Polecane
Delikatne klopsiki w pysznym, kremowym koperkowym sosie. To proste, pyszne szybkie danie. Smakują świetnie z kaszą gryczaną i czerwoną kapustą. Składniki: Klopsy: Mięso mielone (u mnie wieprzowe) - 500g Jajko - 1szt Bułka tarta - 3-4 łyżki Przyprawa do gyrosa - 1 łyżeczka Pieprz do smaku Sos: Cebula - 1szt Pieczarki - 100g Olej - 1 łyżka Bulion (dowolny) - 500ml Ziele angielskie - 5szt Liście laurowe - 5szt Pieprz ziarna - 1/2 łyżeczki Koperek posiekany - 2 łyżki Śmietana 12% lub 18% - 2 łyżki Mąka pszenna - 2 łyżki Sól i pieprz do smaku Mięso mielone mieszamy z jajkiem, przyprawami i bułką tartą. Mieszamy dokładnie. Jeśli ciasto się nie trzyma, dodajemy jeszcze trochę bułki tartej. Odrywamy porcje mięsa, formujemy kulki i wyrabiamy w dłoniach, aby klopsiki się nie rozpadały. Kroimy cebulę w piórka, pieczarki myjemy i kroimy w ósemki. Na patelni podgrzewamy olej. Smażymy cebulę i pieczarki przez kilka minut. Zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pie...
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Etykiety
Sałatka nicejska
Sałatka nicejska to chyba najsłynniejsza francuska sałatka. Wywodzi się z kuchni ludzi ubogich i na początku składała się tylko z anchois i sezonowych, surowych warzyw. Dziś istnieje wiele wersji: z ziemniakami, karczochami czy łososiem. Moja sałatka jest oparta na pierwotnym przepisie, ale dużo bogatsza w smaku.
Składniki na 3 porcje:
- Sałata - 1 główka
- Tuńczyk w oleju - 1 puszka 170g*
- Anchois - 6 filecików
- Jajka - 3 szt
- Fasolka szparagowa - 100g
- Cebula czerwona - 1/2 szt
- Pomidory koktajlowe - 2 garście
- Oliwki - 15szt
- Kapary - 6szt dużych
Sos:
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki
- Sok z cytryny - 1 łyżeczka
- Ocet - 1 łyżeczka
- Musztarda francuska - 1 łyżeczka
- Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
- Cukier - szczypta
- Pieprz
*Zamiast tuńczyka w puszce można użyć grillowanego steku z tuńczyka.
Fasolkę gotujemy (około 5-6 minut od momentu wrzenia), studzimy. Jajka
gotujemy (wystarczy 5 minut od wrzenia). Składniki na sos mieszamy.
Na talerzach układamy porwaną sałatę, pokrojone pomidory, oliwki, kapary, cebulę, fasolkę. Na to odcedzonego tuńczyka, po 2 fileciki anchois. Całość polewamy sosem. Podajemy od razu.
Popularne posty
Świetna marynata do karkówki
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz