Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Klopsiki z pieczarkami w sosie śmietanowo-koperkowym

  Delikatne klopsiki w pysznym, kremowym koperkowym sosie. To proste, pyszne szybkie danie. Smakują świetnie z kaszą gryczaną i czerwoną kapustą. Składniki: Klopsy: Mięso mielone (u mnie wieprzowe) - 500g Jajko - 1szt Bułka tarta - 3-4 łyżki Przyprawa do gyrosa - 1 łyżeczka Pieprz do smaku Sos: Cebula - 1szt Pieczarki - 100g Olej - 1 łyżka Bulion (dowolny) - 500ml Ziele angielskie - 5szt Liście laurowe - 5szt Pieprz ziarna - 1/2 łyżeczki Koperek posiekany - 2 łyżki Śmietana 12% lub 18% - 2 łyżki Mąka pszenna - 2 łyżki Sól i pieprz do smaku Mięso mielone mieszamy z jajkiem, przyprawami i bułką tartą. Mieszamy dokładnie. Jeśli ciasto się nie trzyma, dodajemy jeszcze trochę bułki tartej. Odrywamy porcje mięsa, formujemy kulki i wyrabiamy w dłoniach, aby klopsiki się nie rozpadały.  Kroimy cebulę w piórka, pieczarki myjemy i kroimy w ósemki. Na patelni podgrzewamy olej. Smażymy cebulę i pieczarki przez kilka minut. Zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pie...

Ciasto Stracciatella z borówkami


Kakaowy biszkopt, przekładany śmietankowo - waniliową masą z kawałkami czekolady. Całość udekorowana borówkami amerykańskimi - wspaniałe letnie ciasto.

Składniki na tortownicę 24cm:

Biszkopt kakaowy:
  • Jajka - 6szt
  • Cukier - 180g
  • Mąka pszenna - 140g
  • Kakao - 20g
  • Olej - 3 łyżki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Nasączenie:
  • Woda przegotowana, schłodzona - 1/2 szklanki
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
Krem Stracciatella:
  • Śmietanka 36% - 400ml
  • Ser Mascarpone - 250ml
  • Cukier waniliowy - 2 łyżki
  • Czekolada gorzka lub deserowa - 1 tabliczka 100g
  • Żelatyna - 1 łyżka
Dodatkowo:
  • Borówki amerykańskie - 250g

Biszkopt:
Białka jaj ubijamy z cukrem. Kiedy powstanie sztywna piana dodajemy żółtka po jednym, potem olej. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach 25-30 minut. Po ostudzeniu kroimy biszkopt na pół i dolną część nasączamy.

Krem Stracciatella:
Czekoladę kroimy w dość drobną kostkę, wkładamy do lodówki.
Śmietankę z mascarpone i cukrem ubijamy mikserem. Zaczynamy od wolnych obrotów i powoli zwiększamy do najwyższych. Ubijamy, aż masa będzie gęsta.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Dokładnie mieszamy i cienkim strumieniem dodajmy do masy, cały czas miksując. Dodanie żelatyny nie jest obowiązkowe, ale poprawia stabilność masy, szczególnie przy obecnych upałach.
Na końcu do kremu dodajemy pokrojoną czekoladę. Dokładanie mieszamy.

Na dolną połowę biszkoptu wykładamy 3/4 kremu, przykrywamy górną częścią biszkoptu. Górę smarujemy pozostałym kremem i posypujemy borówkami (najlepiej lekko wcisnąć je w masę).

Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty