Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Klopsiki z pieczarkami w sosie śmietanowo-koperkowym

  Delikatne klopsiki w pysznym, kremowym koperkowym sosie. To proste, pyszne szybkie danie. Smakują świetnie z kaszą gryczaną i czerwoną kapustą. Składniki: Klopsy: Mięso mielone (u mnie wieprzowe) - 500g Jajko - 1szt Bułka tarta - 3-4 łyżki Przyprawa do gyrosa - 1 łyżeczka Pieprz do smaku Sos: Cebula - 1szt Pieczarki - 100g Olej - 1 łyżka Bulion (dowolny) - 500ml Ziele angielskie - 5szt Liście laurowe - 5szt Pieprz ziarna - 1/2 łyżeczki Koperek posiekany - 2 łyżki Śmietana 12% lub 18% - 2 łyżki Mąka pszenna - 2 łyżki Sól i pieprz do smaku Mięso mielone mieszamy z jajkiem, przyprawami i bułką tartą. Mieszamy dokładnie. Jeśli ciasto się nie trzyma, dodajemy jeszcze trochę bułki tartej. Odrywamy porcje mięsa, formujemy kulki i wyrabiamy w dłoniach, aby klopsiki się nie rozpadały.  Kroimy cebulę w piórka, pieczarki myjemy i kroimy w ósemki. Na patelni podgrzewamy olej. Smażymy cebulę i pieczarki przez kilka minut. Zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pie...

Drożdżówki z serem, jagodami i kruszonką

 


 Jagodzianki na bogato - z białym serem i słodką kruszonką. Pyszne, sezonowe smakołyki!

Składniki na 4 porcje:

Ciasto:
  • Mąka - 270g
  • Cukier - 20g
  • Drożdże - 15g
  • Masło - 30g
  • Mleko - 100ml
  • Jajko - 1szt
  • Sól - szczypta
Dodatki:
  • Jagody - 300g
  • Twaróg półtłusty - 300g
  • Żółtko - 1szt
  • Cukier - 40g
  • Białko - 1 szt
Kruszonka:
  • Masło - 50g
  • Mąka - 50g
  • Cukier - 50g

 

Ciasto:
Mleko podgrzewamy z masłem. Powinno być letnie, a masło całkowicie rozpuszczone. Dodajemy cukier i drożdże. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie łączymy z mąką, jajkiem i solą. Zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Pojemnik z ciastem przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy na godzinę to wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej robimy kulkę, którą rozwałkowujemy lub rozciągamy. Boki drożdżówki powinny być trochę grubsze niż środek. Zostawiamy jeszcze na 10 minut.

Twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy żółtko i cukier. Bardzo dokładnie mieszamy. Masę serową kładziemy na bułeczkach. Na masie serowej układamy jagody.
Kruszonka:
Masło kroimy w drobną kostkę, zagniatamy z cukrem i mąką. Grudki kruszonki układamy na jagodach.
Boki drożdżówek smarujemy roztrzepanym białkiem.


Drożdżówki pieczemy w 190 stopniach przez 15-18 minut.

Komentarze

  1. Pachną nawet przez ekran... Mimo, że jest już późno, chętnie bym sięgnęła po wszystkie, tak smacznie wyglądają. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty