Tarta orkiszowa z bundzem, cukinią i szpinakiem. Bundz to góralski ser z
mleka owczego, smakiem i konsystencją przypominający nieco mozzarellę.
Jest delikatny i świetnie sprawdza się w towarzystwie mocniejszych
smaków.
Składniki:
Tarta:
- Mąka orkiszowa* - 220g + do podsypania
- Jajko - 1szt
- Masło zimne - 100g
- Jogurt naturalny (lub śmietana) - 1 łyżka
- Sól - 1/2 łyżeczki
Farsz:
- Szpinak - 300g
- Czosnek - 2 ząbki
- Olej - 1 łyżeczka
- Ser bundz - 200g
- Cukinia - 1szt nieduża
- Ser grana padano tarty - 2 łyżki
- Sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, chilli
Tarta:
Zimne masło kroimy w kostkę. Zagniatamy z mąką, jajkiem, jogurtem i solą. Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Teraz zajmujemy się farszem:
Na oleju smażymy czosnek. Gdy zacznie się rumienić dodajemy szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy kilka minut. Studzimy.
Cukinię kroimy w cienkie plasterki. Jeśli na tartę dacie surową cukinię,
po pieczeniu pozostanie półsurowa. Jeśli wolicie miększą, warto przed
ją zblanszować.
Wracamy do tarty:
Ciasto na grubość około 5mm (podsypując mąką). Za pomocą wałka
przenosimy ciasto na blachę. Dziurkujemy widelcem. Podpiekamy w 200
stopniach przez 10 minut.
Na podpieczoną tartę wykładamy szpinak, pokruszony ser bundz i mocno doprawiamy pieprzem, papryką i chilli. Na górze układamy plasterki cukinii. Posypujemy pieprzem i solą.
Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut.
Tartę posypujemy serem grana padano i dopiekamy ostatnie 15 minut.
Tartę można podawać na ciepło i zimno - w obu wersjach smakuje rewelacyjnie.
Wygląda niezwykle apetycznie. Nie mam niestety bundzu, ale i z mozzarellą wyjdzie na pewno :-)
OdpowiedzUsuń