Polecane
Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka. Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Etykiety
Sałatka nicejska
Sałatka nicejska to chyba najsłynniejsza francuska sałatka. Wywodzi się z kuchni ludzi ubogich i na początku składała się tylko z anchois i sezonowych, surowych warzyw. Dziś istnieje wiele wersji: z ziemniakami, karczochami czy łososiem. Moja sałatka jest oparta na pierwotnym przepisie, ale dużo bogatsza w smaku.
Składniki na 3 porcje:
- Sałata - 1 główka
- Tuńczyk w oleju - 1 puszka 170g*
- Anchois - 6 filecików
- Jajka - 3 szt
- Fasolka szparagowa - 100g
- Cebula czerwona - 1/2 szt
- Pomidory koktajlowe - 2 garście
- Oliwki - 15szt
- Kapary - 6szt dużych
Sos:
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki
- Sok z cytryny - 1 łyżeczka
- Ocet - 1 łyżeczka
- Musztarda francuska - 1 łyżeczka
- Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
- Cukier - szczypta
- Pieprz
*Zamiast tuńczyka w puszce można użyć grillowanego steku z tuńczyka.
Fasolkę gotujemy (około 5-6 minut od momentu wrzenia), studzimy. Jajka
gotujemy (wystarczy 5 minut od wrzenia). Składniki na sos mieszamy.
Na talerzach układamy porwaną sałatę, pokrojone pomidory, oliwki, kapary, cebulę, fasolkę. Na to odcedzonego tuńczyka, po 2 fileciki anchois. Całość polewamy sosem. Podajemy od razu.
Popularne posty
Ciasto Malaga bez pieczenia
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz