Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

  Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy. Składniki: Do grillowania: Bakłażan - 1szt Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach) Cebula - 2szt Oliwa lub olej - 2 łyżki Pozostałe: Sałata rzymska - 2szt Pomidory cherry - 8szt Granat - pestki z 1/2szt Kolendra świeża - 1/2 pęczka Ser feta - 250g Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz do smaku Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka. Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę

Siekany burger z kangura


Mięso z kangura w Polsce jest trudno dostępne i niestety drogie. Jeśli jednak uda wam się na nie trafić to gorąco polecam! W fakturze i kolorze jest podobne do wołowiny, a w smaku to wołowina z lekko słodką nutą (mi skojarzyło się z wątróbką). To jedno ze smaczniejszych mięs jakie jadłam. Podałam je jako siekanego burgera w domowej maślanej bułce.

Składniki na 4 burgery:

Burgery:
  • Mięso z kangura (stek)* - 500g
  • Olej - 2 łyżki
  • Pieprz, sól
Bułki maślane:
  • Mąka pszenna - 250g
  • Drożdże - 20g
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Mleko - 90ml
  • Masło - 40g
  • Jajko - 1szt + 1szt do posmarowania
  • Sól - szczypta
Dodatki:
  • Keczup, musztarda lub majonez
  • Rukola
  • Pomidor
  • Ogórek kiszony
  • Jalapeno marynowane
  • Cebula

* Mrożone mięso z kangura można kupić w dobrych hurtowniach spożywczych. Ja kupiłam w Selgrosie, ale jest też w ofercie Makro. 

Zaczynamy od bułek. 

Mleko z masłem i cukrem podgrzewamy. Powinno być letnie, a masło musi całkowicie się rozpuścić. Dodajemy drożdże i zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie łączymy z mąką, jajkiem i solą. Zagniatamy, aż ciasto będzie elastyczne, nieklejące. W razie potrzeby dosypujemy trochę mąki. 

Ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce w pojemniku przykrytym bawełnianą ściereczką. Po tym czasie dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy bułkę. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie ponownie możemy je lekko spłaszczyć (bułki powinny mieć dość dużą średnicę, aby zmieściły się w nich kotlety). Smarujemy roztrzepanym jajkiem. 

 

Bułki pieczemy w 200 stopniach przez 12-15 minut. Studzimy na kratce.


Mięso siekamy. Dodajemy olej, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy kotleta, mocno ściskamy, aby dobrze się trzymał. 

Smażymy około 5-7 minut z każdej strony - mięso kangura dochodzi nieco dłużej niż wołowina. 

Po smażeniu odkładamy na talerz na 2-3 minuty.


Przekrojone bułki smarujemy wybranymi sosami, układamy dodatki - rukolę, pomidora, ogórka, jalapeno i cebulę oraz burgery.


 


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty