Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Pieczone pierogi z pastą fasolową


Pieczone pierożki z farszem w meksykańskim stylu - z pastą fasolową, pomidorami i kukurydzą. Są chrupiące i dość pikantne. Można je podawać na ciepło i zimno - z dodatkiem dipów będą świetną przekąską na imprezę.

Składniki (porcja dla 5-6 osób):

Ciasto:
  • Mąka pszenna - 500g
  • Jajko - 2szt
  • Mleko - 120ml
  • Masło - 2 łyżki
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Jajko - 1szt do posmarowania
  • Ziarenka do posypania (u mnie czarnuszka)
Farsz:
  • Pasta fasolowa - 1 puszka 400g (u mnie pasta ze smażonej fasoli pinto z chipotle)
  • Papryka czerwona - 1szt
  • Cebula - 2szt
  • Kukurydza konserwowa - 100g
  • Pomidor - 1szt
  • Przyprawa do burrito (lub inna meksykańska) - 1 łyżka
  • Olej - 1 łyżka

Farsz:
Paprykę, cebulę i pomidora kroimy dość drobno. Dodajemy kukurydzę i przyprawę meksykańską. Smażymy, aż warzywa będą miękkie, a cała woda wyparuje. Dodajemy pastę fasolową, Mieszamy i smażymy razem jeszcze 2 minuty. W razie potrzeby doprawiamy.

Ciasto:
Mleko podgrzewamy z masłem, aż masło zupełnie się rozpuści. Studzimy.
Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy do niej jajka, sól i mleko z masłem. Zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Kulką z ciasta uderzamy w stolnicę kilkadziesiąt razy. Ciasto odstawiamy na 5 minut.

Ciasto wałkujemy dość cienko, na około 2-3mm. Wykrawamy kółka za pomocą szklanki lub małej miseczki. Na środku kładziemy łyżeczkę farszu i zawijamy boki.

Gotowe pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierogi smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarenkami.

Pieczemy w 190 stopniach przez 20-25 minut.

Podajemy na ciepło lub zimno.


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty