Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Klopsiki z pieczarkami w sosie śmietanowo-koperkowym

  Delikatne klopsiki w pysznym, kremowym koperkowym sosie. To proste, pyszne szybkie danie. Smakują świetnie z kaszą gryczaną i czerwoną kapustą. Składniki: Klopsy: Mięso mielone (u mnie wieprzowe) - 500g Jajko - 1szt Bułka tarta - 3-4 łyżki Przyprawa do gyrosa - 1 łyżeczka Pieprz do smaku Sos: Cebula - 1szt Pieczarki - 100g Olej - 1 łyżka Bulion (dowolny) - 500ml Ziele angielskie - 5szt Liście laurowe - 5szt Pieprz ziarna - 1/2 łyżeczki Koperek posiekany - 2 łyżki Śmietana 12% lub 18% - 2 łyżki Mąka pszenna - 2 łyżki Sól i pieprz do smaku Mięso mielone mieszamy z jajkiem, przyprawami i bułką tartą. Mieszamy dokładnie. Jeśli ciasto się nie trzyma, dodajemy jeszcze trochę bułki tartej. Odrywamy porcje mięsa, formujemy kulki i wyrabiamy w dłoniach, aby klopsiki się nie rozpadały.  Kroimy cebulę w piórka, pieczarki myjemy i kroimy w ósemki. Na patelni podgrzewamy olej. Smażymy cebulę i pieczarki przez kilka minut. Zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pie...

Spaghetti alla Puttanesca czyli spaghetti w stylu kurtyzany


Spaghetti alla Puttanesca to włoskie danie o ciekawej historii. Zostało wymyślone przez kurtyzany z Neapolu. Zmęczone po pracy nie miały czasu i ochoty na długie stanie przy garach. Danie miało być więc szybkie, proste, pożywne i tak aromatyczne, aby zapachem przyciągało potencjalnych klientów. Faktycznie, można zrobić je w 20 minut, pachnie rewelacyjnie i smakuje wyśmienicie! 

Składniki na 2 porcje:

  • Makaron spaghetti (u mnie razowe) - 120g
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Anchois - 4 fileciki
  • Oliwki czarne - 1/2 szklanki
  • Kapary - 1 łyżka
  • Płatki chilli - 1/2 łyżki
  • Pomidory krojone (z puszki) - 300g
  • Bazylia
  • Pieprz i sól do smaku

 

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

Na oliwie smażymy pokrojone cienko ząbki czosnku. Po minucie dodajemy pokrojone fileciki anchois. Po kolejnej minucie dodajemy pokrojone oliwki, kapary i płatki chilli. Smażymy często mieszając. Po kolejnej minucie dodajemy pomidory i bazylię. Doprawiamy pieprzem i solą (anchois są słone, więc soli dajemy tylko odrobinę). Kiedy pomidory zaczną się gotować dodajemy ugotowany makaron. Spaghetti alla Puttanesca gotowe.

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty