Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Klopsiki z pieczarkami w sosie śmietanowo-koperkowym

  Delikatne klopsiki w pysznym, kremowym koperkowym sosie. To proste, pyszne szybkie danie. Smakują świetnie z kaszą gryczaną i czerwoną kapustą. Składniki: Klopsy: Mięso mielone (u mnie wieprzowe) - 500g Jajko - 1szt Bułka tarta - 3-4 łyżki Przyprawa do gyrosa - 1 łyżeczka Pieprz do smaku Sos: Cebula - 1szt Pieczarki - 100g Olej - 1 łyżka Bulion (dowolny) - 500ml Ziele angielskie - 5szt Liście laurowe - 5szt Pieprz ziarna - 1/2 łyżeczki Koperek posiekany - 2 łyżki Śmietana 12% lub 18% - 2 łyżki Mąka pszenna - 2 łyżki Sól i pieprz do smaku Mięso mielone mieszamy z jajkiem, przyprawami i bułką tartą. Mieszamy dokładnie. Jeśli ciasto się nie trzyma, dodajemy jeszcze trochę bułki tartej. Odrywamy porcje mięsa, formujemy kulki i wyrabiamy w dłoniach, aby klopsiki się nie rozpadały.  Kroimy cebulę w piórka, pieczarki myjemy i kroimy w ósemki. Na patelni podgrzewamy olej. Smażymy cebulę i pieczarki przez kilka minut. Zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pie...

Tarta z cukinią i bundzem


Tarta orkiszowa z bundzem, cukinią i szpinakiem. Bundz to góralski ser z mleka owczego, smakiem i konsystencją przypominający nieco mozzarellę. Jest delikatny i świetnie sprawdza się w towarzystwie mocniejszych smaków.

Składniki:

Tarta:
  • Mąka orkiszowa* - 220g + do podsypania
  • Jajko - 1szt
  • Masło zimne - 100g
  • Jogurt naturalny (lub śmietana) - 1 łyżka
  • Sól - 1/2 łyżeczki
Farsz:
  • Szpinak - 300g
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Ser bundz - 200g
  • Cukinia - 1szt nieduża
  • Ser grana padano tarty - 2 łyżki
  • Sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, chilli

Tarta:
Zimne masło kroimy w kostkę. Zagniatamy z mąką, jajkiem, jogurtem i solą. Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

Teraz zajmujemy się farszem:
Na oleju smażymy czosnek. Gdy zacznie się rumienić dodajemy szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy kilka minut. Studzimy.

Cukinię kroimy w cienkie plasterki. Jeśli na tartę dacie surową cukinię, po pieczeniu pozostanie półsurowa. Jeśli wolicie miększą, warto przed ją zblanszować.

Wracamy do tarty:
Ciasto na grubość około 5mm (podsypując mąką). Za pomocą wałka przenosimy ciasto na blachę. Dziurkujemy widelcem. Podpiekamy w 200 stopniach przez 10 minut.


Na podpieczoną tartę wykładamy szpinak, pokruszony ser bundz i mocno doprawiamy pieprzem, papryką i chilli.


Na górze układamy plasterki cukinii. Posypujemy pieprzem i solą.
Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut.


 Tartę posypujemy serem grana padano i dopiekamy ostatnie 15 minut.

Tartę można podawać na ciepło i zimno - w obu wersjach smakuje rewelacyjnie.


 

 

Komentarze

  1. Wygląda niezwykle apetycznie. Nie mam niestety bundzu, ale i z mozzarellą wyjdzie na pewno :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty