Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Bubble coffee - kawa z kuleczkami tapioki

Bubble coffee czyli mleczna kawa z kulkami tapioki, to napój, który przez ostatnich kilka lat stał się szalenie popularny. Samodzielne zrobienie go w domu jest bardzo proste i łatwo dostosować go do własnych preferencji smakowych. Składniki: Tapioka perełki - 2 łyżki Mleko - 300ml Espresso - 2 porcje po 30ml Syrop smakowy, u mnie kokosowy - 2 łyżeczki (lub więcej, jeśli lubicie słodką kawę) Tapiokę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż kuleczki będą przezroczyste. Długość gotowania zależy od wielkości perełek - małe gotują się około 20 minut, duże ponad 30. Ważne, żeby perełki tapioki wrzucać do wrzątku i co jakiś czas mieszać aby się nie sklejały. Po ugotowaniu przelewamy je zimną wodą i mieszamy. Do szklanek wlewamy syrop, wkładamy kulki, zalewamy mlekiem (może być spienione). Na koniec dolewamy kawę. Jeśli chcecie zachować warstwy, espresso należy wlewać powoli po łyżeczce.  Taką kawą na pewno zaskoczycie swoich gości ;)

Tarta z cukinią i bundzem


Tarta orkiszowa z bundzem, cukinią i szpinakiem. Bundz to góralski ser z mleka owczego, smakiem i konsystencją przypominający nieco mozzarellę. Jest delikatny i świetnie sprawdza się w towarzystwie mocniejszych smaków.

Składniki:

Tarta:
  • Mąka orkiszowa* - 220g + do podsypania
  • Jajko - 1szt
  • Masło zimne - 100g
  • Jogurt naturalny (lub śmietana) - 1 łyżka
  • Sól - 1/2 łyżeczki
Farsz:
  • Szpinak - 300g
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Ser bundz - 200g
  • Cukinia - 1szt nieduża
  • Ser grana padano tarty - 2 łyżki
  • Sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, chilli

Tarta:
Zimne masło kroimy w kostkę. Zagniatamy z mąką, jajkiem, jogurtem i solą. Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

Teraz zajmujemy się farszem:
Na oleju smażymy czosnek. Gdy zacznie się rumienić dodajemy szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy kilka minut. Studzimy.

Cukinię kroimy w cienkie plasterki. Jeśli na tartę dacie surową cukinię, po pieczeniu pozostanie półsurowa. Jeśli wolicie miększą, warto przed ją zblanszować.

Wracamy do tarty:
Ciasto na grubość około 5mm (podsypując mąką). Za pomocą wałka przenosimy ciasto na blachę. Dziurkujemy widelcem. Podpiekamy w 200 stopniach przez 10 minut.


Na podpieczoną tartę wykładamy szpinak, pokruszony ser bundz i mocno doprawiamy pieprzem, papryką i chilli.


Na górze układamy plasterki cukinii. Posypujemy pieprzem i solą.
Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut.


 Tartę posypujemy serem grana padano i dopiekamy ostatnie 15 minut.

Tartę można podawać na ciepło i zimno - w obu wersjach smakuje rewelacyjnie.


 

 

Komentarze

  1. Wygląda niezwykle apetycznie. Nie mam niestety bundzu, ale i z mozzarellą wyjdzie na pewno :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty