonego tuńczyka, po 2 fileciki anchois. Całość polewamy sosem. Podajemy od razu.
Popularne posty
Ciasto Malaga bez pieczenia
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Drożdżowe paluchy z czosnkiem i ziołami
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje

Komentarze
Prześlij komentarz