Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

  Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy. Składniki: Do grillowania: Bakłażan - 1szt Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach) Cebula - 2szt Oliwa lub olej - 2 łyżki Pozostałe: Sałata rzymska - 2szt Pomidory cherry - 8szt Granat - pestki z 1/2szt Kolendra świeża - 1/2 pęczka Ser feta - 250g Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz do smaku Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka. Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę

Ciasto Stracciatella z borówkami


Kakaowy biszkopt, przekładany śmietankowo - waniliową masą z kawałkami czekolady. Całość udekorowana borówkami amerykańskimi - wspaniałe letnie ciasto.

Składniki na tortownicę 24cm:

Biszkopt kakaowy:
  • Jajka - 6szt
  • Cukier - 180g
  • Mąka pszenna - 140g
  • Kakao - 20g
  • Olej - 3 łyżki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Nasączenie:
  • Woda przegotowana, schłodzona - 1/2 szklanki
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
Krem Stracciatella:
  • Śmietanka 36% - 400ml
  • Ser Mascarpone - 250ml
  • Cukier waniliowy - 2 łyżki
  • Czekolada gorzka lub deserowa - 1 tabliczka 100g
  • Żelatyna - 1 łyżka
Dodatkowo:
  • Borówki amerykańskie - 250g

Biszkopt:
Białka jaj ubijamy z cukrem. Kiedy powstanie sztywna piana dodajemy żółtka po jednym, potem olej. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach 25-30 minut. Po ostudzeniu kroimy biszkopt na pół i dolną część nasączamy.

Krem Stracciatella:
Czekoladę kroimy w dość drobną kostkę, wkładamy do lodówki.
Śmietankę z mascarpone i cukrem ubijamy mikserem. Zaczynamy od wolnych obrotów i powoli zwiększamy do najwyższych. Ubijamy, aż masa będzie gęsta.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Dokładnie mieszamy i cienkim strumieniem dodajmy do masy, cały czas miksując. Dodanie żelatyny nie jest obowiązkowe, ale poprawia stabilność masy, szczególnie przy obecnych upałach.
Na końcu do kremu dodajemy pokrojoną czekoladę. Dokładanie mieszamy.

Na dolną połowę biszkoptu wykładamy 3/4 kremu, przykrywamy górną częścią biszkoptu. Górę smarujemy pozostałym kremem i posypujemy borówkami (najlepiej lekko wcisnąć je w masę).

Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty