Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Kurczak na zielono


Pieczony kurczak z zielonym, pietruszkowym nadzieniem. Wygląda wspaniale i świetnie smakuje. To idealny pomysł na niedzielny obiad.

Składniki:

  • Kurczak - 1,5-2kg
  • Jajka ugotowane na twardo - 4szt
  • Jajka surowe - 2szt
  • Pietruszka natka - pęczek
  • Bułka tarta - 6 łyżek
  • Cukier - 2 łyżki
  • Przyprawy:
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek
  • Do posypania kurczaka z zewnątrz:
  • przyprawa do kurczaka
  • Olej do naczynia żaroodpornego

Przygotowanie kurczaka jest dość trudne. Trzeba wyciągnąć z niego wszystkie kości bez uszkodzenia skóry. Potrzebny będzie bardzo ostry, nieduży nóż. Najpierw oddzielamy mięso od korpusu.

 

Odcinamy 2 części skrzydełka - przedramię i lotkę. Ramię zostaje, ale również zdejmujemy tu mięso z kości. Całe mięso oddzielamy tak, aby pozostało w jednym kawałku.

 

Tak powinien wyglądać kurczak po wycięciu kości. korpus i skrzydełka możemy zostawić na zupę. Mięso rozkładamy równomiernie, aby na całości miała podobną grubość. Jeśli powstały jakieś dziury, będziemy je musieli zszyć lub spiąć wykałaczkami.


Teraz farsz. Ugotowane jajka, razem z pietruszką mielimy. Dodajemy surowe jajka, bułkę tartą, cukier i przyprawy. Wykładamy farsz na mięso i zawijamy.


Kurczaka związujemy nitką i spinamy wykałaczkami, aby nic z niego nie wypadało. Całość posypujemy przyprawą do kurczaka. Wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Pieczemy bez przykrycia w 200 stopniach, góra-dół, przez 80-90 minut (większego kurczaka pieczemy dłużej). Jeśli kurczak będzie za mocno się przypiekał z góry zmieniamy na grzanie tylko z dołu.


 Po upieczeniu wyciągamy wykałaczki i nitkę. Kurczaka kroimy w plastry.



Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty