Pieczony kurczak z zielonym, pietruszkowym nadzieniem. Wygląda wspaniale i świetnie smakuje. To idealny pomysł na niedzielny obiad.
Składniki:
- Kurczak - 1,5-2kg
- Jajka ugotowane na twardo - 4szt
- Jajka surowe - 2szt
- Pietruszka natka - pęczek
- Bułka tarta - 6 łyżek
- Cukier - 2 łyżki
- Przyprawy:
- sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek
- Do posypania kurczaka z zewnątrz:
- przyprawa do kurczaka
- Olej do naczynia żaroodpornego
Przygotowanie kurczaka jest dość trudne. Trzeba wyciągnąć z niego
wszystkie kości bez uszkodzenia skóry. Potrzebny będzie bardzo ostry,
nieduży nóż. Najpierw oddzielamy mięso od korpusu.
Odcinamy 2 części skrzydełka - przedramię i lotkę. Ramię zostaje, ale
również zdejmujemy tu mięso z kości. Całe mięso oddzielamy tak, aby
pozostało w jednym kawałku.
Tak powinien wyglądać kurczak po wycięciu kości. korpus i skrzydełka
możemy zostawić na zupę.
Mięso rozkładamy równomiernie, aby na całości miała podobną grubość.
Jeśli powstały jakieś dziury, będziemy je musieli zszyć lub spiąć
wykałaczkami.
Teraz farsz. Ugotowane jajka, razem z pietruszką mielimy. Dodajemy
surowe jajka, bułkę tartą, cukier i przyprawy. Wykładamy farsz na mięso i
zawijamy.
Kurczaka związujemy nitką i spinamy wykałaczkami, aby nic z niego nie
wypadało. Całość posypujemy przyprawą do kurczaka. Wkładamy do
natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
Pieczemy bez przykrycia w 200 stopniach, góra-dół, przez 80-90 minut
(większego kurczaka pieczemy dłużej).
Jeśli kurczak będzie za mocno się przypiekał z góry zmieniamy na grzanie
tylko z dołu.
Po upieczeniu wyciągamy wykałaczki i nitkę. Kurczaka kroimy w plastry.
Mniam, palce lizać! :)
OdpowiedzUsuńDzięki!
Usuńale super pomysł na kurczaka
OdpowiedzUsuńTo obiadowy przebój mojej mamy!
Usuń