Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Sałatka nicejska

Sałatka nicejska to chyba najsłynniejsza francuska sałatka. Wywodzi się z kuchni ludzi ubogich i na początku składała się tylko z anchois i sezonowych, surowych warzyw. Dziś istnieje wiele wersji: z ziemniakami, karczochami czy łososiem. Moja sałatka jest oparta na pierwotnym przepisie, ale dużo bogatsza w smaku. 

Składniki na 3 porcje:

  • Sałata - 1 główka
  • Tuńczyk w oleju - 1 puszka 170g*
  • Anchois - 6 filecików
  • Jajka - 3 szt
  • Fasolka szparagowa - 100g
  • Cebula czerwona - 1/2 szt
  • Pomidory koktajlowe - 2 garście
  • Oliwki - 15szt
  • Kapary - 6szt dużych
Sos:
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Ocet - 1 łyżeczka
  • Musztarda francuska - 1 łyżeczka
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
  • Cukier - szczypta
  • Pieprz

*Zamiast tuńczyka w puszce można użyć grillowanego steku z tuńczyka.
 

Fasolkę gotujemy (około 5-6 minut od momentu wrzenia), studzimy. Jajka gotujemy (wystarczy 5 minut od wrzenia). Składniki na sos mieszamy.

Na talerzach układamy porwaną sałatę, pokrojone pomidory, oliwki, kapary, cebulę, fasolkę. Na to odcedzonego tuńczyka, po 2 fileciki anchois. Całość polewamy sosem. Podajemy od razu. 



 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty