Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka nicejska

Sałatka nicejska to chyba najsłynniejsza francuska sałatka. Wywodzi się z kuchni ludzi ubogich i na początku składała się tylko z anchois i sezonowych, surowych warzyw. Dziś istnieje wiele wersji: z ziemniakami, karczochami czy łososiem. Moja sałatka jest oparta na pierwotnym przepisie, ale dużo bogatsza w smaku. 

Składniki na 3 porcje:

  • Sałata - 1 główka
  • Tuńczyk w oleju - 1 puszka 170g*
  • Anchois - 6 filecików
  • Jajka - 3 szt
  • Fasolka szparagowa - 100g
  • Cebula czerwona - 1/2 szt
  • Pomidory koktajlowe - 2 garście
  • Oliwki - 15szt
  • Kapary - 6szt dużych
Sos:
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Ocet - 1 łyżeczka
  • Musztarda francuska - 1 łyżeczka
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
  • Cukier - szczypta
  • Pieprz

*Zamiast tuńczyka w puszce można użyć grillowanego steku z tuńczyka.
 

Fasolkę gotujemy (około 5-6 minut od momentu wrzenia), studzimy. Jajka gotujemy (wystarczy 5 minut od wrzenia). Składniki na sos mieszamy.

Na talerzach układamy porwaną sałatę, pokrojone pomidory, oliwki, kapary, cebulę, fasolkę. Na to odcedzonego tuńczyka, po 2 fileciki anchois. Całość polewamy sosem. Podajemy od razu. 



 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty