Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Ciasto Stracciatella z borówkami
Kakaowy biszkopt, przekładany śmietankowo - waniliową masą z kawałkami czekolady. Całość udekorowana borówkami amerykańskimi - wspaniałe letnie ciasto.
Składniki na tortownicę 24cm:
- Jajka - 6szt
- Cukier - 180g
- Mąka pszenna - 140g
- Kakao - 20g
- Olej - 3 łyżki
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Nasączenie:
- Woda przegotowana, schłodzona - 1/2 szklanki
- Sok z cytryny - 1 łyżka
- Cukier - 1/2 łyżeczki
- Śmietanka 36% - 400ml
- Ser Mascarpone - 250ml
- Cukier waniliowy - 2 łyżki
- Czekolada gorzka lub deserowa - 1 tabliczka 100g
- Żelatyna - 1 łyżka
- Borówki amerykańskie - 250g
Biszkopt:
Białka jaj ubijamy z cukrem. Kiedy powstanie sztywna piana dodajemy
żółtka po jednym, potem olej. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z kakao i
proszkiem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach 25-30 minut. Po ostudzeniu kroimy biszkopt na pół i dolną część nasączamy.
Krem Stracciatella:
Czekoladę kroimy w dość drobną kostkę, wkładamy do lodówki.
Śmietankę z mascarpone i cukrem ubijamy mikserem. Zaczynamy od wolnych
obrotów i powoli zwiększamy do najwyższych. Ubijamy, aż masa będzie
gęsta.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Dokładnie mieszamy i
cienkim strumieniem dodajmy do masy, cały czas miksując. Dodanie
żelatyny nie jest obowiązkowe, ale poprawia stabilność masy, szczególnie
przy obecnych upałach.
Na końcu do kremu dodajemy pokrojoną czekoladę. Dokładanie mieszamy.
Na dolną połowę biszkoptu wykładamy 3/4 kremu, przykrywamy górną częścią
biszkoptu. Górę smarujemy pozostałym kremem i posypujemy borówkami
(najlepiej lekko wcisnąć je w masę).
Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Popularne posty
Świetna marynata do karkówki
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz