Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Pieczone pierogi z pastą fasolową
Pieczone pierożki z farszem w meksykańskim stylu - z pastą fasolową, pomidorami i kukurydzą. Są chrupiące i dość pikantne. Można je podawać na ciepło i zimno - z dodatkiem dipów będą świetną przekąską na imprezę.
Składniki (porcja dla 5-6 osób):
- Mąka pszenna - 500g
- Jajko - 2szt
- Mleko - 120ml
- Masło - 2 łyżki
- Sól - 1/2 łyżeczki
- Jajko - 1szt do posmarowania
- Ziarenka do posypania (u mnie czarnuszka)
- Pasta fasolowa - 1 puszka 400g (u mnie pasta ze smażonej fasoli pinto z chipotle)
- Papryka czerwona - 1szt
- Cebula - 2szt
- Kukurydza konserwowa - 100g
- Pomidor - 1szt
- Przyprawa do burrito (lub inna meksykańska) - 1 łyżka
- Olej - 1 łyżka
Farsz:
Paprykę, cebulę i pomidora kroimy dość drobno. Dodajemy kukurydzę i
przyprawę meksykańską. Smażymy, aż warzywa będą miękkie, a cała woda
wyparuje. Dodajemy pastę fasolową, Mieszamy i smażymy razem jeszcze 2
minuty. W razie potrzeby doprawiamy.
Ciasto:
Mleko podgrzewamy z masłem, aż masło zupełnie się rozpuści. Studzimy.
Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy do niej jajka, sól i mleko z
masłem. Zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Kulką z
ciasta uderzamy w stolnicę kilkadziesiąt razy. Ciasto odstawiamy na 5
minut.
Ciasto wałkujemy dość cienko, na około 2-3mm. Wykrawamy kółka za pomocą
szklanki lub małej miseczki. Na środku kładziemy łyżeczkę farszu i
zawijamy boki.
Gotowe pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pierogi smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarenkami.
Pieczemy w 190 stopniach przez 20-25 minut.
Podajemy na ciepło lub zimno.
Popularne posty
Świetna marynata do karkówki
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz