Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Deser toffee z karmelizowanymi migdałami
Pyszny deser budyniowo-jogurtowy z borówkami i chrupiącymi migdałami. Mocno schłodzony będzie idealny na lato!
Składniki na 4 porcje:
- Jogurt naturalny gęsty – 1szt (400g)
- Budyń Toffee bez cukru – 1szt
- Mleko – 300ml
- Cukier – 3 łyżki
- Herbatniki czekoladowe – 6szt
- Borówki amerykańskie – 200g
- Migdały – 60g
- Cukier – 2 łyżki
- Masło – 1 łyżeczka
Migdały karmelizowane:
Migdały kroimy na połówki. Na patelni z grubym dnem podgrzewamy 2 łyżki
cukru na sporym ogniu. Gdy się rozpuści i lekko zbrązowieje, dodajemy
masło i mieszamy (silikonową łyżką). Dodajemy migdały i smażymy chwilę.
Cały czas mieszamy, aby migdały całkowicie pokryły się karmelem. Migdały
rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby się nie
sklejały. Zostawiamy do ostudzenia.
Herbatniki miksujemy na proszek.
Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale w 300ml
mleka i z dodatkiem 3 łyżek cukru. Studzimy. Chłodny budyń miksujemy
dokładnie z jogurtem w temperaturze pokojowej.
Do pucharków nakładamy: warstwę masy budyniowo-jogurtowej, pokruszone
herbatniki, znów masę, borówki, masę. Chłodzimy w lodówce. Przed samym
podaniem posypujemy karmelizowanymi migdałami.
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Pyszny deserek 😋
OdpowiedzUsuńDzięki!
OdpowiedzUsuń