Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Tarta z cukinią i bundzem


Tarta orkiszowa z bundzem, cukinią i szpinakiem. Bundz to góralski ser z mleka owczego, smakiem i konsystencją przypominający nieco mozzarellę. Jest delikatny i świetnie sprawdza się w towarzystwie mocniejszych smaków.

Składniki:

Tarta:
  • Mąka orkiszowa* - 220g + do podsypania
  • Jajko - 1szt
  • Masło zimne - 100g
  • Jogurt naturalny (lub śmietana) - 1 łyżka
  • Sól - 1/2 łyżeczki
Farsz:
  • Szpinak - 300g
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Ser bundz - 200g
  • Cukinia - 1szt nieduża
  • Ser grana padano tarty - 2 łyżki
  • Sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, chilli

Tarta:
Zimne masło kroimy w kostkę. Zagniatamy z mąką, jajkiem, jogurtem i solą. Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

Teraz zajmujemy się farszem:
Na oleju smażymy czosnek. Gdy zacznie się rumienić dodajemy szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy kilka minut. Studzimy.

Cukinię kroimy w cienkie plasterki. Jeśli na tartę dacie surową cukinię, po pieczeniu pozostanie półsurowa. Jeśli wolicie miększą, warto przed ją zblanszować.

Wracamy do tarty:
Ciasto na grubość około 5mm (podsypując mąką). Za pomocą wałka przenosimy ciasto na blachę. Dziurkujemy widelcem. Podpiekamy w 200 stopniach przez 10 minut.


Na podpieczoną tartę wykładamy szpinak, pokruszony ser bundz i mocno doprawiamy pieprzem, papryką i chilli.


Na górze układamy plasterki cukinii. Posypujemy pieprzem i solą.
Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut.


 Tartę posypujemy serem grana padano i dopiekamy ostatnie 15 minut.

Tartę można podawać na ciepło i zimno - w obu wersjach smakuje rewelacyjnie.


 

 

Komentarze

  1. Wygląda niezwykle apetycznie. Nie mam niestety bundzu, ale i z mozzarellą wyjdzie na pewno :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty