Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Drożdżówki z serem, jagodami i kruszonką

 


 Jagodzianki na bogato - z białym serem i słodką kruszonką. Pyszne, sezonowe smakołyki!

Składniki na 4 porcje:

Ciasto:
  • Mąka - 270g
  • Cukier - 20g
  • Drożdże - 15g
  • Masło - 30g
  • Mleko - 100ml
  • Jajko - 1szt
  • Sól - szczypta
Dodatki:
  • Jagody - 300g
  • Twaróg półtłusty - 300g
  • Żółtko - 1szt
  • Cukier - 40g
  • Białko - 1 szt
Kruszonka:
  • Masło - 50g
  • Mąka - 50g
  • Cukier - 50g

 

Ciasto:
Mleko podgrzewamy z masłem. Powinno być letnie, a masło całkowicie rozpuszczone. Dodajemy cukier i drożdże. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie łączymy z mąką, jajkiem i solą. Zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Pojemnik z ciastem przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy na godzinę to wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej robimy kulkę, którą rozwałkowujemy lub rozciągamy. Boki drożdżówki powinny być trochę grubsze niż środek. Zostawiamy jeszcze na 10 minut.

Twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy żółtko i cukier. Bardzo dokładnie mieszamy. Masę serową kładziemy na bułeczkach. Na masie serowej układamy jagody.
Kruszonka:
Masło kroimy w drobną kostkę, zagniatamy z cukrem i mąką. Grudki kruszonki układamy na jagodach.
Boki drożdżówek smarujemy roztrzepanym białkiem.


Drożdżówki pieczemy w 190 stopniach przez 15-18 minut.

Komentarze

  1. Pachną nawet przez ekran... Mimo, że jest już późno, chętnie bym sięgnęła po wszystkie, tak smacznie wyglądają. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty