Polecane
Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy. Składniki: Do grillowania: Bakłażan - 1szt Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach) Cebula - 2szt Oliwa lub olej - 2 łyżki Pozostałe: Sałata rzymska - 2szt Pomidory cherry - 8szt Granat - pestki z 1/2szt Kolendra świeża - 1/2 pęczka Ser feta - 250g Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz do smaku Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka. Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Etykiety
Sałatka nicejska
Sałatka nicejska to chyba najsłynniejsza francuska sałatka. Wywodzi się z kuchni ludzi ubogich i na początku składała się tylko z anchois i sezonowych, surowych warzyw. Dziś istnieje wiele wersji: z ziemniakami, karczochami czy łososiem. Moja sałatka jest oparta na pierwotnym przepisie, ale dużo bogatsza w smaku.
Składniki na 3 porcje:
- Sałata - 1 główka
- Tuńczyk w oleju - 1 puszka 170g*
- Anchois - 6 filecików
- Jajka - 3 szt
- Fasolka szparagowa - 100g
- Cebula czerwona - 1/2 szt
- Pomidory koktajlowe - 2 garście
- Oliwki - 15szt
- Kapary - 6szt dużych
Sos:
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki
- Sok z cytryny - 1 łyżeczka
- Ocet - 1 łyżeczka
- Musztarda francuska - 1 łyżeczka
- Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
- Cukier - szczypta
- Pieprz
*Zamiast tuńczyka w puszce można użyć grillowanego steku z tuńczyka.
Fasolkę gotujemy (około 5-6 minut od momentu wrzenia), studzimy. Jajka
gotujemy (wystarczy 5 minut od wrzenia). Składniki na sos mieszamy.
Na talerzach układamy porwaną sałatę, pokrojone pomidory, oliwki, kapary, cebulę, fasolkę. Na to odcedzonego tuńczyka, po 2 fileciki anchois. Całość polewamy sosem. Podajemy od razu.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz