Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Drożdżówki z serem, jagodami i kruszonką
Jagodzianki na bogato - z białym serem i słodką kruszonką. Pyszne, sezonowe smakołyki!
Składniki na 4 porcje:
- Mąka - 270g
- Cukier - 20g
- Drożdże - 15g
- Masło - 30g
- Mleko - 100ml
- Jajko - 1szt
- Sól - szczypta
- Jagody - 300g
- Twaróg półtłusty - 300g
- Żółtko - 1szt
- Cukier - 40g
- Białko - 1 szt
- Masło - 50g
- Mąka - 50g
- Cukier - 50g
Ciasto:
Mleko podgrzewamy z masłem. Powinno być letnie, a masło całkowicie
rozpuszczone. Dodajemy cukier i drożdże. Odstawiamy na 10 minut. Po tym
czasie łączymy z mąką, jajkiem i solą. Zagniatamy ciasto, aż będzie
elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Pojemnik z ciastem przykrywamy
bawełnianą ściereczką i zostawiamy na godzinę to wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej robimy kulkę, którą
rozwałkowujemy lub rozciągamy. Boki drożdżówki powinny być trochę
grubsze niż środek. Zostawiamy jeszcze na 10 minut.
Twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy żółtko i cukier. Bardzo dokładnie
mieszamy. Masę serową kładziemy na bułeczkach. Na masie serowej układamy
jagody.
Kruszonka:
Masło kroimy w drobną kostkę, zagniatamy z cukrem i mąką. Grudki kruszonki układamy na jagodach.
Boki drożdżówek smarujemy roztrzepanym białkiem.
Drożdżówki pieczemy w 190 stopniach przez 15-18 minut.
Komentarze
Popularne posty
Świetna marynata do karkówki
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Pachną nawet przez ekran... Mimo, że jest już późno, chętnie bym sięgnęła po wszystkie, tak smacznie wyglądają. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń